leerstellingPraten over een film gemaakt door een regisseur als Christopher Nolan is niet gemakkelijk. Het is alsof er een trein voor uw ogen voorbijreed en onmiddellijk daarna vroeg iemand u om zonder al te veel onduidelijkheden de identiteit van elke individuele passagier in de wagons aan te geven. Er zijn andere stappen nodig, een nieuw uiterlijk, verschillende observatiepunten die nuttig zijn om informatie te vinden die de hersenen niet allemaal samen zouden kunnen verwerken. Omdat hij onvoorbereid was en zelfs geen aandacht had geschonken aan het aankomstfluitje van de trein. Onvoorbereid, wat betreft de visie van leerstelling. Een woord, veel standpunten binnen. Heeft het zin om ze allemaal tegelijk te begeren?

leerstelling"Probeer het niet te begrijpen ..."

De protagonist (John David Washington) is een CIA-agent die na een operatie in Oekraïne wordt gerekruteerd door een geheime organisatie met als doel een derde wereldoorlog te voorkomen. Klinkt het als een triviaal plot? Nou, dat is het niet. Omdat het slagveld en de kanshebbers in dit geval zeker niet zo duidelijk zijn. In feite ontdekt oorlogstechniek in de toekomst een technologie waarmee je de entropie van objecten kunt omkeren, waardoor het terug in de tijd kan gaan. Een variabele die in staat is om de regels te ondermijnen voor degenen die er gebruik van kunnen maken. Dit is de sluitsteen, de fundamentele kern waarop Tenet rust en van waaruit de regisseur de lijnen van zijn vertelling begint te volgen, waarbij ook de feitelijke weergave van gebeurtenissen betrokken is. Een buitengewone voorstelling, soms gewoonweg verbluffend, die voor de toeschouwer iets plaatst dat in concepten niet gemakkelijk verteerbaar is, maar die hem tegelijkertijd vraagt ​​er niet meer dan nodig over na te denken en van de show te genieten.

Nolans werken zijn historisch gezien vol charme en mysterie. Ze spelen met de tijd en met de geest van de toeschouwer, vertrouwend op regels die hij kent, waar hij zekerheden van heeft, en dan plezier hebben door ze uit elkaar te halen en stuk voor stuk weer in elkaar te zetten, zonder zichzelf toe te staan ​​ze uit te lachen. En met hetzelfde respect legt de Britse filmmaker deze keer de lat hoger en stelt hij iets geks, visionairs voor, dat al het gekste genie uit zijn filmografie lijkt te combineren om zijn artistieke hoogtepunt te bereiken: de Zenith. Het resultaat is misschien wel zijn meest complexe en ingewikkelde werk. Dat opent de geest. Hij wijst naar de overtuigingen en begint ze af te breken, ze te vervormen, alsof hij een kleine Lemarchand-kubus met Barkeriaans geheugen in zijn handen heeft, klaar om iets onbekends te verwerken. De beschuldiging die in het verleden vaak tegen Nolan werd geuit, is dat hij iets te veel bij de uitleg van concepten stilstaat. Maar dit is niet het geval. Wat hem tot een van de meest invloedrijke en bekende regisseurs van de moderne tijd maakte, is waarschijnlijk het vermogen om de toeschouwer te charmeren en te fascineren met iets fijns ingewikkelds, waarbij hij er echter voor zorgt dat hij zich nooit dom voelt en alle relevante informatie voor hem plaatst. geef de antwoorden die hij had moeten ontvangen. Niet deze keer.

In het geval van Tenet is wat de directeur vraagt, een daad van vertrouwen. Om geloof te hebben. Om je te laten meeslepen in iets verrassends, nog verontrustender dan normaal. Om de geest de verstrekte informatie te laten verwerken, zelfs als het zijn overtuigingen breekt, en om te accepteren wat op het eerste gezicht wordt waargenomen en geassimileerd als een anomalie. In ruil daarvoor geeft het iets onontgonnen en vervreemdens terug, zelfs op technisch niveau, met enkele scènes die tegelijkertijd verschillende punten van dezelfde verhalende draad kunnen weergeven en dit op een overtuigende manier kunnen doen, ook dankzij het uitstekende werk van de tolken en het soms uitstekende schrijven van de personages , waarop de charismatische schurk staat, opgevoerd door Kenneth Branagh. Het resultaat is een vrijgevochten Nolan, praktisch grenzeloos in zowel regisseren als schrijven, waardoor zijn moeilijkste film verteerbaar, de meest elitaire. Absoluut niet voor iedereen. Een berekend risico nemen, genomen op het juiste moment in zijn carrière.

leerstelling"Je moet anders naar de wereld gaan kijken"

De excellentie, zoals gezegd, stopt niet bij de Britse regisseur alleen. Hij vraagt ​​het publiek om zichzelf in zijn handen te leggen en zich te laten overweldigen door Tenet, terwijl hij op zijn beurt terugkeert naar het vertrouwen dat de toeschouwer in hem stelt en zijn aanleg om versteld te staan. Een sprong in de onderlinge leegte waarin hij echter wijselijk de professionals uitkiest om zich te laten vergezellen door: John David Washington is tot in de perfectie vervallen in de rol van de koude protagonist en krijgt gezelschap van een Robert Pattinson die op meesterlijke wijze het meest raadselachtige karakter van het script op het podium brengt, dat in charme alleen wordt overtroffen door de eerder genoemde schurk van Branagh. Alle personages zijn briljant geschreven, in hun eigenschappen en in hun verhalen, met weinig vegen, om het onbetwiste auteurstalent van Nolan te bevestigen, die niet lijdt onder de afwezigheid van zijn broer Jonathan aan zijn zijde.

De Britse regisseur opent het nieuwe filmseizoen met een verpakking van wat misschien niet zijn beste werk is en dat waarschijnlijk niet het meest wordt gewaardeerd door de massa, maar dat ongetwijfeld zijn artistieke hoogtepunt en de essentie van zijn idee van cinema vertegenwoordigt. Vanuit bijna elk gezichtspunt een moedige film, waarin de Londense filmmaker op zichzelf en het publiek wedt, met de ambitie dat hij niet meteen verdwaalt in het maniakaal onderzoeken van de wagens, maar dat hij voor een keer goed begint te luisteren naar het gefluit van zijn fascinerende en raadselachtige konvooi.