Ratched is de nieuwste productie van Ryan Murphy, de geest (en het geld) die er al achter zit American Horror Story, Pose en Nip / Tuck. De associatie van de auteur met Netflix gaat door, die vanaf 18 september de miniserie zal verspreiden die - ongeveer - geïnspireerd is door "One flew over the cuckoo's nest".

met ratel

Ratched begint met een congregatie van priesters midden in een diner en is van plan om naar de bioscoop te gaan zodra ze klaar zijn. Een van de vier beschuldigt een ernstige verkoudheid en blijft liever voorzichtig in bed. In werkelijkheid zingt hij, zodra hij alleen is, de kamer in om woedend te masturberen op een catalogus van ondergoed die 90% van het lichaam bedekt (het is nog steeds 1947). Maar God ziet en zorgt voor: de zondaar wordt prompt afgeleid door een reeks kloppen op de voordeur, rent naar beneden om de deur te openen en wordt geconfronteerd met een goedgeklede man die hem vraagt ​​om de telefoon te gebruiken om een ​​monteur te bellen. dat zijn auto een paar honderd meter verderop pech kreeg. Als een goede christen laat de priester hem gaan zitten en biedt hem zelfs de restjes van het avondeten aan om zichzelf te voeden. Maar God is erg boos, en het is dan nog steeds een serie van Ryan Murphy als Finn Wittrock ter plaatse is, moet er iemand sterven, zelfs meer dan sommige. De drie priesters keren terug uit de bioscoop en staan ​​voor een vreselijk schouwspel, maar dat is niets vergeleken met wat nog komen gaat. Na het toilet te hebben besmeurd met het gezicht van een van de drie, wendt de jongeman zich rechtstreeks tot de monseigneur van de broederschap en onthult hem dat hij is Edmund Tolleson, de zoon van een non die hij jaren eerder had verkracht, uit het klooster werd gezet en uiteindelijk stierf aan een overdosis in het bordeel waar hij als prostituee werkte. En hier is de eerste echte wending, want tegen de verwachting in is het een priester die wordt gesodomiseerd. Precies de monseigneur, die bij verschillende gelegenheden een mes tussen zijn ribben en een staaf krijgt waar de zon niet schijnt, terwijl de enige overlevende hen ongelovig onder het bed aanstaart, waarschijnlijk veel van zijn levenskeuzes heroverwegend.

met ratel


Na deze slachting kennen we de echte hoofdrolspeler van Ratched: Sarah Pauls ... eh, Mildred Ratched, gespeeld door Sarah Paulson, een ervaren verpleegster die van plan is te worden aangenomen in een psychiatrische kliniek in Californië waar, puur toeval, ook Tolleson wordt geïnterneerd. Tijdens het interview met Dr. Hanover (Jon Jon Briones) Pauls ... eh, pocht de verpleegster dat ze te maken heeft gehad met volledig verbrande soldaten, zowel fysiek als in het hoofd, die haar bij de eerste gelegenheid zouden hebben verkracht, maar gedwongen werden om bed of in kettingen waren beperkt tot het gooien van uitwerpselen en sperma. De dokter is sterk onder de indruk van haar kwalificaties en besluit daarom, hoewel niet onmiddellijk, haar in dienst te nemen.

met ratel

Kortom, er waren alle voorwaarden voor een nieuw seizoen van American Horror Story, behalve één klein detail, namelijk dat de serie Ratched heet en niet American Horror Story. Naar mijn mening een merkwaardige keuze, misschien vanwege contractuele beperkingen of een teveel aan ideeën (of misschien omdat ze al een seizoen hadden neergezet in een psychiatrisch ziekenhuis) voor de show die zich nu heeft geconsolideerd als een pijler van de Amerikaanse pulp, daarmee onmiskenbare campy-stijl en altijd overdreven. Allemaal elementen die we ook in deze serie terugvinden, met het subtiele verschil dat het beslist bereid lijkt serieus genomen te worden.

Vanaf de eerste blik op de kliniek begrijpen we meteen dat ze er alles aan hebben gedaan om er de anti-Briarcliff van te maken: in plaats van de klassieke uitstraling van een crimineel asiel waar we mee te maken hebben open ruimtes, pasteltinten, kleurrijk behang, allemaal dingen die er echt toe bijdragen om er een vredige, zij het kitscherige en niet-bedreigende omgeving van te maken. Het verschil is ook aanzienlijk wat betreft de personeelsleden, wier enige fout lijkt te zijn ontstaan ​​voordat de psychiatrie de allereerste stappen zette en daarom stukjes van de hersenen verwijdert van degenen die leden aan "melancholie" of erger nog aan "lesbianisme". het was de praktijk. Er zijn geen geobsedeerde sadisten die patiënten martelen en verminken die gemotiveerd zijn door religieus fanatisme, maar alleen verpleegsters en artsen die patiënten martelen en verminken in naam van een pseudowetenschap die zich verspreidt op een historisch moment dat we allemaal liever doen alsof het nooit is gebeurd (de Nobelstichting nooit de prijs verzameld die aan de uitvinder van de lobotomie was toegekend).

Het productieniveau van Ratched is duidelijk hoog, niet dat iemand minder verwachtte van de combinatie Netflix + Murphy, maar om de een of andere reden audiomixing laat te wensen over en wat we royaal een soundtrack zouden kunnen noemen, omvat maar al te vaak omgevingsgeluiden of zelfs dialogen. Richting is meestal niet al te opvallend, behalve wanneer je af en toe besluit om de diegese op te zwepen door het groen te verzadigen en wat lijkt op de THX dolby-surroundtest te reproduceren, verreweg het meest angstaanjagende ding in de hele serie. Sommige bewerkingskeuzes zijn verwarrend, met sprongen die moeilijk te rechtvaardigen zijn, zo niet door het gebrek aan shots waarmee de gaten kunnen worden gevuld.

De cast is erg respectabel, geen prestatie precies opmerkelijk, maar zelfs niets gênants. Bijna niets. De twee hoofdrolspelers Mildred Ratched en Edmund Tolleson worden discreet gespeeld door Sarah Paulson en Finn Wittrock, het probleem is dat, zoals Tim Burton ons heeft geleerd, het niet altijd een goed idee is om jarenlang met dezelfde acteurs te werken, omdat ze parodie op zichzelf. Uitstekende uitvoeringen van Jon Jon Briones en Judy Davis, die respectievelijk de directeur van de kliniek, Richard Hanover, en de hoofdverpleegster, Betsy Bucket, spelen, verbonden door een soort liefde / haat. In de zin dat ze van hem houdt en hij haar haat.

Opvallend is de aanwezigheid van Sharon Stone, in een deel dat duidelijk Jessica Lange had moeten zijn. Het is in feite nutteloos om het verhaal of de personages te beschrijven voor iemand die bekend is met het werk van de auteurs, maar iemand die te kwader trouw is, zou kunnen zeggen dat ze met een troffel zijn geschreven, waarbij ze het trauma uit de kindertijd uit de cementmolen halen en erop slaan totdat er geen vorm meer te zien is. Hieraan toegevoegd is Murphy's welkome (ja?) Gewoonte om personages te doden die hun verhalende functie hebben vervuld, of die niet weten hoe ze anders moeten afsluiten. Tegelijkertijd kunnen degenen die nog iets te doen hebben, cyanide in een handvol eten en er zou toch niets met hen gebeuren.

Zoals de grappigste zal hebben begrepen, is Ratched voor mij in wezen hetzelfde als American Horror Story, maar het weinige dat de twee verschillen, is precies wat de laatste zo'n perfect schuldig genoegen maakte. Zelfs de herhaling van de cast tussen het ene seizoen en het andere heeft de opschorting van ongeloof niet geschaad, het heeft eerder dat gevoel van familiereünie toegevoegd, waardoor een serie die al tien jaar bezig is, werd getransformeerd in een soort ritueel, cals een kerstspel, maar dat wil niet zeggen dat je je ogen uit wilt steken met een priem. Het bovennatuurlijke, een uitstekende noodstop / plot-driver voor dit soort shows, laten varen ten gunste van een waarheidsgetrouwheid die niets toevoegt aan het geheel, lijkt in ieder geval een bizarre keuze. Bovendien wordt het gedaan door een literair voorwendsel na te streven dat, eerlijk gezegd, absoluut belachelijk, zo niet beledigend is. Het moet gezegd worden dat de serie enkele belangrijke kwesties behandelt, zoals de bevestiging van homoseksuele identiteit, die verontrustend zou kunnen zijn voor de edgelords die The Last of Us 2 nog niet hebben verteerd.