Nintendo Switch, zag in 2017 de komst van een nieuwe titel in de Bomberman-serie, genaamd Super Bomberman R. Ook op andere consoles en op pc, wekt de game een serie op die al ongeveer tien jaar inactief is. De vorige titel werd in 2008 zelfs op de Nintendo DS uitgebracht. KonamiGelukkig besloot hij om een ​​van zijn beroemdste IP's op te graven ter gelegenheid van de release van het nieuwe vlaggenschip van het Kyoto-huis, waardoor het een nieuw leven schonk dat vruchten lijkt af te werpen. Super Bomberman R kende veel succes, zowel van critici als van publiek (of virtueel), en vandaag is het gemoderniseerd op een manier die, inmiddels, in geen enkel spel lijkt te ontbreken: de strijd tegen royale. En het doet het op een nogal eigenaardige manier: in feite werd een soort uitbreiding niet vrijgegeven naar het hoofdspel, maar een nieuwe titel, genaamd Super Bomberman R online, exclusief gepubliceerd voor Google Stadia en dat voor het eerst de Crowd Play-functie.

Deze functie is puur ontworpen voor streamers die, door het streamen van de game op YouTube te activeren, alle toeschouwers die de game bezitten, snel met een simpele klik in de game kunnen komen. Ongetwijfeld interessant, gezien het volledig online karakter van het spel, dat plaats biedt aan maximaal 64 spelers tegelijk. In wezen, een beetje zoals te zien in Tetris 99, bestaat de Battle Royale van Super Bomberman R Online uit een reeks zestien schermen in elk van die ze spelen vier spelers. Er is een aftelling, na afloop daarvan verdwijnen alle blokken en gaan de deuren van het podium open. Voor de val van de nieuwe blokken is het ook mogelijk om te zien in welke power-ups zich bevinden, en er is ook een "geluksfase", waarin verschillende spelers hopeloos overvol zijn aangezien veel blokken upgrades bevatten.

Dit laatste zijn de klassiekers van Bomberman, waardoor we sneller kunnen gaan, meer bommen kunnen plaatsen, wegtrappen of een grotere explosieradius hebben. Je vaardigheden worden nu meer dan ooit op de proef gesteld door de aanwezigheid, in sommige gevallen, van veel spelers. Helaas wordt het vaak verwarrend en, zonder het zelfs maar te beseffen, kun je vastlopen en hopeloos een leven verliezen. Je moet sluwheid en strategie spelen om in ieder geval de top 12 te bereiken en dan te streven naar de overwinning. Ik heb de titel allebei op de pc geprobeerd, met een verbinding van 200 MB, en ik heb nooit het minste probleem gehad. Solide netcode, geen vertraging en matches in een mum van tijd gevonden, en dit is eigenlijk het ding dat me het meest verbaasde. Toen ik werd gevraagd om een ​​game voor Stadia te beoordelen waarbij 63 andere spelers tegelijkertijd verbinding hadden, had ik al gedacht dat ik minuten en minuten moest besteden in de hoop dat iemand zou meedoen, en in plaats daarvan ging het allemaal redelijk goed. Natuurlijk moeten we op de lange termijn zien hoe het gaat, al kan ik me voorstellen dat deze versie van de game ook op de andere consoles gepubliceerd zou kunnen worden.

Iedereen die een Stadia Pro-abonnee is, kan de Premium Edition gratis inwisselen en de game blijft in de bibliotheek, zelfs als je besluit je abonnement niet voort te zetten. Als je Stadia Pro niet hebt, kun je de game nog steeds kopen op 9.99 €. Binnen deze versie zijn er 14 extra karakters, allemaal geïnspireerd door beroemde Konami IP-iconen zoals Castlevania, Metal Gear Solid en Silent Hill. Bovendien heeft elk van hen totaal verschillende statistieken en mogelijkheden, ook al heb ik altijd de voorkeur gegeven aan het spelen met de klassieke White Bomber. Kortom, het spel, voor wat het biedt, is zeker een uitstekend aanbod en de exclusiviteit ervan is duidelijk gericht op het laten zien van het potentieel van deze Crowd Play, die ik helaas niet heb mogen testen. De game is leuk en direct en stelt je in staat om zelfs snelle hit-and-run-games te spelen, waar je ook bent (zolang je een compatibel apparaat hebt met Stadia of een laptop), een leuke zet van Konami.