Duty premise: ik hou van Paper Mario allemaal. Ik hield ook van de minder geprezen, zoals Color Splash, en ik wist zeker dat ik het op prijs zou stellen Paper Mario: The Origami King, het nieuwste lid van de familie. Het spook van oude glorie zoals The Millennial Portal heeft de ervaring volledig verpest voor een groep spelers, die een bepaald soort werk eisen dat de vergelijking met de klassieke titels kan vasthouden. Het is alsof je een banketbakkerij binnengaat en het je kunt veroorloven om heerlijke desserts te weigeren, want er is beter, wat exotische pastarella die meer in onze ideale smaak past. Ik ben er zeker van dat ik door het schrijven van deze regels verschillende antipathieën zal aantrekken, aangezien velen ervan overtuigd zijn dat de kwaliteit in de loop der jaren daadwerkelijk is afgenomen en dat het een echte verspilling is voor zo'n veelbelovende serie. Maar het punt is nog een ander: het zijn allemaal leuke en leuke titels en ik vind het jammer om tientallen uren plezier te ontkennen voor een principe, hoe deelbaar misschien ook, gebaseerd op wat een game had kunnen zijn - of moeten zijn -. Nu ik mijn (ongemakkelijke) standpunt heb verduidelijkt, gaan we terug naar Paper Mario: The Origami King, titel die me heeft ontvoerd, gevouwen en gevangen in een even schattige als verontrustende wereld.

Vouw de wereld in een nieuwe vorm, om het naar zijn beeld en gelijkenis te maken. De slechterik van Paper Mario: The Origami King gaat verder dan de ambitie om koning te worden of met de mooie prinses Peach te trouwen: hij wil de echte god van dat universum zijn, de wezens die hij ontmoet transformeren in origami en ze onderwerpen aan zijn wil. Dit storende subtekst kleurt de hele setting, verrijkt het met elementen die bijna niet op hun plaats lijken in een titel van de sage. Anonieme padden, schepen vol monsters en vooral grote origami-vijanden zonder controle volgen elkaar tijdens de speeluren en de manier waarop ze zijn geïntegreerd in de wereld van paddenstoelen is fantastisch. De rest van de setting is in feite de kleurrijke en speelse goede oude wereld die we kennen, verrijkt met nieuwe en onverwachte locaties, net als de traditie van de Paper Mario-sage. De personages die we ontmoeten zijn ook bekende gezichten, met uitzondering van de nieuwe antagonist en zijn zus, maar niet daarvoor zondigen ze in persoonlijkheid, integendeel: ze zijn amusant en oneerbiedig als altijd. De verschillende gekleurde padden zijn verborgen in de gebieden die we verkennen, vast in stammen of muren of gevouwen in origami, en door ze geleidelijk los te laten, laten we ze terugkeren naar hun gebruikelijke activiteiten. Zo na onze reis wordt de wereld bevolkt door Toad-restauranthouders, parkwachters, nudisten of kapiteins. De vijanden zijn ook de klassiekers van de sage, maar in dit geval vinden velen zichzelf opnieuw uit als onze bondgenoten: de tastbare dreiging van de nieuwe origamitiran brengt alle inwoners van het koninkrijk samen in één leger en creëert contra-intuïtieve en bizarre samenwerkingen. Ik heb er altijd van gedroomd om naast Kamek te vechten, hij heeft azen in petto.

Paper Mario: The Origami King

De fout van sommige oude titels in de sage was om langzaam te beginnen en pas na een paar uur merkwaardige elementen en verschillende bijzonderheden te introduceren. Paper Mario: The Origami King begint in plaats daarvan met een knal en vanaf het eerste gebied laat hij ons Toad-boerderijen verkennen en laat hij naar de dansende bomen kijken. De structuur van het spel stelt je in staat om te durven en heel verschillende gebieden en instellingen ertussen in te voegen zonder de geloofwaardigheid van het verhaal te veranderen. Mario en zijn assistent worden geroepen om het kasteel van Peach te bevrijden van de banden eromheen, ze een voor een te volgen en het punt te vinden waar ze zich aan de grond hechten. Elke tape wordt intuïtief beschermd door een vijandelijke baas, maar de gebieden dwingen ons ook om andere beesten te confronteren die oorspronkelijk vriendelijk en corrupt waren door de origami-koning, genaamd Cartomagni. Deze wezens kunnen ons macht geven over de elementen, die in sommige delen van het spel nodig zijn om door te gaan of om geheimen en geschenken te vinden. De kracht van de Cartomagni is de enige extra vaardigheid die geleidelijk wordt verkregen tijdens het spelen, aangezien Mario geen upgrades verwerft, en dit maakt de backtracking in de verschillende eerder bezochte gebieden bijna nul.

Paper Mario: The Origami King

Het dual boss-systeem in elk gebied deed me meteen denken aan The Legend of Zelda. Net als in de sage van de held van Hyrule, is het ook hier nodig om een ​​heiligdom te voltooien om een ​​nieuwe kracht te verkrijgen die later kan worden gebruikt om de vijand die de regio presideert te confronteren. Het gevoel werd intenser toen we aankwamen in het oceaangebied, wat in alle opzichten een eerbetoon is aan Wind Waker: de oproepen zijn onmiskenbaar en zeer, zeer welkom. De verkenning van de mini-kerkers vereist de oplossing van kleine, nooit te complexe omgevingspuzzels, evenals de zoektocht naar verborgen padden en de talrijke geheime passages. Een besnorde en papierachtige Zelda, niemand zal me dit idee ontnemen.

Paper Mario: The Origami King

Het vechtsysteem was een kruis en een genot voor mij. Tijdens mijn eerste uren spelen bij Paper Mario: The Origami King haatte ik met mezelf de aanwezigheid van het cirkelvormige raster, waarop ons wordt gevraagd de vijanden te oriënteren om ze in een rij te plaatsen en ze met een enkele aanval te raken. Het is mogelijk om een ​​ring of een kolom te draaien en in een beperkt aantal bewegingen en tijd is het nodig om de juiste vorm te vinden, wat ook een aanvalsbonus oplevert. In essentie: of de puzzel is opgelost, of de strijd gaat door noodzakelijkerwijs voor meer dan één beurt, wat erg vervelend kan zijn als je haast hebt of als je bewegingen wilt opslaan. Dit systeem maakt het ook marginaal om sprongen en aanvallen uit te voeren met de juiste timing, omdat de extra schade die wordt verkregen met een beweging die op het ideale moment wordt uitgevoerd, niet kan compenseren voor eventuele fouten in de opstelling van de vijanden, waardoor de extra beurt die nodig is om te winnen niet kan worden hersteld. Er zijn manieren om de pil zoeter te maken. Als je het verhaal voortzet, krijg je de kans om extra tijd te kopen om tegenstanders op te stapelen of de toad-toeschouwers van onze veldslagen te betalen, die van de tribune springen en voor ons het raster omdraaien of ons harten en voorwerpen werpen. Het ontsluit ook het potentieel om puzzels vroeg in de strijd zelf op te lossen, maar ik heb er geen moment over nagedacht om het te activeren: Ik zal ook worden geweigerd om origami in de rij te zetten, maar ik ben niet van plan een fundamenteel element van de gameplay te verstoren, het zou bijna immoreel zijn. De zeldzame keren dat ik in de onderneming ben geslaagd, was de tevredenheid opmerkelijk, ik geef het enigszins met tegenzin toe.

Baasgevechten zijn geweldig: met slechts één vijand op het scherm verandert de zaak volledig. We hoeven origami niet meer uit te lijnen, maar creëren een pad door pijlen, objecten en actievakjes op het bord te verplaatsen, een beurt te plannen die de mogelijkheid tot genezing, aanvallen vanaf een bepaalde afstand of activerende vaardigheden omvat. Deze monteur is niet alleen leuk, hij is ook goed doordacht en laat talloze variabelen toe, afhankelijk van de vaardigheden van het vijandelijke monster. Verbrande, bevroren, bevroren dozen .... alles is mogelijk en elke strijd vereist een andere strategie, die prettig te ontcijferen is en nooit te moeilijk te begrijpen. Bovendien is bij deze gelegenheden de tijd die ons ter beschikking staat om te beslissen hoe de dozen moeten worden geplaatst groter en dit vermindert de spanning, die ik in normale gevechten ronduit buitensporig vond: het is niet het type spel waarin ik bang wil zijn voor de timer die onverbiddelijk loopt. Paper Mario: The Origami King biedt ook een grote verscheidenheid aan wapens om uit te rusten, die worden weergegeven door min of meer sbrilluccicanti-upgrades van de schoenen en de basishamer. De standaardwapens zijn altijd beschikbaar, terwijl de glimmende wapens moeten worden gekocht en uitgerust en binnen een paar gevechten de neiging hebben om te slijten en te breken. Een goed compromis, acceptabeler dan de verbruiksstickers van de vorige titels, wat het echter nog vervelender maakt om verschuivingen te verspillen en onze aankopen onnodig te verslijten.

De kracht van Paper Mario: The Origami King is, zoals ik me voorstelde, de aandacht voor detail. De individuele gebieden zitten vol met geheimen (en onzin), de personages zijn geestig, de soundtrack past zich elegant aan elk gebied aan, de verzamelobjecten zijn verborgen in elke hoek. De game bevat een echt museum dat vol raakt tijdens ons avontuur, dankzij de geheimen die zijn ontgrendeld of verzameld. We praten over het aantal gevonden padden, maar ook over de gevonden schatten, de gewonnen trofeeën, de gescheurde hechtingen en de prooi gevangen in het visserijminigame. Zoveel en zoveel variatie zou elke speler aanspreken en zelfs ik, die geen natuurlijke completist ben, is dol op onderzoek, geholpen door "radar" -accessoires die de geheimen in het gebied onthullen. Alles is georkestreerd volgens de aantekeningen van een verhaal dat onverwachte pieken bereikt voor een titel van de sage, zelfs bewegend. Dat is alles wat je zou kunnen vragen van een Paper Mario en ik zou niets meer willen. Misschien had ik liever een ander vechtsysteem gehad, ook vanwege mijn persoonlijke onbekwaamheid in het beheren van tijd en het spelraster, maar degene die voor het spel is gekozen, probeert de serie nog steeds te vernieuwen met een zekere originaliteit, dus ik heb geen zin om het zonder bezwaar te slopen. Het juweeltje waar ik van hield, zijn de verwijzingen naar Color Splash, die we waarschijnlijk bij vier katten hebben opgemerkt. Die titel verdient het niet om op een laag pitje te komen en het vermelden ervan in het nieuwe hoofdstuk is een onverwacht geschenk. Er is veel, veel goeds in Paper Mario: The Origami King en zonder aarzeling raad ik het alle eigenaren van Nintendo Switch aan.