De Australische commissie voor consumenten en concurrentie (ACCC) beschuldigd Sony Europa, waarvan Sony Australia een rib is, van misleidende reclame en schending van consumentenrechten. De Australische federale rechtbank heeft Sony veroordeeld tot een boete van 3,5 miljoen dollar na deze beschuldigingen.

De rechtbank oordeelde dat Sony Europe vier consumenten heeft misleid nadat ze games hadden gekocht die als "onvolkomen"Via het PlayStation Network. Sony had de spelers laten weten dat ze geen recht hadden op terugbetaling nadat ze de game hadden gedownload of na 14 dagen na aankoop. Deze rechtbankregels zijn in strijd met de Australische wet. De feiten gaan terug een jaar geleden en de aanklachten waren gebaseerd op een vergelijkbare uitspraak uit 2014 tegen Valve.

In een recente verklaring de voorzitter van de ACCC Rod Sims Sony zei dat het zijn consumenten verkeerd advies had gegeven:

'Consumentenrechten verdwijnen niet nadat ze een digitale game hebben gedownload. Ze verdwijnen zeker niet na 14 dagen, noch na enige tijd die door een reseller of ontwikkelaar is ingesteld. Consumenten die in een online winkel kopen, hebben dezelfde rechten als degenen die in fysieke winkels kopen."

Bovendien wordt Sony Europe ervan beschuldigd de Australische wetten te hebben geschonden, ook omdat ze de ene consument heeft verteld dat alleen de ontwikkelaar van het spel de terugbetaling kan verlenen en een andere dat de terugbetaling alleen kan worden gedaan in de vorm van krediet bij de Sony winkel.

Sims zeiden in dit verband dat:

"Restituties volgens consumentenrechten moeten worden verleend in de vorm van contant geld of overboeking, als de consument met die methoden heeft betaald, tenzij de consument besluit om het in de winkel om te zetten in krediet."

Noch het betreffende spel, noch de namen van de betrokken consumenten zijn bekend. In mei gaf ACCC Sony echter opdracht de door hen gekochte spelers terug te betalen Fallout 76 bij de lancering en ze hadden het niet kunnen krijgen. Het is onduidelijk of de twee gevallen met elkaar verband houden.

Ten slotte moest Sony ook de gerechtskosten betalen.