Dread Nautical is de nieuwste titel van Zen Studios, het Hongaarse softwarehuis dat bekend staat om zijn gelicentieerde flipperkast. De game, die al is uitgebracht op pc, PS4 en Xbox One, is vanaf 30 april beschikbaar op de Nintendo-console.

Zoals de titel al vermoedt, speelt het spel zich af op een cruiseschip, waar onder ongedefinieerde omstandigheden een groot deel van de bemanning is omgevormd tot monsterlijke wezens. De weinige overlevenden hebben geen herinnering aan wat er is gebeurd en moeten samenwerken om te voorkomen dat ze overweldigd raken. De eerste impact is aangenaam en intrigerend op het juiste punt, beide voor de duidelijke verwijzingen naar de denkbeeldige Lovecraftian beide voor de "cubettosity" van de modellen. De grafische sector zal niet angstaanjagend zijn, maar de gestileerde texturen hebben hun charme, ook dankzij de details die ondanks de minimalistische stijl kunnen worden begrepen. Het karakterontwerp heeft ups en downs, die van de vijanden is iets minder geïnspireerd en de verscheidenheid aan monsters laat te wensen over. De audiosector is discreet, met effectieve atmosferische muziek maar redelijk middelmatige nasynchronisatie.

Maar laten we naar het sap gaan: Dread Nautical is een roguelike-tacticus met management- en overlevingselementen. Het doel van het spel is om de 20 verschillende dekken van het schip te doorzoeken om metgezellen te rekruteren, uitrusting te vinden en te zoeken naar antwoorden op de vele vragen van de hoofdrolspelers. Zoals alle respectabele tactieken, is zelfs de initiële opstelling aanpasbaar: je kunt een moeilijkheidsgraad kiezen, variërend van normaal (geen gevolgen voor de nederlaag van de personages) tot gek (permadeth en andere slechte dingen) en een van de vier selecteren karakters. Na een korte filmpje en een dialoog met een treinbestuurder, de enige andere aanwezige mens, beginnen we het schip te verkennen. Op de eerste brug maken we al snel kennis met de slaven, monsterlijke mensachtigen die ook de meest voorkomende vijanden zijn en met behulp van een metalen buis maken we een einde aan hun lijden.

Dread Nautische gevechten zijn erg basic voor een tacticus: slots voor apparatuur, actiepunten, geruit raster: alle klassiekers van het genre. Er is niets mis met veilig zijn, maar een beetje meer ambitie zou misschien hebben geholpen, en vooral ook de herspeelbaarheid van de titel. Het doel van elk level is om de mysterieuze sirene aan het einde van de brug te spelen, die de kracht heeft om de personages flauw te laten vallen en ze veilig terug te brengen naar de hub. Aan het einde van de eerste dag laat de chauffeur ons kennismaken met de verschillende management- / overlevingsmechanismen: de overdag verzamelde middelen kunnen worden gebruikt om objecten te repareren of te verbeteren, vaardigheden te verbeteren en bedden toe te voegen aan onze basis, zodat we andere overlevenden kunnen verwelkomen . Bovendien moeten overlevenden elke dag eten, of zullen ze geleidelijk afnemen.

De gameplay blijft in principe hetzelfde voor de rest van de game: verkenning, gridgevecht, verzamelen van hulpbronnen en uiteindelijk het spelen van de sirene. Ook hier niets sensationeels, maar de monteurs zijn geconsolideerd en doen hun werk. Wat een beetje verloren is gegaan, is de algemene toon, die op een werkelijk verontrustende manier begint, maar de spanning snel volledig wegneemt door een grote dissonantie tussen de lichtheid van het verhaal en de somberheid van het pand. De aanpassing op Switch daarentegen is van uitstekend niveau, redelijk intuïtieve bediening, uitstekende integratie van het aanraakscherm en goede lokalisatie van menu's, schermen en ondertitels in het Italiaans. in conclusie Dread Nautical is geen schokkende ervaring, maar kan zeker voldoen aan de verwachtingen van wie op zoek is naar een tacticus voor draagbare consoles en de zorg van de ontwikkelaars om het te maken en aan te passen valt niet te ontkennen. Misschien zou 15 euro een aantrekkelijkere prijs zijn geweest, maar zelfs bij 20 is het een aankoop die ik zou aanraden aan iedereen die het genre waardeert en op zoek is naar een leuk en pretentieloos avontuur.