Te maken hebben met de herziening van Project CARS 3 het bracht me in de problemen, omdat de eerste evaluatieparameter van de titel moeilijk te hanteren is: wat voor soort spel is het? Gezien het feit dat het niet aan de extremen is van een realistische simulatie of pure arcade, is het niet triviaal om het in deze denkbeeldige as te plaatsen die het racegame-genre definieert. Een arcade met een rijdend model dat neigt naar simulatie? Een simulatie die knipoogt en veel schenkt om een ​​meer directe en eenvoudige gameplay te leren en te verwerven? Het antwoord op deze twee vragen kan "ja" zijn op beide, maar tegelijkertijd "nee".
Project CARS 3
De elementen die de gameplay kenmerken, lijken soms met elkaar in tegenspraak te zijn. Bijvoorbeeld: als je met alle vier de wielen de baan verlaat en je krijgt positievoordeel, word je bestraft met een gedwongen vertraging van een paar seconden. Maar er is geen straf als je bij de ingang van de bocht tegen je tegenstanders botst en tientallen posities wint voor het late remmen.
Krachtoverstuur in bochten, leidend tot een spin? Goed, maar waarom zou je dan onmiddellijk daarna een behendig herstel toestaan ​​met minimale tegensturing, zelfs door alle hulpmiddelen voor stabiliteitscontrole en tractie uit te schakelen? Je blijft een beetje perplex over de natuurkunde van Project CARS 3, dat aanwijzingen geeft in één richting om snel daarna terug te nemen. Het lijkt een "moeilijk maar niet te moeilijk" spel te willen worden en dit kan een gevoel van onsamenhangendheid en verwarring achterlaten, dat de speler nooit kan verlaten en de ervaring kan verpesten.
Project CARS 3
Na het overwinnen van dit obstakel, dat grotendeels afhangt van persoonlijke voorkeuren, het bod van Project CARS 3 is meer dan bevredigend in termen van spelmodi, auto's, uitdagingen en tracks. De kern van het spel is de Career-modus, die alle inhoud vakkundig organiseert in een reeks uitdagingen met toenemende moeilijkheidsgraad. De voertuigen worden gekenmerkt door een klasse waartoe ze behoren, die afhangt van hun basisvermogen en eventuele upgrades die erop worden toegepast.
Voor elke categorie zijn er 4 groepen uitdagingen, elk bestaande uit 4 niveaus, voor elk waarvan je wordt geroepen om 3 doelstellingen te behalen. Door aan het laatste te voldoen, kunnen meer geavanceerde niveaus, uitdagingen en categorieën geleidelijk worden ontgrendeld. In sommige gevallen zijn er beperkingen op de voertuigen die kunnen worden gebruikt, variërend van de categorie die behoort tot de nationaliteit van de fabrikant of zelfs tot het enkele model, of door een bepaald type tractie te beperken. Deze benadering zorgt ervoor dat de speler een behoorlijke variëteit aan voertuigen "serieus" gebruikt en zo verschillende rijstijlen leert. Er zijn 4 soorten uitdagingen voor de individuele niveaus, de klassieke races of tijdritten (gestarte ronde of gemiddeld drie ronden) en een volledig arcade-modus: Breakout, wat een leuke afwisseling vertegenwoordigt. Het doel is om het grootste aantal panelen in een baan te vernietigen, ook op secundaire wegen of buiten de baan om ze te zoeken.
Project CARS 3
Een andere zeer slimme keuze is om de handen van de speler niet te binden en toegang te geven tot elk niveau of categorie van de Carrière-modus, zolang je de vereiste credits betaalt. Op deze manier worden geiten en kool gered: spelers die op zoek zijn naar een "eerlijke" uitdaging geven niet toe aan de verleiding en willen het alleen doen, terwijl wie alles wil hebben meteen het recht heeft. Op voorwaarde dat je genoeg credits hebt verzameld, maar dit zou geen al te moeilijke missie moeten zijn, gezien de talloze beschikbare opties en de ontgrendelingsprijzen die over het algemeen betaalbaar zijn.
De plaat van Project CARS 3 wordt aangevuld met meer dan 50 beschikbare tracks, vaak in verschillende varianten, waaronder beroemde tracks zoals Monza, Hockenheim, Silverstone (van deze drie is de historische configuratie ook beschikbaar), Monaco, Suzuka en de legendarische Nürburgring Nordschleife , ook verkrijgbaar in drie stuks. Over varianten en configuraties gesproken, de kleurstellingen van de wagens kunnen volledig worden aangepast en voor elk biedt het spel zowel 'dealer'-lakken als race-kleurstellingen.
Het rijgevoel van de titel leek me goed. Er zijn veel rijhulpsystemen beschikbaar om de nadering van het spel door minder ervaren mensen te vergemakkelijken. De rem- en trajecthulpmiddelen zijn geweldig om te starten, maar om te deactiveren zodra je de metingen uitvoert, anders rijd je op tracks zonder iets te leren. Voor meer geavanceerde hulpmiddelen (ABS, tractiecontrole en stabiliteit) kunt u stap voor stap te werk gaan en ze een voor een losmaken.
Hulpmiddelen op de landingsbaan zijn niet zo bevredigend: bij de bochten geven markeringen het rempunt, het touwpunt en het uitgangspunt aan. Het is jammer dat het rempunt vaak onnauwkeurig is, het wordt meestal te vroeg ingesteld en leidt dus tot vooraf remmen. Omdat het statische indicatoren zijn, houden ze geen rekening met de momentane snelheid, de gebruikte machine en zelfs niet met de atmosferische omstandigheden. Een systeem dat zeker moet worden herzien.
Project CARS 3
Het echt pijnlijke punt van Project CARS 3, althans voor de PS4 Pro-versie het onderwerp van deze review is de grafische sector, die absoluut onvoldoende is. Framerate en beeldstabiliteit worden vaak geplaagd door vertragingen en ladders, niet alleen in "drukke" situaties, maar ook alleen op tracks met meer details (zoals de stratencircuits van Shanghai of Havana), of in de regen. De grafische effecten zijn ook vervelend. De mist en de schittering van de ondergaande zon zijn praktisch patina op het scherm, en in de stromende regen verschijnen de waterwolken die uit de grond opstijgen als witte klodders die te veel loskomen van de omringende elementen. 'S Nachts lijken de kleuren te verzadigd en helder, te onnatuurlijk. Het doet me denken aan de oude Need for Speed ​​Underground 2, maar in dat geval was de ergernis een precieze stilistische keuze. De kers op de taart zijn, om zo te zeggen, de visuele glitches die worden gegenereerd door de weerkaatsing van de ondergaande zon: op sommige sporen veroorzaakt het de verschijning van vreemde witte texturen die het glas van de auto's bedekken. De texturen van het asfalt zijn daarentegen gewoon lelijk en korrelig. Voor intellectuele eerlijkheid: geen van de beschreven grafische problemen heeft een onherstelbare invloed op het spel, maar het geheel van alles zorgt ervoor dat zelfs de minder geobsedeerde mensen zoals ik hun mond opendoen.
En als we door willen gaan met de kleine problemen, dan wordt de lijst waarschijnlijk erg lang. Enkele daarvan zijn: het verdwijnen van het icoon van de auto in uw garage na een verandering van kleurstelling, de verandering van kleurstelling die soms de eerste race 'overslaat', de onderschriften van de dialogen die soms over de hele linie blijven liggen. race, resulteert de tijd in de Time Attack-modi die duidelijk verkeerd zijn. Kleine dingen die de titel natuurlijk niet onspeelbaar maken, maar ze zijn zo talrijk en frequent dat je ze niet kunt missen en een gevoel van onzorgvuldigheid en slordigheid achterlaten dat het niet goed doet.
Project CARS 3 is een titel die me nog steeds amuseerde. Ik moet de online-modus nog voldoende verkennen, die vol van smaak lijkt, ook dankzij de asynchrone uitdagingen. Ondanks de kleine (en minder kleine) problemen die ik tegenkwam, beschouw ik het toch als een aankoop die moet worden overwogen voor degenen die honger hebben naar het spelen van games.