De afgelopen dagen is er nieuws geweest dat de regering wil vestigen een achtergrond om Italiaanse videogamebedrijven te ondersteunen.

Het heet First Playable Found, en is gericht op het ondersteunen van pre-productie. Maar het is 4 miljoen. We zitten in een moeilijke periode, het is waar, en we moeten accepteren wat de staat kan geven. Maar de Italiaanse videogame-industrie is ronduit onderontwikkeld en met vier miljoen voor heel 2020 zal het niet veel doen.

Te klein

Italië staat zeker niet bekend om de ontwikkeling van videogames. De meest succesvolle game die de afgelopen jaren in Italië is ontwikkeld, is 2048, waarschijnlijk de meest prestigieuze Assetto Corsa. Het aantal bedrijfstakken blijft op zijn zachtst gezegd deprimerend. Slechts 5 bedrijven in 2019, het jaar van de laatste volkstelling van Italiaanse ontwikkelaars, bleek te hebben meer dan 2 miljoen jaaromzet. Om het in perspectief te plaatsen, factureert CD Projekt Red, de Poolse studio van The Witcher, alleen al meer dan 100 miljoen euro per jaar.

Un artikel del Sole 24 Ore ondertekend door Luca Tremolada die een jaar geleden op deze gegevens reageerde, definieerde de sector als  "kleine bedrijven die technologisch lijken maar in wezen ambacht zijn'.

Het is gemakkelijk om op deze gegevens te reageren met een "Je kunt niet overal goed in zijn". Het is gemakkelijk te denken dat Japanners goed zijn in het maken van videogames, wij zijn goed in iets anders. Maar op dit idee wil ik invoegen een provocatie. Italië kan het zich niet veroorloven zo irrelevant te zijn in videogames.

We zijn al jaren een stilstaand land. Nulgroei en gebrek aan kansen zijn een plaag waarvan we niet lijken te kunnen genezen. Een land met zo'n depressieve economie kan het zich niet veroorloven het te negeren een van de snelst groeiende sectoren van de afgelopen jaren, dat "lijkt geen crisis te voelen, groeit meer dan de andere sectoren voor een waarde van 140 miljard dollar in 2018." om Tremolada opnieuw te citeren. Ik zeg duidelijk niet dat videogames de oplossing zijn voor de economische problemen van Italië, maar dat het negeren van een dergelijke omzet dat wel is een gemiste kans.

Maar hoe doe je dat?

Slechts één spel, The Witcher en de Poolse zaak.

Polen heeft een BBP van ongeveer een kwart van de Italiaanse en heeft iets meer dan 38 miljoen inwoners. Polen verdient jaarlijks meer dan een miljard dollar met videogames, bijna tien keer de omzet van de Italiaanse industrie. Nu zou ik mezelf retorisch moeten afvragen waarom, maar laten we onszelf niet voor de gek houden, we weten allemaal waarom.


The Witcher 3: Wild Hunt achtergrond en achtergronden | 1600x900 | ID: 753199 ...

Dankzij een enkele serie games die ter plaatse kwam, Polen is in vijf jaar tijd de vierde exporteur van videogames ter wereld geworden, met een sprong tussen 2013 en 2018 van een absurd 3810,5%. Het Witcher-project heeft CD Projekt Red en heel Polen naar het centrum van de gamewereld gesleept.

Dit laat zien dat alleen een spel voldoende is. De markt breidt zich zo uit dat er nog steeds zeer grote marges zijn voor een Italiaans bedrijf om toe te treden en relevant te worden. Maar de juiste voorwaarden moeten worden gecreëerd. CD Projekt groeide in 2002 en kon zich een investering in een project als The Witcher veroorloven, maar vandaag de dag is het in Italië moeilijk voor een dergelijke situatie te ontstaan ​​door gebrek aan kapitaal of weinig vertrouwen in de videogamewereld.

4 miljoen is een grap

De som van de eerste speelbare vondst is belachelijk. Zakendoen in Italië is moeilijk en 4 miljoen verandert de situatie zeker niet. Het is een tevredenheid, maar het is vooral een gemiste kans. Terwijl andere staten, zelfs minder rijk of machtig dan wij, hun gamingbedrijven investeren en ondersteunen, blijven we een sector negeren die de toekomst meer vertegenwoordigt dan welke andere dan ook. 

Omdat videogames de toekomst van entertainment zijn, en zo door te gaan, zal ons land worden veroordeeld tot irrelevantie. Of erger nog: we blijven, zoals we al in andere sectoren doen, talenten opleiden die dan bij gebrek aan kansen in het buitenland gaan werken.