Het verhaal van Aleksei Nehoroskin een spiegel is van dit tijdperk dat wordt gekenmerkt door een steeds meer individualistische en rafelige samenleving, is het bijna niet langer verwonderlijk om te lezen over misbruik en intimidatie op de werkplek, evenals over afwijkende omstandigheden waaraan we ons moeten onderwerpen en, paradoxaal genoeg, meer stemmen van afwijkende meningen en beschuldigingen jegens hun beulen, hoe meer we komen ongevoelig voor het probleem. Grote studies in de afgelopen jaren zijn beschuldigd van periodes van knarsen buitensporig of beledigend gedrag en bijna altijd werden de protesten afgedaan als ongegrond - zonder precieze reden - of licht gezeur, zo niet eenvoudig ondanks voormalige werknemers. Deze positie die heen en weer slingert tussen het belangeloze en het ongelovige, komt intussen voort uit een - soms zelfs onbewuste - kant van het publiek ten opzichte van de studies waar de vinger op is gericht. Immers, als een belangrijke ontwikkelaar een van mijn favoriete spellen heeft gemaakt en vol zit met gevoelens en poëzie, is het toch niet mogelijk dat er oneerlijk of crimineel gedrag in zit, toch? Bovendien, en dit is misschien zelfs meer serieus en kinderachtig, verzoeken om hulp, of zelfs maar begrip, van verstikkende werkritmes en onleefbare contexten worden met evenveel eenvoud beschuldigd "Dingen werken overal zo", alsof we op een gegeven moment hadden besloten dat twee fouten echt goed zijn, en dat als iemand oneerlijke arbeidsomstandigheden en contexten accepteert, alle anderen er goed aan doen hun hart met rust te laten en door te gaan met werken zonder onrust of zelfs zonder te verdraaien de neus. Let wel, het is duidelijk dat elke situatie geval per geval moet worden geanalyseerd en dat in de amusementssector - vooral de audio / video - periodes van sterke stress ontstaan ​​tegen een deadline, bijna altijd met meer dringende overuren dan normaal. maar het is nog steeds mogelijk om een ​​grens te trekken, een grens waarboven buitensporige inspanningen de fundamentele rechten van de arbeiders overschrijden, en die op geen enkele manier mag worden aanvaard.

Per quanto het verhaal kan gemakkelijk worden herkend als een vreselijk maar geïsoleerd feit, het is normaal om je af te vragen hoeveel andere onderzoeken er zijn of zijn vandaag in situaties die niet al te ver verwijderd zijn van de ervaringen van de meeste mensen die aan Aeon moet sterven! (vanaf nu AMD) en de andere projecten gevolgd door de studio onder leiding van CEO Yaroslav Lyssenko.

Achtergrond

Dit artikel is niet bedoeld als een volledige samenvatting van het verhaal of als een compendium van de documenten die momenteel beschikbaar zijn voor het publiek - ik kan me voorstellen dat er al veel zijn - maar als een analyse en een standpunt over wat tot nu toe is onthuld, tegelijkertijd het is echter nodig om elkaar een beetje te drinken voordat u verder gaat. Iedereen die vervolgens geïnteresseerd is om de discussie te verdiepen en erin te verdiepen mol bestanden omtrent Limestone Games en de AMD-affaire kunt u altijd overleggen het volle dropbox-bestand online gezet door voormalige medewerkers die vandaag vragen om eindelijk hun stem te laten horen.

Allereerst moeten we de figuur verduidelijken van Aleksej Nehoroskin, Creatief directeur en oprichter van het softwarehuis Paekivi (dat later officieel Limestone Games werd) en in alle opzichten de maker van AMD. Nehoroskin samen met Oleg Tsurikov, die de rol van technisch directeur (CTO) zal vervullen, terwijl Nehoroskin die van Head of Compliance Control (CCO) bekleedt, verlaat hun baan om zich uitsluitend op het AMD-project te concentreren. Op dit punt, op uitnodiging van Nehoroskin die niet alles alleen of met alleen Tsurikov's hulp kon en wilde regelen, Lyssenko komt in het spel, als Chief Executive Officer. Het trio is ontstaan ​​vanuit het feit dat alle partijen even belangrijk zijn en dezelfde beslissingsrechten en verantwoordelijkheden hebben. Hoewel Nehoroskin het in dit embryonale stadium misschien niet opmerkt, vindt Lyssenko's eerste stap naar totale IE-controle vrijwel onmiddellijk plaats, aangezien door te besluiten zich vanaf dat moment exclusief te bezighouden met al het "nutteloze papierwerk", dit zal bepalend blijken te zijn voor de toekomst van het bedrijf. Zonder al te veel op details in te gaan, begint de ontwikkeling, maar er zijn al enkele problemen met betrekking tot het inhuren van een kunstenaar die illegaal uit Rusland is meegebracht met een toeristenvisum en op een zodanige manier is aangebracht dat wordt besloten de studio te verlaten in combinatie met het verstrijken van het document. Deze en andere problemen zorgen ervoor dat Nehoroskin op vier of vijf posities tegelijk moet werken, gezien het gebrek aan personeel, en zelfs als hij met grote moeite nieuwe medewerkers weet te vinden, houdt de hoeveelheid werk niet op. De komst van een nieuwe investeerder en Lyssenko's belofte van een solide economische toekomst (Nehoroskin zou moeten krijgen alleen al over 100 duizend euro en alleen gerelateerd aan deze eerste periode) de CCO overtuigen om met hernieuwd enthousiasme aan het project te werken, hoewel de investeerder te veel privileges lijkt te vragen over productiecontrole. Ook zijn er nu al alarmbellen als Nehoroskin komt gedwongen om zijn appartement als zekerheid te stellen, geld dat wordt toegevoegd aan de aanvankelijk aangevraagde 10 duizend euro als lening om het onderzoek te starten. De reeks gebeurtenissen gaat al ongeveer een jaar door in precaire omstandigheden, waarbij onderbetaald personeel wordt blootgesteld aan steeds vaker voorkomende crunch-periodes en werken met gekraakte en niet-gelicentieerde software (en zelfs vandaag de dag zijn deze programma's nooit gekocht) maar een sprankje hoop gaat branden wanneer na Gamescom Nehoroskin wordt gecontacteerd door Focus Home Interactive en na de nodige onderhandelingen wordt Limestone Games officieel verwelkomd door de uitgever. Hier begint misschien de echte spiraal van vernietiging van de studio, aangezien Lyssenko een bijna onmogelijke deadline voor de levering van de game afdwingt en hoewel hij het er niet mee eens is, besluit Nehoroskin opnieuw de CEO te vertrouwen en zijn werk samen met het team voort te zetten. De gepresenteerde documenten tonen een eindeloze reeks kleine en grote moeilijkheden in de volgende tijd tussen machtsmisbruik, seksisme, manipulatie, bedreiging en laster van alle leden, vooral Nehoroskin, en het is gemakkelijk te begrijpen hoe Lyssenko, later ook gesteund door Tsurikov, deed allemaal om Nehoroskin te verbannen en hem van het project te verwijderen, in een poging elk lid van de studio tegen hem op te zetten en de rest van het personeel was vastbesloten zich niet aan zijn beslissingen te onderwerpen.

Nehoroskin
Een gedeeltelijke lijst van software zonder licentie die wordt gebruikt bij het maken van Aeon Must Die!

Binnen Limestone Games starten nieuwe projecten, waarvan er één opvalt "Project 5“, Een simulatietitel die speciaal is gemaakt voor een niet-gespecificeerde uitgever die de studio echter de sprong in kwaliteit zou moeten kunnen laten maken, vooral vanuit economisch oogpunt. Lyssenko en Tsurikov steken al hun energie in deze nieuwe titel, personeel verwijderen uit AMD en druk uitoefenen op de overgebleven medewerkers van het project om te versnellen en zo snel mogelijk af te ronden, zodat we ons eindelijk 100% exclusief kunnen concentreren op Project 5. Dit is waarschijnlijk een van de cruciale punten van het verhaalverliest de CEO de interesse in AMD als een te klein en niet erg winstgevend project en besluit hij de ontwikkeling van de nieuwe titel te volgen, die echter lijnrecht in strijd lijkt te zijn met de touwen van Nehoroskin en de andere teamleden, die in plaats daarvan zweet en passie op het spel steken , de titel waarvoor Limestone Games zelf eigenlijk bestaat. In de periode tot 2020 wordt de situatie steeds onhoudbaarder, werkt Nehoroskin een jaar onafgebroken zonder vakantie of ziekteverlof en zelfs tijdens de lockdown-periode als gevolg van COVID laten zijn taken hem niet toe om de zorg voor zijn ouders, beiden ziek. Nehoroskin is echter niet de enige die wordt onderworpen aan slopende ritmes en een verstikkende en enorm onderdrukkende werkomgeving, de meeste leden die aan LMD werken, worden op de rand van een zenuwinzinking gebracht en ziekten als gevolg van overmatige stress. Op dit punt Lyssenko, nadat hij Nehoroskin enkele documenten met bedrog had laten ondertekenen, heeft volledige controle over alle beslissingen en het IP van AMDwaardoor de CCO vrijwel geen enkel recht of zeggenschap over de kwestie heeft binnen het softwarehuis. Nehoroskin probeert op dit punt met de grote investeerder duidelijk te maken dat hij zijn visie op Lyssenko deelt, maar wil in ieder geval niets veranderen tot het vertrek van AMD en zelfs in de toekomst is het niet zeker dat de CEO zal worden gedwongen om af te treden vanwege zijn acties. . Als laatste redmiddel tenslotte neemt de CCO, gesteund door een tiental andere mensen, contact op met Focus Home Interactive, legt de situatie uit en vraagt ​​om de ontwikkeling te kunnen voltooien in een gezonde omgeving en in het juiste tempo, buiten de despotische controle om. door Lyssenko. En hier wordt de situatie rokeriger en, indien mogelijk, zelfs kritischer.

Nehoroskin

Focus

Momenteel heeft Focus Home Interactive als uitgever naam gemaakt klaar om licht te werpen op gebeurtenissen binnen Limestone Games, en biedt passende maatregelen voor het geval de aantijgingen van de voormalige ontwikkelaars gegrond blijken te zijn.

Nehoroskin

Iets klopt er niet Het antwoord van de uitgever lijkt echter te specificeren dat hij pas na de stand van zaken op de hoogte was van de beschuldigingen, terwijl Nehoroskin en de rest van het team beweren een e-mail te hebben gestuurd (de inhoud is bijgevoegd in het dropbox-bestand) ongeveer twee maanden voor het evenement, aanvankelijk een zeer vergelijkbare reactie ontvangen - en in dat geval volkomen begrijpelijk - als gerapporteerd in de bovenstaande tweet. In principe vraagt ​​Focus de leden, die inmiddels hun ontslagbrieven hebben bezorgd, om geduld te hebben terwijl ze proberen enig licht op de zaak te werpen. Lyssenko negeert deze brieven niet alleen, maar op de een of andere manier krijgt kennis van de e-mail en de inhoud die exclusief naar Focus is verzonden, en verstevigt zijn greep op zijn werknemers nog meer met nieuwe bedreigingen en machtsspelletjes. Aangespoord door voortdurende verzoeken van het team en zijn advocaten, zegt Focus na ongeveer een maand klaar te zijn om in te grijpen, maar heeft het bewijs nodig. Vandaar de inmiddels beroemde dropbox-box vol getuigenissen, allerlei soorten documenten en zelfs audiobestanden ter ondersteuning van het proefschrift van Nehoroskin en de anderen. Niet alle documenten zijn vrij beschikbaar, aangezien ze worden opgesteld en volledig beschikbaar worden gesteld aan het juridische team en aan Focus zelf, om verdere bureaucratische problemen te vermijden, maar door de beschikbare documenten te onderzoeken, is het mogelijk om een ​​reeds vrij duidelijk idee te krijgen. Ondertussen nadert het evenement van augustus, de ontwikkelaars weten dat AMD aanwezig zal zijn bij de State of Play en vragen daarom Focus om een ​​antwoord of op zijn minst uitleg te geven, en de dag voor de presentatie komt het antwoord, maar daar hoopten ze niet op. In het antwoord van de uitgever werd dat volgens de voormalige teamleden zelfs heel kort gezegd ze zagen geen probleem met wat er gebeurde over de jaren van ontwikkeling en de presentatie van de volgende dag, dus er was geen reden om het persbericht te stoppen of de ontwikkeling op enigerlei wijze te vertragen. Focus Home Interactive zou er dan ook aan hebben toegevoegd dat het de presentatie zou zijn geweest "Een uitzonderlijke boost voor het spel" en dat het team volledig had moeten meewerken, alleen denkend aan de toekomst van de titel. Opgemerkt moet worden dat het voormalige team op dit moment niet in staat is geweest om de audio met deze kostbare discussie vrij te geven, natuurlijk altijd om juridische redenen, maar het lijkt te zijn geïmplementeerd met al het andere 'indirecte' bewijs in de map en het is normaal om jezelf op dit punt af te vragen Welk belang zou het team hebben om te liegen over een kwestie die zo delicaat is en geen verband houdt met de interne problemen van het bedrijf.

Nehoroskin

Het is op dit moment natuurlijk niet mogelijk om aan te nemen dat Focus Home Interactive daadwerkelijk de kant van Lyssenko heeft gekozen door privé-e-mails te verstrekken of zelfs de verzoeken om hulp van de ontwikkelaars te negeren, maar het is zeker dat ze deze beschuldigingen zullen moeten beantwoorden en hun standpunt moeten verduidelijken. . Als dit nog steeds zou worden bevestigd door de advocaten van het voormalige Limestone, zou het een zeer ernstige episode zijn, niet alleen ten nadele van de ontwikkelaars in kwestie, maar ook voor het concept van creativiteit zelf en voor de rechten van degenen die in deze branche werken. Er moet ook aan worden herinnerd dat Focus Home Interactive een harde strijd was aangegaan met een ander bekend team van ontwikkelaars, Frogwares, een verhaal dat waarschijnlijk het is al vergeten maar dat had de verkondiger in een slecht daglicht gesteld, waardoor veel twijfels rijzen over hetzelfde. Ongeacht de juistheid van de ernstige aantijgingen, is het nu zeer waarschijnlijk dat Focus Home Interactive het probleem niet beter heeft kunnen beheren, waardoor de ontwikkelaars overgeleverd zijn aan de genade van Yaroslav Lyssenko.

AMD

Het leven zal veranderen (?) 

Het is redelijk om in de komende weken nieuwe ontwikkelingen over deze kwestie te verwachten, hoewel de verklaringen waarschijnlijk in de nabije toekomst zouden kunnen stoppen, gezien de juridische verwikkelingen die beide partijen hinderen, maar we kunnen nog steeds beginnen met het trekken van conclusies, opnieuw gericht op de figuur van Aleksei Nehoroskin en van de mensen die bij hem betrokken waren. De maker van AMD is misschien voorbestemd om een ​​icoon te worden, een symbool van een werkend concept, dat verder reikt dan de grenzen van de videogamesector, die nog steeds diep misleidend is. De onmogelijkheid om een ​​vakbond te hebben waarop je bijvoorbeeld een beroep kunt doen, evenals de constante opvatting, die ook diep geworteld is in ons land, dat werk - vooral verbonden met de artistieke of amusementssector - is een gunst die wordt verleend en waaraan daarom moeten we tegen het gebogen hoofd ingaan en klaar zijn voor voortdurende compromissen, die schadelijk zijn voor de werknemers, het zijn slechts twee medeplichtige aspecten in de geschiedenis van Limestone Games. Nehoroskin mag geen paria of martelaar worden, pleegde hij een grote verkeerde inschatting in de figuur van Lyssenko en bovenal bleek extreem naïef vanuit een werkperspectief in te veel gevallen blindelings vertrouwen, ook al was nu duidelijk dat er iets niet goed ging. Zijn witheid is echter veranderd in een strop om zijn nek, waardoor hij naar de rand van de afgrond komt. Tegelijkertijd moet erop worden gewezen dat Aleksei alleen zijn droom probeerde te volgen e geef leven aan iemands schepsel, gevolgd door een kleine maar zeer vastberaden groep mensen. De hoop is dat de voormalige leden van Limestone, de echte ontwikkelaars van het project, de eigenaren van de IP zo snel mogelijk kunnen teruggeven en terugkeren om hun werk op te bouwen in een veilige en veilige werkomgeving. Het is echter moeilijk om voorspellingen te doen over de juridische uitkomsten, er zijn te veel twijfels en invalshoeken in de geschiedenis van LMD en bijgevolg kunnen de gebeurtenissen weer andere wendingen nemen dan gewenst. Naast de donkere delen die nog moeten worden belicht, zou Limestone Games kunnen - en moeten - worden voorbeeld van alles wat niet werkt in de branche. Het kan de druppel zijn die de rug van de kameel breekt en andere stemmen doet opstaan, geïnspireerd door de standvastigheid van een groep mensen die nooit zijn opgehouden voor hun recht op werk. Een ader van rebellie kan niet ontbreken in wat er gebeurt, de despotische figuur van Lyssenko, die probeert alles en iedereen tegen Nehoroskin te keren om intellectueel eigendom naar believen te exploiteren zonder zich druk te maken om de gedachten van anderen of de pijn die collega's en afhankelijk, wordt het bijna archetypisch in de banaliteit van zijn kleine acties, gedreven door pure gierigheid. Juist om deze reden, en me bewust van het feit dat ik in een bepaalde partijdigheid verviel, zou ik dit stuk willen afsluiten met de woorden van Nehoroskin.

Ik ben momenteel mijn intellectuele eigendom kwijt, het bedrijf dat ik ben begonnen. Ik ben de investeerder 50 euro (100% van dit geld is gebruikt voor de ontwikkeling van het spel) en mijn appartement schuldig. De CEO zou me voor minstens 12 minimumlonen kunnen aanklagen, vermoedelijk alleen vanwege het feit dat ik "een brief aan de uitgever schreef" die alleen ik tekende. Ik word aangeklaagd voor veel andere dingen (controleer mijn contractbeëindiging) die mijn leven voor altijd zouden kunnen vernietigen.

Voor mijn droom heb ik overeenkomsten met de CEO en de investeerder die op het punt van legaliteit stonden, aanvaard en verdragen, ook al vond ik het allemaal erg duister, ik had geen bevestiging totdat een advocaat eindelijk mijn vragen eerlijk beantwoordde. Ik was ervan overtuigd dat we vochten in naam van de kunst en dat we een buitengewoon team waren, maar ik was ver verwijderd van de realiteit. Ik heb altijd meningsverschillen gehad met deze persoon en ik heb er spijt van om sinds 2017 samen te werken. Maar het was het nog steeds waard en mijn leven zou logisch zijn geweest als het spel goed was geweest en als we hadden kunnen leven van wat we leuk vonden Te doen.

Mijn grootste en sterkste hoop is altijd geweest om mijn eigen spel te maken, sinds ik "Super Mario" in een tv-commercial zag. Ik was bereid alles op te offeren voor die hoop, maar nu heb ik niets meer op te offeren.

Ik financierde de hele juridische operatie met onze advocaten, die nu aan het vertragen is en ik moest er nog meer schulden voor krijgen, gewoon om te voorkomen dat de waarheid sterft.

Bij dit alles verloor ik ook leden van mijn nooit-familie, dezelfde die me aanmoedigden om dit verhaal te vertellen en dit project te maken, en de anderen waaraan ik me wilde wijden. Vrienden waren echter niet verloren, ik vond echte mensen.

Ik ga dit verhaal op de een of andere manier op mijn eigen voorwaarden afmaken. Het is te belangrijk voor mij. Ik schreef dit verhaal om de kleine tirannen in de wereld van streek te maken en om mensen erop te wijzen dat ze al bestonden voordat ik met LSG begon. Het hebben van een echte tiran voor mij versterkt mijn overtuiging dat dit verhaal verteld moet worden. Aeon was een vertegenwoordiging van alles wat LSG en de CEO momenteel belichamen. Ik hoop dat de ironie je niet ontgaat. '