Ondanks een lange testperiode is het noch Microsoft noch Google gelukt om Apple te overtuigen. In een recente verklaring a Business Insider, bevestigde een bedrijfsvertegenwoordiger dat iOS-apparaten ondersteunen Project xCloud en Google Stadia niet. Dus als je de wereld van streaming gaming wilt betreden, moet je noodzakelijkerwijs een Android aanschaffen.

De reden achter deze weigering is de onmogelijkheid voor deze diensten om het beleid van de Amerikaanse multinational te respecteren. Apple vereist dat elke game die op hun apparaten wordt uitgebracht, wordt herzien en getest om "klanten te beschermen en een transparante en eerlijke ontwikkelomgeving te bieden". Aangezien xCloud en Stadia volledige bibliotheken van tientallen titels bevatten die uit de doos beschikbaar zijn, kan dit type controle niet worden gegarandeerd.

Deze vorm van sluiting heeft de aandacht getrokken kritiek op Tim Sweeney, de CEO van Epic Games. De man was verhuisd kritiek op het marktmonopolie al in juli mobiel en beweert nu dat het beleid van Apple de opkomst van ecosystemen op basis van delen en platformonafhankelijk verhindert. Streaming gaming heeft echter veel potentie: wie weet of Apple in de toekomst vast zal houden aan zijn idealen of, of misschien, zal van gedachten veranderen.