Hier zijn we: de laatste bocht. Tot nu toe was het circuit mild, geen bochten te krap of te breed. Het enige probleem is de sneeuw op de baan, het minste contact kan het voertuig kapot maken en fataal zijn. Maar het kan me niet schelen, ik rij op volle toeren en ik ben er klaar voor voer de perfecte drift uit om de race te beëindigen en de wedstrijd te winnen. Ik plaats mijn arm naar de handrem wanneer ik in de verte oog in oog sta met de afgezant van de nederlaag: een babyram. Ik verander van rijstrook om het te vermijden en ik probeer te redden wat er kan worden bespaard, maar nu is de omelet klaar: het voertuig zwenkt heftig tegen de vangrail, waardoor de hele race in gevaar komt. Ik zal genoegen moeten nemen met de tweede plaats. Aan het einde van de race volgen vloeken en godslastering.

Dit is een zeer korte samenvatting van mijn ervaring met Inertiële drift, arcade racetitel ontwikkeld door de Ieren Level 91 Entertainment en dat probeert een speelstijl nieuw leven in te blazen die de afgelopen jaren - in een soort ballingschap - naar de mobiele markt is gedegradeerd. Wat in eerste instantie misschien de gebruikelijke shovelware lijkt die bekendheid probeert te krijgen door nobele namen na te bootsen - in dit geval de Shuichi Shigeno's Initial D-manga - slaagt er in enkele ogenblikken in om zijn hart en ziel te tonen, zij het met een lange tamponade de straat. Maar laten we stap voor stap gaan.

Een reis onder vrije geesten

Ondanks dat ze het niet nodig heeft, volgt Inertial Drift de verhalen van vier jongens: Edward, Ada, Ibba en Viv. Tijdens een avondje hete banden en cappuccino besluit de groep met het oog op de Zomer Grand Prix: het jaarlijkse toernooi dat de nieuwe King of Drifting zal beslissen. Tijdens deze lange tour langs de locaties waar de competitie plaatsvindt - van de buitenwijken tot een grote metropool of een met sneeuw bedekte berg - verbeteren de jongens hun rijvaardigheid door vriendschappen, rivaliteit, meningsverschillen en vertrouwensrelaties te vormen. Onnodig te zeggen dat de verhaalmodus van Inertial Drift fungeert als een enorme tutorial waarmee de speler vertrouwd raakt met de besturing en de verschillende soorten races. Bovendien vertegenwoordigen de vier karakters evenveel rijstijlen en moeilijkheidsgraden.

Als Edward en Ada een veel rustigere en gemakkelijk te beheersen rijstijl aannemen, met voertuigen met uitgebalanceerde statistieken zowel in een rechte lijn als in een bocht, zijn Ibba en Viv de personages die worden gebruikt door meer ervaren spelers en met auto's met een grote initiële acceleratie, maar met een verminderde drifthoek en dat test de reflexen en besluitvormingsvaardigheden van de dappersten. Bovendien is het door het voltooien van de uitdagingen die door het spel worden voorgesteld, mogelijk om de rivalen en secundaire personages te ontgrendelen die je tijdens het verhaal tegenkomt. En sindsdien elk personage gebruikt een andere machine met aangepaste instellingen is het hebben van 16 raceauto's met zoveel mogelijk toegangen tot de circuits meer dan voldoende om iedereen een paar uur aan de gamepad te houden.

Terugkomend op het verhaal van Inertial Drift: de manier waarop het verhaal wordt verteld, wordt afgewezen, zonder recht op antwoord. Het gebruik van een model in Visual Novel-stijl, met statische karakters - ondanks de weinige animatieframes - en honderden regels tekst, breekt het ritme tussen de ene run en de andere. Natuurlijk zijn deze tussenfilmpjes skiable en het lijkt oneerlijk om modder over het uitgevoerde schrijfwerk te gooien, maar aangezien we het hebben over een arcade-titel, hadden de ontwikkelaars niet alleen de mogelijkheid kunnen bieden om ze niet op te nemen in de game-opties, maar ook om te experimenteren met verschillende leidinggevende keuzes om hun eigen verhaal te vertellen. Want laten we duidelijk zijn: praten over de prestaties van een concurrerende auto zonder deze gezien te hebben, staat gelijk aan het kopen van een telefoon die niet in het raam staat.

Inertial Drift: de test op de weg

Over de positieve punten van Inertial Drift gesproken, de gameplay is duidelijk het best uitgevoerde element van de hele productie. Wat de productie van Level 91 onderscheidt van andere titels met een driftthema, is die van hem eigenaardig controlesysteem. Zodra de acceleratie- en remfase (die de klassieke gamepad-triggers gebruikt) is gearchiveerd, wordt de rest allemaal toevertrouwd aan de analoge sticks: met de linker joystick stuur je, met de rechter stuur je de hoek van de drift. Hierdoor kan de speler precieze en vloeiende bewegingen maken, afhankelijk van de vaardigheid van de laatste.

Wat betreft de soorten races, is het mogelijk om te schakelen tussen de klassieke "race", "time attack" en "oefen" -modi - de laatste is essentieel om elke hoek van de vier circuits te leren en om de beste tijden te krijgen - tot opties iets specifieker zoals "stijlcompetities" en "duel". Als de eerste in wezen de gebruikelijke puntenrace is, neemt de tweede het voorbeeld van de Need for Speed: Carbon canyons, waarin een race wordt voorgesteld waarbij de afstand tussen de eerste en de tweede fundamenteel is. Over de beschikbare spelmodi gesproken, we hebben de eerder genoemde "verhaalmodus", een klassieke "arcade-modus", de "challenge-modus" en tenslotte de "grand prix". Hoewel ze op het eerste gezicht misschien weinig lijken, bieden deze spelopties verschillende opties voor volledigheid, tussen te veroveren gouden medailles en extreme moeilijkheden voor "de echte stoerden". We hebben het natuurlijk niet over honderden uren gameplay - en voor sommigen lijkt dit soort flow misschien repetitief en vervelend - maar het is genoeg om de "KANSEI DORIFTO" -fanaten tevreden te stellen. De aantrekkingskracht ontbreekt niet aan de gebruikelijke multiplayer-modi, onderverdeeld in "splitscreen" en "online". Vreemd genoeg is er een gebrek aan een modus die verband houdt met het afstemmen en testen van de beschikbare auto's, die Inertial Drift een nog langere levensduur zou hebben gegeven voor de fanatici van manisch perfectionisme.

Een plotselinge stop

Vanuit esthetisch en prestatie-oogpunt is de titel een achtbaan van ups en downs. Grafisch is het zelfs op de Nintendo Switch - de versie die we vandaag beschouwen - niet slecht. Elk scenario heeft zijn eigen persoonlijkheid en herkenbare stijl, terwijl de voertuigen goed gemodelleerd zijn. Op de Nintendo-hybride heeft deze esthetiek echter een prijs: vloeibaarheid. Het spel oscilleert in feite rond 30-frames per seconde, niet bepaald ideaal voor een racegame maar helaas zijn dit de limieten van het platform. Het probleem doet zich voor wanneer de speler hetzelfde spel meerdere keren opnieuw start. In een soort “Reverse Supersgommate” houdt Inertial Drift rekening met het remmen van de racewagens en houdt het de deeltjes geladen, zelfs na een onmiddellijke herstart, waardoor de framesnelheid wordt beïnvloed en een terugkeer naar het hoofdmenu wordt gedwongen. Een nalatigheid in optimalisatie die velen zou kunnen vervreemden.

uiteindelijk, Inertial Drift is een goede arcade racespel die voldoende uitdaging biedt en van completisme en dat beloont spelers die klaar zijn om een ​​pact met de duivel te sluiten om de trucs en geheimen van het afdrijven te leren. Maar als je naast Nintendo Switch andere platforms beschikbaar hebt, kies er dan voor om op die te kopen. De Switch-versie is redelijk en geldig voor draagbare gaming die kenmerkend is voor de hybride console, maar sommige tekortkomingen in de optimalisatiefase benadelen deze zwaar.