Nvidia heeft de overeenkomst met SoftBank voor de aankoop van ARM geformaliseerd, een chipbedrijf, voor een totaalbedrag van 40 miljard, ongeveer 33 miljard euro, tussen contanten en aandelen.

Na wat geruchten en aanwijzingen over een mogelijke overname van ARM door Nvidia, kwam het Amerikaanse bedrijf uit de kast het formaliseren van de miljardairoperatie. SoftBank, het Japanse bedrijf dat nu voormalig eigenaar is van ARM, in ruil daarvoor krijgt het $ 21 miljard aan Nvidia-aandelen, $ 12 miljard aan contanten, $ 5 miljard gekoppeld aan de financiële prestaties van ARC en $ 1,5 miljard aan eigen vermogen.

de operatie zal SoftBank ertoe brengen om tussen 6,7% en 8,1% te houden van Nvidia-aandelen. De transactie moet nog worden goedgekeurd door verschillende mededingingsagentschappen, waaronder Europa, het VK en de VS.

ARM wordt een divisie van Nvidia, die heeft beloofd dat het de manier waarop het nieuw verworven bedrijf werkt niet zal veranderen. Ondanks de geruststellingen filtert sommigen bezorgdheid echter door de kringen van grote ARM-klanten. Aan de onzekerheid over de operatie wordt een politieke achtergrond toegevoegd: de overgang van ARM naar een Amerikaans bedrijf zou China van streek kunnen maken, dat lange tijd in strijd is met de Amerikaanse regering op technologisch gebied.

Nvidia heeft ook aangekondigd dat het het hoofdkantoor van ARC in het VK zal behouden. Het zal zich ook ontwikkelen een onderzoekscentrum van excellentie in samenwerking met de Universiteit van Cambridge.

Maar zelfs temidden van deze zorgen de CEO van Nvidia Jensen Huang zei dat hij optimistisch was:

"AI is de krachtigste technologie van onze tijd en luidde een nieuw tijdperk in voor computers. In de komende jaren zullen miljarden AI-aangedreven computers een nieuw internet van dingen creëren, enorm veel groter dan het huidige internet van mensen. De combinatie van deze twee bedrijven zal een entiteit creëren die klaar is voor dit nieuwe tijdperk van AI "

Deze overname zal de wereld van de technologie veranderen en een nieuwe kolos en een nieuwe machtsdynamiek creëren. Op voorwaarde dat de concurrentiebureaus hun goedkeuring geven.