Switch was ongetwijfeld een enorm succes. Ondanks het hoge aantal consoleverkopen, Nintendo is altijd erg voorzichtig om de inhoud zo geschikt mogelijk te houden voor iedereen. 

Politiek en pandemie

In lijn met "gezinsvriendelijk" beleid het lijkt erop dat de nieuwe Switch-update verschillende termen heeft toegevoegd aan de lijst met gecensureerde. Allereerst zijn woorden die kunnen worden gebruikt uit de bijnamen en uit de Nintendo-gamechats verdwenen racistische opmerkingen ("KKK", "Slaaf"). Het was tijd om te volgen gekoppeld aan politiek extremisme ("Nazi", "ACAB") maar ook elke verwijzing naar de wereldwijde pandemie in uitvoering ("COVID", "Coronavirus").

Er is nog geen officiële bevestiging van Nintendo van deze nieuwe lijst, maar ga gewoon naar hun site en probeer een account aan te maken om dat tenminste te bevestigen de bovenstaande woorden zijn niet beschikbaar als bijnamen. 

De neutraliteit van Nintendo

Nintendo toont met deze stap bijzondere aandacht voor de politieke situatie in de VS. Het beperken van het gebruik van aan pandemie gerelateerde termen is duidelijk een wereldwijde maatregel gezien de wereldwijde betekenis van het virus. Maar de keuze om puur politieke woorden te censureren kan alleen worden verklaard in protesten die al maanden aan de gang zijn in de VS. 

Het is zeker niet de eerste keer dat deze situatie van politieke spanning in videogames tot uiting komt. Een paar maanden geleden Activision had het OK-symbool verwijderd uit alle online versies van Call of Duty. Dit is bedoeld om te voorkomen dat gebruikers die aan het alt-recht zijn gekoppeld, het gebruiken om hun aanwezigheid in een politiek neutrale gemeenschap te melden.

Waar veel bedrijven zich echter tot de situatie verhouden door openlijk de kant van de partij te kiezen die zij gelijk hebben, meestal dus met de Black Lives Matter-beweging, toont Nintendo in dit geval ook verdere neutraliteit. Let in feite op de censuur van de term ACAB, lang verbonden met protesten tegen wetshandhaving, die nu een integraal onderdeel is van de beweging van Amerikaanse demonstranten.