Het nieuws van de dag dat HBO heeft Gone with the Wind verwijderd van zijn streamingdienst omdat hij racistisch is. Jammer dat het niet zo is. De film werd verwijderd in hoger beroep door de 12-jarige scenarioschrijver Schiavo, e zal ongewijzigd terugkeren samen met inhoud die de historische context en discriminerende inhoud verklaart.

Maar alle nationale kranten meldden vandaag vurige krantenkoppen tegen de nieuwe censoren, verontwaardigde artikelen die het einde van de vrije meningsuiting prezen, overspoelden het Italiaanse internet met eindeloze citaten om 1984. Dit is niet de demonstratie dat de Italiaanse pers, om een ​​klik te bedelen, ook haar familie zou verkopen. Dit is nu goed ingeburgerd denk ik. Het laat dat gewoon zien niemand van ons heeft enig idee wat de zwarte vraag is VS, wat het onderscheidt van het racisme dat we kennen en waarvan we graag doen alsof het geen deel van ons uitmaakt zoals het is belangrijk en moedig zo'n besluit van HBO. Vooral in de Verenigde Staten. Zeker in 2020.

Voordat u een waarschuwing start. Zoals jij, ik ook niet, ondanks mijn recente toezegging om te informeren, Ik ben bij lange na niet gekwalificeerd om over de zwarte kwestie te praten. Hiervoor zet ik aan het einde van het artikel vier links naar bronnen om bij voorkeur in volgorde van lijst te worden geconsumeerd, om een ​​idee te krijgen van de situatie van zwarten in de VS. Gewoon een basis om vervolgens verder te gaan. Het is een Macklemore-nummer, twee Netflix-documentaires en een Yale-cursus.

Films, zwart en wit

De beslissing van HBO van buitenaf kan alleen lijken op de wil om een ​​"mode”, Een manier om de mediagolf van protesten te volgen. Acteren op een film lijkt overbodig; zijn films echt een probleem in het rampzalige racistische scenario van de Verenigde Staten? Was het nodig om Gone with the Wind te verwijderen, zelfs tijdens het wachten op de documentaire om het in een context te plaatsen?

Ja, natuurlijk, omdat in de Verenigde Staten films vanaf het allereerste begin van de zevende kunst deel uitmaken van het probleem. De geschiedenis van de Amerikaanse cinema zit vol met films variërend van vaag  voor de expliciet racistische, of in de "beste" gevallen vertegenwoordigen ze zwarten in specifieke stereotiepe rollen.

Als we het ergste van het ergste willen zoeken, moeten we een stille film afstoffen. De geboorte van een natie uitgebracht in theaters in 1915, en veroorzaakte toen al meer dan één slecht humeur. De hele film is gebaseerd op de verheerlijking van de Ku Klux Klan die de misdaden van de antagonist van de film bestraft, duidelijk zwart (gespeeld, als kers op de taart) door een acteur in blackface). Verschillende studies hebben dat geconcludeerd de populariteit van deze film, blockbuster op het moment, leidde tot een heropleving van de Klan en een toename van zwart lynchen in de Verenigde Staten.

Natuurlijk is The Birth of a Nation een uitzondering, maar de representatie die zwarten in de Amerikaanse cinema hebben gehad, is tot op de dag van vandaag altijd beïnvloed door dezelfde stereotypen die het script van die film voedden. In het verleden waren zwarten gereserveerd voor criminele, dienende of schouderrollen. Het is nu duidelijk moeilijker om films te vinden die zwarte acteurs naar deze rollen degraderen, maar Hollywood heeft andere stereotypen gecreëerd: wit speelt de rol van het "morele" karakter, terwijl zwart de coole kan zijn.

De rekeningen met het verleden

Hoewel de Amerikaanse cinema en media het afgelopen decennium een ​​poging hebben ondernomen om de weergave van zwarten die terugkeren, te verbeteren, ontbreekt een fundamenteel deel van deze toewijding nog steeds. Films zoals Ga weg of zelfs een simpele Black Panther, terwijl ze ruimte geven aan zwarte acteurs en operators, ze gaan niet om met het verleden. En dit is het grootste probleem waarmee de Verenigde Staten vandaag worden geconfronteerd.

De geschiedenis van de VS is die van een land dat zijn fortuin heeft opgebouwd door het leven van een specifieke gemeenschap in de hel te maken. En het hart van het land heeft dit feit nog niet verwerkt. HBO probeert het tenminste. Hij reed zijn verleden binnen, via de films die hij aanbiedt via zijn streamingdienst, en identificeerde een probleem en deed zijn best om het op te lossen. En als je denkt dat het een overdreven reactie is, onthoud dan dat we het hebben over een natie waar nog steeds mensen zijn die denken dat als je zwart bent, Het is alleen maar passend dat een politieagent je door wurging ter dood veroordeelt voor het gebruik van valse bankbiljetten.

Zoals beloofd, zijn hier de ideeën om een ​​idee te krijgen.

Witte Privilege II

Dit lied vier jaar geleden deed me beseffen dat er iets mis was in Amerika. Niet alleen voor de protesten die hij schildert, maar ook voor de demonen die Macklemore, wit, achtervolgen over zijn keuze om Black Lives Matter te steunen.

XIII Wijziging

Deze prachtige Netflix-documentaire legt uit hoe slavernij nog steeds bestaat, constitutioneel in de Verenigde Staten. Het is een doorsnede van het gevangenissysteem dat meerdere keren doorsnijdt met de toestand van zwarte gemeenschappen.

LA 92

Deze documentaire vertelt daarentegen over de rellen in Los Angeles in 1992, die ze linken aan soortgelijke afleveringen die in 1965 altijd in Californië plaatsvonden. En 30 jaar later herhaalt het verhaal zich nog steeds.

Afro-Amerikaanse geschiedenis: van emancipatie tot heden

Deze cursus, gratis beschikbaar op de Yale University-website, is precies wat je verwacht van een van de beste universiteiten ter wereld. De perfecte manier om de zaak te onderzoeken. En om te begrijpen hoe er zelfs in 2008 nog een andere sfeer was.