In de meeste gevallen consumeert het grote publiek gewoon een entertainmentproduct, zonder krassen op het oppervlak. En als we het hebben over de Disney Great Classics, kent niet iedereen de mensen en verhalen achter enkele van de beroemdste liedjes in de geschiedenis van de animatie. Natuurlijk, een Google-zoekopdracht en we worden allemaal genieën, maar in dit geval bevat het netwerk verspreide, bewerkte, vervormde informatie, kortom: een leuke puinhoop. Met Howard: leven, woorden het huis van de muis probeert het leerproces te vergemakkelijken door de belangrijkste en belangrijkste momenten van het menselijk leven achter de teksten van The Little Mermaid, Aladdin en Beauty and the Beast in één pakket op te nemen: Howard Ashman.

Howard: een carrière vol zweet, tranen en lijden

Opgezet als docufilm, vertelt Howard: life, Words in grote lijnen de carrière van Howard Ashman, schrijver en componist met een allesbehalve vredig leven. Beginnend bij zijn eerste stappen en zijn eerste creatieve flitsen - in de slaapkamer van zijn kleine zusje Sarah Ashman - en vervolgens door de jaren van zijn academische opleiding, tot aan zijn opkomst in de theaterwereld, via de Children's Theatre Association tijdens de kindertijd en later binnen de WPA Theater in New York City, als scenarioschrijver.

Tijdens deze laatste ervaring maakt de auteur een drastische koerswijziging en wijkt zijn carrière af, van het schrijven van dialogen naar het schrijven van zijn eigen musicals. Vanaf hier transformeert de hele documentaire en neemt ons mee in de achtbaan van het leven, tussen mislukkingen, successen en onverwachte gebeurtenissen. Daarnaast neemt het werk de jongere kijker mee om producties buiten de Disneywereld te ontdekken, zoals de klassieker Little Shop of Horrors (1982), een van Ashman's belangrijkste hits.

De mensen die het dichtst bij hem staan ​​denken aan het leven van Ashman: van de eerder genoemde zus, van collega's zoals de producer Don Hahn of zijn partner Alan Menken aan zijn partner Bill Lauch.

In de geest van de maker

We brengen het spel van terug gezichtspunt: wij zijn staatslieden. Laten we eens kijken naar een steekproef van 100 mensen die in de jaren 90 zijn opgegroeid en ze op een plein verzamelen. Laten we een cd spelen met de beste nummers van de Disney Great Classics. Ruim 85% van hen zegt "Dit nummer was in ..." of "Dit nummer hoorde ik tijdens ...", terwijl 45% er zelfs in slaagt de tekst uit het hoofd te repliceren. Maar op de vraag 'Wat is de boodschap of het verhaal achter het liedje?' het percentage reacties daalt tot een zeer hoge 10%.

In het geval van Howard Ashman vertellen zijn liedjes een glimp van zijn leven en gedachten: zijn ziel wordt in een notendop vereeuwigd in de teksten en de documentaire maakt duidelijk hoe sommige liedjes - vergeleken met andere - vertegenwoordigen zijn belangrijkste erfenis.

met Deel van jouw wereld (Zoals ik in het Italiaans zou willen) weerspiegelt Ariels verlangen om het oppervlak te willen verkennen niet alleen het evolutionaire pad dat de auteur heeft afgelegd - in de overgang van theater naar musicals - maar ook zijn verlangen om de kleine studio waarin hij was opgesloten te verlaten. ”Bij aankomst in Walt Disney Animation Studios.

Belle en het Beest (Het is een verhaal dat je kent) vertelt in plaats daarvan haar persoonlijke visie op liefde, verteld van buitenaf: die van mevrouw Potts tijdens een van de belangrijkste scènes van "Beauty and the Beast". Het verhaal van een vriendschap die in de loop van de tijd verandert, tot het grootste sentiment, legt de consensus vast van het publiek en de Academie, die haar in 1992 de Oscar voor 'het beste originele lied' toekent.

Maffia lied (Attack on the Castle) verbergt zich een menselijke en beangstigend actuele subtekst. In de woorden van de boze menigte onder leiding van Gaston, legt Howard vast angst en niet-acceptatie van de verschillende, een thema dat de strijd markeerde tegen discriminatie van homoseksuele mensen tijdens de HIV-epidemie van de jaren 80/90 '. Zoals de makers van de film getuigen, Beauty and The Beast het kan niet worden gescheiden uit deze subtekst zonder doordachte veranderingen te ondergaan.

Verneder de jongen tenslotte bevat het het donkerste en meest agressieve deel van de auteur. De laatste passage die Ashman voor zijn dood schreef, is agressief en onjuist. Geschreven voor de film Aladdin maar nooit uitgebracht, stelt het een Jafar voor allemaal te wreed in het beroven van Aladdin van zijn rijkdom en is sterk in strijd met de "regel van 3 verlangens van genialiteit". Een spiegel van zijn fysieke toestand, aangetast door een neuropathie die hem geleidelijk het zicht en de aanraking ontneemt.

Het interview zonder de bochel

Hoewel deze documentaire veel materiaal biedt met een grote informatieve en didactische waarde, laat de technische realisatie te wensen over. In godsnaam, vanuit een persoonlijk oogpunt - met een achtergrond in de kunst van filmproductie en DAI DAI DAI! in Boris - het is fascinerend om toegang te krijgen tot de backstage van een Disney-productie, in voor- en tegenspoed, en de verschillende conceptart met betrekking tot deze geweldige klassiekers doen de kijker reizen; maar het geheel wordt in elkaar gezet door een al te triviale montage.

Om een ​​voorbeeld te geven: in de meeste sequenties staan ​​we voor foto's of video's uit het Disney-archief of van verschillende Amerikaanse netwerken, met een stem op de achtergrond die afkomstig is van een interview met Howard Ashman of zijn vrienden en familieleden en dat maakt het product vergelijkbaar met een podcast, luisterbaar tijdens een andere activiteit in plaats van een echte documentaire. Vanzelfsprekend had ik geen montage aan de Standard Operating Procedure (Errol Morris) verwacht: we hebben het nog steeds over een productie bedoeld voor een streamingdienst en met een verlaagd budget, vergeleken met andere Disney-producties.

Zoals vermeld in de preview van PROPS CULTUUR, Disney + leent zich voor dit type product. Als het bedrijf in de mainstream nieuwe entertainmentproducten en nieuwe ideeën aanbiedt, brengt streaming de gepassioneerde fan naar de extra inhoud. Howard: life, words is een goede exponent van deze benadering, die wordt verslikt door enkele keuzes in de postproductiefase die het niet toelaten om het met vlag en wimpel te promoten.