Ik had in mijn jaren als gamer zoveel gehoord over Mount & Blade, de ongelooflijke middeleeuwse gevechtssimulator, met eindeloze mogelijkheden en duizenden en duizenden mods. Een beetje uit verveling, een beetje omdat ik altijd andere dingen in mijn handen had, ik heb nooit de kans gehad om met Mount & Blade II Bannerlord. Geplaatst in vroege toegang tot Steam vanaf TaleWorlds Entertainmententertainment na bijna acht jaar te hebben gewacht, is het nieuwe hoofdstuk van de serie al erg goed gepresenteerd en kunnen spelers terug duiken in die omgevingen van veldslagen, belegeringen en politieke intriges waar ze zo van houden, zij het met enkele beperkingen. Ik benaderde het spel als een beginner, zonder iets te lezen en de eerste impact was behoorlijk negatief. Ik wist niet zeker wat ik moest doen en hoe ik moest bewegen, maar langzaam ging de uitgestrekte wereld van Calradia voor mijn ogen open en ik werd er door geboeid en gefascineerd.

Het is moeilijk om Mount & Blade II Bannerlord binnen een specifiek videogame-genre te gebruiken. Het kan worden gedefinieerd als een soort beheersoftware met rollenspelelementen en met echt realistische simulaties van middeleeuwse veldslagen. Dus vergeet het personage dat hele legers verwoest zoals in de musou, hier met twee goed geplaatste pijlen ben je al op de grond. De titel opent met creatie van de hoofdpersoon en de achtergrond die de waarden van de vaardigheidsboom verandert. In dit geval wordt een systeem gebruikt dat lijkt op dat in de Elder Scrolls: de verschillende vaardigheden worden hoger na voltooiing van de actie die ze nodig hebben. Kort daarna gaan we verder met een korte tutorial waarin alle basisprincipes van gevechten worden uitgelegd met wapens voor korte afstand, lange afstand en paarden. Zodra de training is afgelopen is de verkennende fase, waarin in vogelvlucht de volledige gamekaart wordt weergegeven, met de verschillende kampen, kastelen en grote steden. Het systeem herinnert zich vaag dat van Civilization (heel ver weg), maar in dit geval wordt alleen de hoofdrolspeler bestuurd, wiens taak het is om de legendarische Dragon Banner, een legendarische banner, opnieuw te creëren. De eerste missies zijn slechts een inleiding tot wat het ware hart van de titel is. Zodra de banier opnieuw is gemaakt, moeten we een beslissing nemen: geef het aan een van de heersers en verklaar onszelf hun vazallen of bewaar het en creëer ons koninkrijk. Hier beginnen de eerste gebreken. Alle componenten die verband houden met de schepping van uw koninkrijk zijn nog niet geïntroduceerd en ontwikkelaars raden in dit stadium af om voor deze keuze te kiezen. Het spel heeft op dit moment geen echt verhaal of precieze doelstellingen: laten we zeggen dat je om te "winnen" de hele gamekaart moet veroveren, kort gezegd, maar eigenlijk wordt alles aan de speler overgelaten, aangezien de titel stelt absolute vrijheid voor. Ik heb persoonlijk besloten om een ​​eed af te leggen aan het zuidelijke rijk om het te helpen groeien. Nadat je je bij een koninkrijk hebt aangesloten, wordt een ander deel van het spel geopend, waarin we min of meer voordelige wetten kunnen voorstellen en Reputatie kunnen verwerven met de schermutselingen, die we kunnen besteden om te stemmen over de voorstellen van de andere heren of om ze bij ons terug te roepen, om een ​​leger te creëren. Wees voorzichtig als je iemand een eed aflegt: als het koninkrijk een andere bevolking de oorlog heeft verklaard, worden ze automatisch ook je vijanden en moet je voor hun legers en patrouilles zorgen die over de kaart gaan.

Tijdens de verkennende fase kunnen we verschillende buitenposten bezoeken, waarbinnen het mogelijk is werven mannen voor ons bedrijf o goederen uitwisselen. Het spel heeft een dynamische markt, waardoor de prijzen van de verschillende objecten variëren naargelang de aankopen van de verschillende NPC's en de caravans die continu bewegen. Dit kan ook in ons voordeel werken: als we bijvoorbeeld van plan zijn de oorlog aan een koninkrijk te verklaren, kunnen we naar de steden gaan, al het voedsel kopen dat mogelijk is, zodat het interne garnizoen mensen begint te verliezen en vervolgens een beleg begint, maar dit na geaccumuleerde mannen en uren spelen. In het begin moeten we ook bang zijn voor de kleine bedrijven van rovers die door Calradia zwerven. Zodra we de weg oversteken met vijanden, begint de tweede fase van het spel, die ik beslist leuker vind: de gevechten! Naast het beheersen van ons karakter, hebben we ook de mogelijkheid om bevelen uit te vaardigen aan onze troepen, ze te verplaatsen, ze in het defensief te zetten en alle strategieën te bepalen die nodig zijn om de overwinning te behalen zonder teveel mannen te verliezen. In het begin, tegen kleine groepen, volstaat het om simpelweg de aanklacht te verklaren, maar het is in belegeringen of veldslagen tegen andere heren dat het spel zijn best doet. Sterker nog, we kunnen al snel zelfs het bevel voeren over zelfs 1000 mannen, verdeeld over cavalerie, infanterie en boogschutters en we moeten ze snel positioneren, het terrein, eventuele obstakels en zelfs de vijandelijke formatie evalueren. Niet altijd leidt een beschuldiging zonder terughoudendheid tot de overwinning, integendeel.

Om nog maar te zwijgen over de belegeringen, die weer zijn onderverdeeld in twee fasen. Nadat we de aanval op het kasteel of de stad hebben aangekondigd, moeten we het kamp en de oorlogsmachines zoals onagers, rammen, ballistae of mobiele torens bouwen, automatische actie die tijd kost en ons veld onbedekt laat voor de aanvallen van de vijanden. Sterker nog, de NPC's staan ​​niet paraat en kijken toe: niets weerhoudt hen ervan een leger te vormen en ons aan te vallen. En zorg er ook voor dat je voldoende eten op voorraad hebt, anders zijn desertie een schoonheid. Zodra alles is geregeld, kunnen we de aanval starten. Nogmaals, we kunnen bestellingen uitgeven, maar ik denk dat het op dit moment beter is om de AI het te laten doen. Onze soldaten rukken namelijk op samen met de mobiele torens of de ram die we eerder hebben gebouwd en beginnen autonoom de vijandelijke muren aan te vallen, zelfs met behulp van trappen. Natuurlijk, af en toe hinkt hun intelligentie een beetje en het is niet ongebruikelijk om ze tegen de muur te zien opgestapeld omdat ze bedekt zijn met vijandelijke pijlen, maar ik moet zeggen dat TaleWorlds het heel goed doet in de algehele verbetering van de titel. Letterlijk elke dag komt er een nieuwe hotfix uit en het spel is prachtig ook ondersteund door de gemeenschap, die de pagina's van NexusMods met honderden en honderden verschillende mods. De release van de game staat gepland voor 2021, wordt ook op consoles doorgestuurd en gezien de trend lijkt de situatie meer dan positief.