In deze dagen heb ik de eerste twee afleveringen van gezien Het hoofd, nieuwe series Amazone Prime aankomst op 5 augustus. Het project is een productie van het Verenigd Koninkrijk en de 3 resterende handelspartners: de VS, Canada en Australië. Scenario van de broers David en Álex Pastor en geregisseerd door Jorge Dorad, met een cast van gevestigde acteurs maar zonder "supersterren".
Serie komt uit op een prachtig Antarctisch panoramaen ga dan naar het onderzoeksstation Polaris VI, waar het personeel voor de winter aan het feesten is, dat de basis half verlaten en geïsoleerd van de buitenwereld voor 6 maanden zal verlaten. Om de essentiële activiteiten te behouden, blijven er slechts 10 mensen over, waaronder biologen Arthur (John Lynch) en Annika (Laura Bach), de commandant Erik (Richard Sammel, die velen zullen herkennen als de sergeant die wordt gedood bij slagen in Inglourious Basterds), de kok Ramón (Álvaro Morte), Dr. Maggie (Katharine O'Donnelly) en nieuwkomer Aki (Tomohisa Yamashita), plus andere technici en onderzoekers.

Johan (Alexandre Willaume), Annika's echtgenoot en manager van de basis in de zomer, terwijl hij het commando aan Erik doorgeeft, en niet echt enthousiast over het feit dat hij al die tijd bij zijn vrouw weg moet blijven, wordt aan de kar met personages toegevoegd. Halfjaarlijkse flash forward: de winter is voorbij en Johan leidt een team naar de basis, waar alle communicatie 3 weken eerder stopte. Wat ze zien als ze eenmaal aankomen, is huiveringwekkend: rond het station bevinden zich de lijken van 7 bemanningsleden, allemaal op brute wijze vermoord, de twee biologen worden vermist en Maggie, begrijpelijkerwijs overstuur, lijkt de enige overlevende te zijn van wat er ook is gebeurd , omdat ze zich in de voorraadkast had verstopt. Johan is wanhopig om Annika te hebben verloren en besluit Maggie te ondervragen voordat de politie arriveert. Gedrukt door haar vragen begint de jonge dokter het zich te herinneren. Deze eerste twee afleveringen volgen zijn standpunt over de gebeurtenissen die zullen leiden tot het bloedbad in de basis.

De allereerste scènes van The Head roepen onmiddellijk een onvermijdelijke vergelijking op met Carpenter's "The Thing", een element waarvan de schrijvers zich terdege bewust waren, zozeer zelfs dat ze een scène invoegen waarin iedereen naar de film in kwestie kijkt, als een soort verzoenend ritueel daarvoor winter. EEN grote lul bewegen zou iemand zeggen, arrogantie zouden anderen zeggen. De realiteit is dat de overeenkomsten tussen de film en deze serie zich beperken tot de set-up en achtergrondsneeuw. Het verhaal van The Head lijkt een heel andere richting in te slaan dan het meesterwerk van Carpenter, meer gericht op een (serieel) moordmysterie met een (waarschijnlijk) onbetrouwbare verteller. Maar, voor zover ik heb gezien, werkt het geweldig. Het beheren van zoveel personages die in zo'n korte tijd worden gepresenteerd, is geen sinecure, dus het is nog indrukwekkender om de aandacht van de kijker vast te houden.

Het begin van deze serie is echt intrigerend, zoals ik in jaren niet heb gezien, Ik had het waarschijnlijk in één adem afgemaakt als ik toegang had tot de rest. Het werk van de regisseur geeft kracht aan een toch al solide en goed gestructureerd script, zo erg zelfs dat het eindresultaat beter is dan de simpele som van de delen. De acteerprestaties zijn opmerkelijk, maar de uitvoeringen, hoe goed ook, zijn slechts een van de pijlers waarop alles staat. De sets zijn essentieel maar functioneel, precies zoals een echte wetenschappelijke basis op Antarctica zou kunnen zijn, en wekken nooit de indruk dat ze te maken hebben met een "low budget" productie.