De Oddworld-serie vertegenwoordigt iets dat tegenwoordig geen plaats meer vindt op de gamingmarkt. De sector is de afgelopen 20 jaar onomkeerbaar veranderd. De stijgende ontwikkelingskosten hebben in principe het hele deel van de effecten dat werd ontwikkeld met middelen die niet aan de belangrijkste producties voldeden, werd verzwolgen. Precies in deze "niche", die ooit het grootste deel van het aanbod voor ons gamers vertegenwoordigde en dat tegenwoordig wordt bezet door indiegames, producties van de jongens van Oddworld Inhabitants.

Tijdens de levenscyclus van de eerste PlayStation konden de eerste twee titels met de onhandige Abe de aandacht van de gamers trekken dankzij een sfeer en een charisma dat soms later nooit werd herhaald. De wereld waarin gebruikers werden gedropt, kon onderdrukking overbrengen en betrekken dankzij thema's die nog steeds actueel zijn, zoals vileine industrialisatie en kapitalisme begrepen als een echte religie. De geniale inslag was toen om in elke film en in elk woord dat door Abe en vijanden werd uitgesproken een komische sluier toe te voegen. Kortom, als we een vergelijking wilden starten, konden we Oddworld definiëren als een videogame-transpositie van alles wat het beroemd en iconisch maakte Fantozzi in de Bel Paese. Maar in de jaren 90 was het lekker makkelijk om te experimenteren. Alles smaakte echt nieuw. Toen kwamen de grote driedimensionale titels en meer en minder probeerde iedereen de trend te volgen. Sherry McKenna en Lorne Lanning houden stand tot 2001. In dit scenario werd Oddworld: Munch's Oddysee geboren, aanvankelijk als een exclusieve PlayStation 2 en werd toen een van de lanceringstitels van de eerste Xbox.

Oddworld, Abe en Munch

Volgens rapporten rechtstreeks van de makers vertegenwoordigt Munch's Oddysee het tweede hoofdstuk van het merk. Abe's Exoddus wordt in feite beschouwd als een bonusaflevering, ondanks dat het rechtstreeks verband houdt met het spel dat vandaag wordt beoordeeld. De verhalende incipit is in wezen hetzelfde als de vorige iteraties: een kwaadaardig ras op de planeet Oddworld besluit op een ander te jagen met als doel het te exploiteren of, in het ergste geval, om het te gebruiken als het belangrijkste ingrediënt van de gloednieuwe productlijn tot de laatste kreet.

Deze keer zullen de Mudokons niet het doel zijn van de wensen van de slechteriken, maar ik tripedons. Deze amfibische wezens zijn in feite gewild vanwege de delicatesse van hun eieren en vanwege de compatibiliteit met de longen van de Glukkon, die historisch gezien last hebben van dwangmatig roken. De hoofdpersoon, Munch, de laatste van zijn kolonie, wordt gevangengenomen en moet een echte radar worden sferoïden (een andere diersoort die onderhevig is aan het verlangen van de Saddik) dankzij de implementatie van een sonar op zijn hoofd. Het pad van de kleine Munch is daarom verweven met dat van Abe, die in opdracht van het orakel Mudokon het kleine amfibische wezen helpt, en zo de mechanica van de dubbele protagonist introduceert (ja, Abe is ook volledig speelbaar in dit hoofdstuk) rond de waarmee bijna alle omgevingspuzzels van het spel worden rondgedraaid. De twee "helden" ze hebben toegang tot persoonlijke vaardigheden en bieden interacties met de gamewereld, en met andere soorten, totaal verschillend van elkaar. Abe kan bijvoorbeeld springen, zijn medemensen inhuren en enkele vijanden in bezit nemen terwijl Munch kan zwemmen en de hulp inroept van de hierboven genoemde kleine en meedogenloze sferoïden.

Verwarring in bekering ...

De spelformule is daarom de afgelopen 19 jaar intact gebleven. De versie Nintendo Switch de titel is een afleiding van de verbeterde editie die al op andere platforms aanwezig is. Oddworld: Munch's Oddysee is in de loop der jaren in feite meerdere keren opnieuw voorgesteld, tot op de dag van vandaag op de kleine schermen (misschien te veel in dit geval) van de hybride kentekenplaat van Nintendo. De game vertoont een goede resolutie en een plezierige vloeibaarheid die bijna altijd te vinden is op de 60-frames per seconde. De auteurs hebben deze verbeterde versie echter nooit "geremasterd" genoemd, ook omdat dat in feite niet zo is. Sommige gamemenu's en een zeer groot aantal onderbrekingsvideo's zijn op geen enkele manier geretoucheerd. In feite hebben de films bijna altijd dubbele zwarte zijbanden en een echt slechte videoreiniging in vergelijking met de huidige normen.

De audiosector is ook het meest kritisch: vies en van lage kwaliteit. de ontwikkelaars ze beweren de puur sonische aspecten te hebben verbeterd in vergelijking met de originele versie, maar wat ze zeggen is waarschijnlijk slechts gedeeltelijk waar. Waar de achtergrondmuziek en geluidseffecten absoluut acceptabel zijn, heeft de spraak in het spel en in de films problemen met de volumebalans. In draagbare modus zijn sommige dialogen beslist ongehoord. Als we hieraan toevoegenafwezigheid van enig type ondertitel, het vet zit in het vuur. Om niets te missen, het spel is volledig in het Engels, waar dezelfde gedistribueerde versie op Steam bijvoorbeeld volledig in het Italiaans is gelokaliseerd. Absoluut onverklaarbare keuze.

... maar het werkt

De titel werkt nog steeds, wetende hoe de omgevingspuzzels op de juiste manier kunnen worden gecombineerd met het typische platformkarakter van de serie. Helaas leidde het verlaten van de twee dimensies ertoe dat de mechanica die verband houdt met de beweging van onze Mudokon-vrienden bijna volledig opzij is gezet. Let wel, Abe's voorkeuren lopen ook constant gevaar in dit hoofdstuk en hun overleving (evenals die van de sferoïden) zal een bepaald niveau van karma met zich meebrengen dat de laatste stadia zal beïnvloeden. Het probleem is dat wat te vaak de moedermonteur van de vorige afleveringen was, zich dit keer vertaalt in het uitvoeren van bepaalde acties zonder enig belang te hechten aan de timing van hun uitvoering. Het duidelijke voorbeeld is het overwinnen van een mijnenveld: geef de NPC's de opdracht niet te bewegen en breng ze dan letterlijk één voor één aan de andere kant van het obstakel. Dit doet absoluut geen recht aan de diepte van gameplay die Oddworld in het verleden heeft weten te bieden. Zoals eerder gezegd, werken de voorgestelde puzzels, ze weten hoe ze moeten amuseren (na een paar herhalingen) en bieden het juiste niveau van uitdaging. Platforming is natuurlijk niet precies, maar het moet gezegd dat er rond de jaren 2000 maar heel weinig titels waren die een fatsoenlijk bewegings- en springsysteem konden bieden in een driedimensionale spelwereld.

Dit hoofdstuk van Oddworld biedt niets nieuws voor de spelers van vandaag. In de afgelopen twintig jaar zijn de producties die het over de hele linie beter kunnen doen, nog ontelbaar Munch's Oddysee kan scoren. Dit vermogen om op te vallen, is zeker te vinden in de aantrekkingskracht van de wereld die door de ontwikkelaars is gecreëerd, door het ontwerp van de personages die erin wonen en door de komisch griezelige verhalen die erin worden verteld. Het charisma van de serie slaagt erin om ondanks de beperkingen van de tijd een limiet te stellen aan het grafische detail waardoor de instellingen een beetje schaars zijn, die nog steeds dat gevoel van surrealistisch overbrengen aan de spelers, zelfs als er geen diepgaande evaluatie is van het gedrag in overdracht probleem.

De controle over Abe nemen (laten we eerlijk zijn, de ster is altijd hem; ik wil Munch niet) is een ervaring die elke speler zou moeten proberen. Ook in dit hoofdstuk. Zelfs in 2020. De game blinkt in vrijwel niets uit. De kwaliteit van de "verbeterde versie" voldoet niet aan de meeste remasteries. Toch heeft Oddworld: Munch's Oddysee karakter en heeft iets te verkopen.

Daarom, nadat we hebben vastgesteld dat de titel ook vandaag nog absoluut plezierig is, blijft de tweede vraag waarop de herziening moet antwoorden: wordt de Nintendo Switch-versie aanbevolen? Nooit eerder was er maar één antwoord: het hangt ervan af. Alleen vanuit technisch en inhoudelijk oogpunt is dat niet het geval. De audio van lage kwaliteit heeft een grote invloed op de ervaring, vooral in draagbare modus, en het gebrek aan lokalisatie is absoluut onaanvaardbaar. Maar als je fervente voorstanders bent van filosofie "Laptop is beter" je moet er niet te veel over nadenken.

Geactualiseerd: Naar aanleiding van de reactie van de recensies hebben de ontwikkelaars de beslissing genomen om te werken aan een update met betrekking tot de locatie van de titel. Een update zal daarom de komende dagen worden verspreid met toevoeging van Frans, Duits, Spaans en Italiaans onder de selecteerbare talen.