Ongeveer acht maanden zijn verstreken sinds de release van Death Stranding op Sony-consoles, een vrij korte periode, al met al, behalve dat de hele wereld is getroffen door een van de belangrijkste crises in de geschiedenis. De titel spelen met de ogen van vandaag biedt immers een langdurige periode van "gedwongen isolatie" een nieuw perspectief en waarschijnlijk meer betrokken bij het werk van Kojima Productions.

Als in oktober het concept van eenzaamheid werd waargenomen met een uitsluitend conceptuele en sociale declinatie, wordt datzelfde discours vandaag met meer kracht uitgedrukt, waardoor het in praktische termen een krachtigere waarde krijgt, aangezien we fysiek van elkaar verwijderd waren en nog steeds zijn. de anderen. De komst van Death Stranding op pc is ja belangrijk voor de uitbreiding van het publiek, maar ook voor degenen die het avontuur van Sam Porter Bridges al hebben voltooid en het in een nieuw perspectief kunnen zien. Helaas heeft de recensie-kopie van de game beperkte toegang tot de titel mogelijk gemaakt, waardoor ik het niet in alle aspecten kon ontleden. Gelukkig in de vorige titel analyse, die ik nog steeds aanraad om te lezen, er was een manier om de hoofdmissie en talloze zijmissies te voltooien, daarom merk ik dat ik dit stuk schrijf zonder twijfels of onzekerheden over het product zelf, maar zonder te kunnen praten over de exclusieve missies aanwezig in deze versie, die ik u zo snel mogelijk zal vertellen met een speciaal stuk.

Dat gezegd hebbende, verscheen Death Stranding absoluut in vorm in de test van zijn Steam-versie, wat de waarde ervan verder aantoonde, maar zoals verwacht ook zijn gebreken nam.

Opnieuw verschijnen (opnieuw)

In de releaseperiode kwam Death Stranding met ieders ogen erop, niet alleen vanwege het mediabelang van een exclusieve console of voor de bekendheid en inspiratie van de maker, maar vooral vanwege het spelontwerp, dus atypisch en contrasterend met de "klassieke" triple A-producties. Bovendien, precies op de console, was een titel met deze bizarre snit nog meer in strijd met wat het videogamepanorama is waaraan de gemiddelde speler gewend is. Vandaag komt Death Stranding echter dubbel nieuw leven ingeblazen op de pc: ten eerste had het publiek een uitstekende hoeveelheid tijd om het voorstel van Kojima Productions te verteren en te metaboliseren en ook de pc-markt is altijd een voorbode geweest van werken met de meest uiteenlopende opvattingen, om nog maar te zwijgen van de natuurlijke aanleg voor op simulatie gebaseerde titels. Daarom is het waarschijnlijk dat pas nu is Death Stranding echt thuis te vinden, het publiek kunnen bereiken dat van nature minder gips is en altijd iets meer openstaat voor het nieuwe.

Een klein voorbeeld ter ondersteuning van dit proefschrift is het welkom van het nieuwe Snowrunner, een arcade-sim die ons in de schoenen van een vrachtwagenchauffeur plaatst met tonnen taken (en ladingen) om van het ene deel van de verschillende spelregio's naar het andere te worden vervoerd, routes moet plannen, weersomstandigheden moet omzeilen en zichzelf beter moet uitrusten om de moeilijke paden en uitdagingen die de natuur ons constant biedt. Hoewel de Spintires-serie al zeer succesvol was in het panorama van meester racewas de ontvangst van de consolespelers wat lauwer wat het laatste hoofdstuk betreft, terwijl SnowRunner dankzij de verschillende vergelijkingen die met Death Stranding werden gemaakt in termen van naakte en rauwe gameplay veel fascinerender en intrigerend was alleen voor dat publiek dat in zijn eentje dat soort ervaring nooit zou hebben benaderd. Het is daarom duidelijk dat, voor degenen die nooit dit soort vooroordelen tegen vergelijkbare titels hebben gehad, de aanvaarding van Death Stranding mogelijk veel warmer kan zijn dan die op 8 november op Ps4.

De man die levert

We kennen nu allemaal de gameplay van Death Stranding, de "koerierssimulator" waarop hij voor zijn vrijlating zo ironisch werd en vervolgens, ten goede of ten kwade, iedereen verplaatste die liet zien hoe dicht hij bij deze definitie was en hoe goed deze ontwerpkeuze werkte. Ondanks de tekortkomingen die de game in feite (en) troffen, vooral tijdens de eerste drie zeer lange hoofdstukken, werkte (en werkt) de titel meestal goed. De gemiddelde vrije benadering van het te volgen pad, het vermogen om objecten en hulpmiddelen te gebruiken die zijn gepositioneerd door andere spelers die ons eigen pad hebben bewandeld of die hun eigen pad hebben gecreëerd, en om ons eigen pad te creëren, blijft het sterkste punt van de titel, het laten groeien en uitbreiden van een wereld in constante modulatie en vernieuwing, dankzij het concept van Chiraal netwerk en de andere elementen die het verhaal van Death Stranding kenmerken, passen perfect in de spelcontext.

Tegelijkertijd tonen de stealth-fasen nog steeds de kant van enige onzekerheid, maar deze wordt verzacht door de geleidelijke uitbreiding van de beschikbare uitrusting, terwijl de gevechten met de baas beslist opnieuw moeten worden ontworpen, gezien hun farraginositeit. Afgezien van dit alles blijft Death Strading een uitzonderlijk bruikbare en leuke titel als je bereid bent om volgens de regels te spelen en een dergelijke ervaring te ervaren. Deze editie komt ook met een reeks missies gewijd aan Portal en Hal-Life, het resultaat van een samenwerking met Valve met het oog op de release van de titel op zijn platform en die de fans van die twee parels van de media zeker gelukkig zal maken, maar ik zal het in een apart artikel na de lancering bespreken. Bovendien is het goed te specificeren dat de diehard muis- en toetsenbordgebruikers niet verplicht zullen zijn om de pad op te nemen, aangezien de PC-besturingstoewijzing is praktisch en slim.

TIENDE

Het beslissende aspect van deze Steam-versie van Death Stranding is een element dat ogenschijnlijk secundair maar absoluut doorslaggevend is, dat wil zeggen de testbank van de Decima Engine op pc. De motor van Guerrilla Games die het publiek en de critici heeft gewonnen met het product in kwestie en eerst met Horizon Zero Dawn, dat ook op het punt staat op de pc te verschijnen, overtuigt en overwint zelfs in dit geval. Het spel testen op een configuratie die bijna voldeed aan de aanbevolen eisen, d.w.z. een i-7-3770, een 1060 van 6 GB en 16 beschikbare ram (tegen de 8 voorgestelde), die alles op de hoogste beschikbare kwaliteit zet, heeft de titel zich meer dan adequaat gedragen en opnieuw de kracht en buigzaamheid laten zien van de game-engine die het beweegt. In Full HD blijft de game bijna altijd verankerd met 60 frames per seconde, maar niets weerhoudt je ervan om de framesnelheidslimiet (tot 244 per seconde) te verhogen om een ​​nog aangenamere ervaring te hebben in termen van vloeibaarheid, zij het met af en toe een drop. Persoonlijk, ook gezien de huidige opstelling, blijf ik liever op de stabiliteit van 60 fps en vermijd ik oscillaties zoveel mogelijk. Er zijn gevallen waarin de daling 3/4 frames is, waarschijnlijk als gevolg van enkele bottlenecks, tijdens de gespeelde sessies, maar niets om je zorgen over te maken aangezien 90% van de tijd de game wordt onthuld graniet.

Hetzelfde kan niet gezegd worden van de tussenfilmpjes waarin we zonder duidelijke reden zeer dramatische drops tegenkomen op de drempel van 20 fps. Alle voorzorgsmaatregelen die Kojima Productions en Guerrilla in technische termen hebben genomen, slagen erin om een ​​zeer solide en ongelooflijk echte spelwereld te creëren: de uitstekende scherptediepte, gecombineerd met de hoeveelheid details in de omgevingen en altijd ondersteund door een intelligente exploitatie van technologische apparaten op die nog steeds zoals gisteren opvalt, zijn de parallax occlusiemapping, het lichtbeheer en een reeks "trucs" en voorzorgsmaatregelen die een aantal technische limieten verbergen, waardoor ze bijna onzichtbaar zijn voor de speler. In tegenstelling, deze pc-versie het voegt niets toe zoals te zien op het vlaggenschip Sony, zullen we dus visueel een ervaring hebben die erg lijkt op PS4 Pro, maar veel vloeiender en stabieler is. Dit is natuurlijk niet te onderschatten, maar misschien hadden we een aantal exclusieve edelstenen voor pc-spelers, meer gedefinieerde texturen of meer details op het scherm verwacht. Dit is niet het geval, maar op het moment is er nog een meer dan acceptabele remedie in deze optimalisatie, hoewel niet in de ronde.

Iedereen die een RTX-kaart bezit, zal blij zijn met de ondersteuning van Nvidia voor DLSS 2.0 en FidelityFx CAS voor degenen die AMD gebruiken, maar degenen die graag een groot deel van de tijd besteden aan het sleutelen en "aanpassen" van hun spellen vanuit de juiste menu's zullen waarschijnlijk het gevoel hebben een beetje ontmoedigd voor de gebrek aan opties in deze betekenis. Er moet echter worden gespecificeerd dat, ondanks deze tekortkomingen, de visuele weergave altijd uitstekend is en de vlekken nooit echt zwak zijn voor onze spelsessies. Iedereen die geen SSD heeft om de game te laden, moet ermee omgaan enkele slopende uploadsen in sommige gevallen bijna de minima bereikt, wat behoorlijk frustrerend kan zijn. Over het algemeen slaagt Death Stranding er echter in om zijn kracht intact te houden en inderdaad te onderstrepen dankzij een uitstekende grafische engine die eindelijk zijn gezicht aan het publiek kan laten zien.

De nieuwe Wereld

Death Stranding is niet veranderd en zal de regels van de videogamemarkt nauwelijks veranderen, maar het heeft een eigen visie en de wereld eromheen en daarom is het een werk dat niet onopgemerkt kan blijven. Het is gemakkelijk dat het voor veel spelers een ongeschikt product blijft, maar tegelijkertijd is het nodig om het te proberen en het "onder ogen te zien" om het te begrijpen. Het is een product dat geplaagd wordt door enkele problemen die het veroorzaken verre van perfectie gewild door zijn schepper, maar bezit tegelijkertijd een bijna onschatbare waarde in de constructie van zijn mechanica en van de wereld die volgens hen beweegt. De verhalende aanwijzingen en vooral de sterke, niet al te bedekte kritiek op een steeds kinderlijkere, kortzichtige en eenzame staking van de samenleving, nog sterker gezien de situatie waarin we leven, is verweven met een eenvoudige maar verslavende gameplay die nieuwe concepten en ideeën voorstelt die iedereen moet proberen te benaderen. Degenen die de epiloog van het verhaal al hebben gezien en Amerika al opnieuw hebben verbonden in de consoleversie van Death Stranding, zullen waarschijnlijk weinig redenen hebben om de titel onmiddellijk te benaderen, maar degenen die nog niet de kans hebben gehad om de dystopische odyssee van Hideo Kojima onder ogen te zien, heeft meer excuses.