Weet je, zomerdagen brengen veel vrije tijd met zich mee. En, natuurlijk, voor ons spelers staat veel vrije tijd gelijk aan ... nou ja, veel om te spelen. Als je niet zeker weet wat je honger naar games moet uiten, waarom zou je dan niet springen op niet één, niet twee, maar 22 verschillende games? En eigenlijk lijkt het erop dat NAMCO hieraan heeft gedacht door twee titels te publiceren: Namco Museum Archives Vol. 1 en 2. Dit zijn twee collecties, elk bestaande uit 11 verschillende spellen, die enkele van de meest iconische en karakteristieke historische titels van het bekende Japanse huis samenvatten, die daarom hetzelfde handelsmerk delen.

Rogue nostalgie

Namco Museum Archives Vol. 1 en 2 maken direct gebruik van, en dit is duidelijk, op een groot nostalgie-effect: onmogelijk om niet te denken aan de goede oude tijd dat we, toen we nog geschoren waren, de kans hadden om deze of de andere titel op de console te spelen van een vriend of in de veelbesproken hut in de buurtspeelkamer. Alle spellen die in de collecties worden aangeboden, zijn in feite geselecteerd uit de spellen die een stempel, een teken en een herinnering in de geest hebben achtergelaten van alle oude spelers en meer in het algemeen van retrogaming-liefhebbers. En als het waar is dat niet iedereen bijzonder goed ouder is geworden, bieden sommigen van hen nog steeds die gevoelens van voldoening, uitdaging en onmiddellijk plezier die in veel titels van vandaag verschillende connotaties en nuances hebben aangenomen. Wil je alleen praten over sommige titels in Volume 1, denk dan aan Pacman, die geen introductie behoeft. Of een Galaxian, die kan worden gedefinieerd als niet bijzonder intelligente neef van Space Invaders, zij het even geldig en vermakelijk. Voor liefhebbers van fantasie-instellingen, niet te vergeten Drakengeest e Dragon Buster. De eerste is eigenlijk vergelijkbaar met één schiet omhoog met isometrisch aanzicht: alleen dat we, in plaats van het gewone ruimteschip, de controle hebben over een echte draak en, door de vijanden te verslaan, kunnen we verschillende bonussen en verbeteringen krijgen. De tweede daarentegen kan worden gedefinieerd als een dungeon-crawler ante litteram, met een handvol sleutels om te springen, slaan en bewegen. Zonder te vergeten Mappy, waarin we een teder knaagdier spelen met de bedoeling weg te rennen, van platform naar platform te springen, van hordes echt koppige katten.

Namco Museum Archief Vol.

Als we doorgaan naar de tweede verzameling, kunnen we elf andere, even iconische titels vinden: sommige zijn de directe sequels van sommige eerder gezien, zoals Dragon Buster II, die in wezen geen significante veranderingen in de gameplay introduceren, of Galaga, die met volledige handen van Galaxian wordt hervat, maar een meer agressieve en hectische stijl van de genoemde titel voorstelt. Ook aanwezig Pac Land, een glijdende platformgame waarin we de bekende spelen gele bal met de bedoeling de gevreesde geesten niet langer binnen een tweedimensionaal en monochromatisch labyrint te ontwijken, maar in de straten van zijn stad: het belangrijkste doel is in feite om de grootst mogelijke afstand af te leggen, goed opletten om niet in botsing te komen met vijanden en daarom , onszelf zo veel mogelijk inzetten om ze te vermijden, niet alleen door te springen, maar ook door de snelheid van onze run zorgvuldig te regelen en, op de punten die dat vereisen, abrupt te stoppen en vervolgens weer verder te gaan zodra het gezichtsveld vrij is. Erfenis van The Wizard in plaats daarvan vertegenwoordigt het een platformgame fantasie waarbinnen we de controle over meerdere personages kunnen nemen: elk van hen heeft unieke vaardigheden en wapens en is in staat om de vijanden die voor hem staan ​​op een zeer gedifferentieerde manier in vergelijking met de anderen het hoofd te bieden. We sluiten de recensie van de Volume 2-titels die de meeste indruk op me hebben gemaakt Rolling Thunder, platformschieter een horizontale rol waarin we een geheimagent spelen die erop uit is om zijn weg te vinden tussen de vijandelijke agenten, met als doel hen te ontsnappen en te neutraliseren.

Namco Museum Archief Vol.

Moeilijkheden uit het verleden en hulp uit het heden

De moeilijkheid van de titels die aanwezig zijn in Namco Museum Archives Vol. 1 en 2 is zonder twijfel sterk naar boven gekalibreerd. En het kan niet anders, gezien het cultureel erfgoed dat sleept en de mentaliteit oude school waarmee ze zijn ontworpen: tijdens spelsessies is het essentieel om altijd de aandacht hoog te houden, jezelf zo min mogelijk af te leiden en tegelijkertijd de bewegingen van de vijanden te observeren, die, als ze genegeerd of anderszins licht opgevat worden, er echt in slagen om te geven moeilijke tijd. Kortom, de spellen van de twee Volumes zijn zeker fascinerend, leuk en nostalgisch, maar juist om deze reden mogen ze niet oppervlakkig worden behandeld en inderdaad ze weten hoe ze zich moeten doen gelden. Deze hoge mate van uitdaging, die in de ogen van een retrogamer - of gewoon een nostalgische speler - vertegenwoordigt een grote toegevoegde waarde en een reden om te kopen, maar verliest uiteindelijk betekenis, althans voor de meeste spelers. De ontwikkelaars hebben namelijk besloten om in beide delen de mogelijkheid op te nemen om een kort terugspoelen: hiermee kunt u de laatste 5-10 seconden van het spel effectief annuleren. Wat op zijn beurt de onmogelijkheid om te sterven impliceert. Wanneer een actie, een manoeuvre of een beweging niet in de goede richting heeft gewerkt, hoeft u alleen maar op een knop te drukken om de uitgevoerde actie te annuleren en normaal verder te spelen. Als het waar is dat deze gimmick op geen enkele manier verplicht is, eerlijk gezegd verbreek de spanning e moedigt je niet aan om je best te doen, vooral als we bedenken dat het belangrijkste doel dat alle games in de collecties gemeen hebben, is behaal de hoogst mogelijke score. Ding dat, met een exploiteren vergelijkbaar, het wordt allesbehalve onmogelijk.

Namco Museum Archief Vol.

Technisch valide en boeiend

Vanuit technisch oogpunt lopen Namco Museum Archives Vol. 1 en 2 op PS4 zonder enige hapering of vertraging: maar dit is vrij duidelijk en inderdaad, het tegendeel zou vreemd zijn geweest. We hebben het dan over 60 stabiele en vaste FPS, die in vrijwel geen enkele situatie vallen. Anderzijds door de inhoud te analyseren volgens een puur meer artistieke en gecentreerde benadering Design, het valt niet te ontkennen dat de sfeer retroen dat arcade over het algemeen verschijnen ze altijd en slagen ze erin om hun charme op een directe, beknopte en levendige manier uit te oefenen, ongeacht de afgelopen jaren of de voorkeuren die we in de tussentijd hebben opgedaan.

Namco Museum Archief Vol.

Gecentreerd, maar niet volledig

Kortom, Namco Museum Archives Vol. 1 en 2 vertegenwoordigen zeker een van die nostalgie-operaties die veel bedrijven ondernemen, sommige met meer en sommige met minder succes. In dit specifieke geval kan de manoeuvre worden gezegd succeshoewel niet helemaal. De geselecteerde spellen zijn geldig, onderhoudend en slagen erin om de aandacht en concentratie levend te houden. Maar we moeten altijd onthouden dat dit titels zijn met bepaalde jaren op hun schouders, en het meest uitdagende onderdeel heeft een aanzienlijke inkrimping ondergaan vanwege de introductie van de mogelijkheid om de genomen spelacties te annuleren. Aan al deze overwegingen moeten we ook toevoegen de prijs decisamente eccessivo e enorm in vergelijking met het bod dat daarbij hoort: we hebben het over ongeveer 20 euro voor elke collectie, voor een totaal van nou 40 euro tegen "slechts" 22 titels. Niet bepaald een koopje, zeker gezien het feit dat met een vergelijkbaar figuur andere producties mee naar huis kunnen worden genomen. De aankoop zou in dit geval alleen worden aanbevolen aan de meest gepassioneerde en onherleidbare retrogameren. Voor iedereen is het het beste om te wachten op een prijsdaling om toch van een product te genieten goed gedaan maar tegen veel gunstiger voorwaarden.