In de buffet georganiseerd door Nintendo voor vier 35 jaar sinds de release van Super Mario Bros, een van de hoofdgerechten is de verzameling van de eerste drie driedimensionale afleveringen van de meest iconische en beroemde videogameserie van het Kyoto-huis: Super Mario 3D All Stars.
De naamkeuze is duidelijk geïnspireerd door Super Mario All-Stars, de eerste officiële verzameling Super Mario-games die meer dan 25 jaar geleden werd uitgebracht en die tegenwoordig nieuw leven wordt ingeblazen, ook onder de titels die beschikbaar zijn op de Nintendo Switch online service in de catalogus van SNES-spellen. Na een tweedimensionale geschiedenisrecensie te hebben genomen, is het tijd om de Z-as over te nemen en in een nieuwe golf van herinneringen te duiken met het heilige drieluik Super Mario 64, Super Mario Sunshine en Super Mario Galaxy.
Super Mario 3D All-Stars
De games in Super Mario 3D All-Stars worden opnieuw voorgesteld in een zeer vergelijkbare gedaante als die van de tijd, zonder grote make-overs, en brengen daarom de sterke en zwakke punten van de originele titels in de strikte zin van gameplay met zich mee.
Super Mario 64 wordt gepresenteerd in 4: 3, met HUD-pictogrammen en tekst op het scherm die opnieuw zijn gekalibreerd om in overeenstemming te zijn met moderne monitorresoluties. Om kieskeurig te zijn, kan de tekstafstand beter worden afgehandeld, met een beetje meer bovenmarge in de vakken. De texturen van het spel zijn niet allemaal vernieuwd, behalve in enkele specifieke gevallen, zoals de schilderijen van de Boos in Big Boo's Haunt, en dit doet je mond een beetje draaien als de grond opvallend korrelig lijkt.
De basisversie is de Shindou, ook wel bekend als Internationale of Rumble Pak-editie in Japan, waar het ongeveer een jaar na de originele game werd uitgebracht. Het heeft nog nooit het daglicht gezien in het Westen en bood ook compatibiliteit met de Rumble Pak, uiteraard ook opnieuw voorgesteld op Nintendo Switch. Helaas voor speedrunners heeft deze versie ook het Lange achteruit springen en daarom kunnen we afscheid nemen van de mogelijkheid om het spel met 16 sterren uit te spelen. De andere beroemde glitches zijn in plaats daarvan aanwezig, dus we kunnen in ieder geval plezier hebben door de muren te gaan met het konijn dat in de kelder van het kasteel verschijnt. En aangezien Bowser in Japan bekend staat als Koopa, groeten we ook de beruchte "So long-eh, Bowser!" ten gunste van een anticlimatica en veel informeler "Bye bye!"
Super Mario 3D All-Stars
In Super Mario 3D All-Stars worden vertalingen in andere talen dan Japans en ook gerapporteerd de framerate van het spel is duidelijk verbeterd: eindelijk kun je op een vloeiende manier zwemmen in Dire, Dire Docks. Ik kan niet begrijpen waarom er geen andere zijn toegevoegd ondanks deze optimalisatie, met name wat betreft de trekkingsafstand, die een van de meest voor de hand liggende problemen van het originele spel zou hebben opgelost: de verschrikkelijke pop-up van waaruit het werd beïnvloed.
Puristen zullen zeker tegenwerpen dat dit gevolgen zou hebben voor de gameplay: het veranderen van deze parameter zou ervoor hebben gezorgd dat de elementen, inclusief vijanden, lang voordat normaal werd geactiveerd, de oorspronkelijke ervaring van het spel zou veranderen. Het is zeker waar, maar ik denk nog steeds dat het betreden van Rainbow Ride en meteen rondkijken en alle actieve platforms aan de hemel zien, een heel mooi uitzicht zijn geweest.
Super Mario 3D All-Stars
Consoleverandering met landing a Delfinia om te genieten van de vreemdste van de Super Mario 3D All-Stars-games, of Super Mario Sunshine. Het spel is "uitgebreid" naar 16: 9 en de algehele weergave is net zo aangenaam als en meer dan het origineel. Minder bevredigend leken de video's, die een beetje wazig lijken na de upscale waaraan ze werden onderworpen. Helaas komt dit "blur-effect" ook voor in de eindstrijd, wat eigenlijk een beetje vervelend is. Ik wilde het ook op de GameCube spelen ter bevestiging en helaas moest ik dit probleem opmerken. Nog een klein minpunt: in vergelijking met Mario Ombra in Delfinia vertraagt ​​het spel dramatisch, heel weinig te rechtvaardigen. Gelukkig eindigen hier de pijnlijke noten.
GameCube betekent ook analoge backbones, die in het originele spel de druk regelden waarmee het water werd bespoten met de SPLAC 3000 en indien ingedrukt, Mario volledig op zijn plaats blokkeerde. In de besturing voor Nintendo Switch was de oplossing splits het commando in tweeën: ZR om bewegend water te sproeien en R om stil te staan. Simpele en effectieve oplossing: je verliest alleen de mogelijkheid om de intensiteit van de spray aan te passen, maar de verandering levert nooit problemen op tijdens het spel.
Super Mario 3D All-Stars
Afgezien van hetzelfde type interventies geïmplementeerd in Super Mario 64 op de pictogrammen, zijn er geen andere verbeteringen. Dus, als je in het Italiaans speelt, kies dan de achtste missie van Lido Raggiante en lees het bord voor de ingang van het level, deDe game wordt softlock zoals het 18 jaar geleden was.
De laatste etappe van deze reis naar herinneringen brengt ons naar de ruimte van Super Mario Galaxy, welke van de drie titels die Super Mario 3D All-Stars aanbiedt de meest oogverblindende vorm is. Het heeft ongetwijfeld invloed op de meest grafische details van het basisspel, maar Galaxy lijkt nog steeds een voorsprong te hebben. Er zijn geen kleine luxe problemen opgemerkt in Sunshine, en de siderische achtergronden laten je inderdaad een echt intens gevoel van diepte ervaren.
Oorspronkelijk uitgebracht op de Nintendo Wii, profiteerde Super Mario Galaxy ten volle van de functies van de Wiimote, vooral voor het richten op het scherm. De oplossingen die zijn toegepast in Super Mario 3D All-Stars zullen niet perfect zijn, maar ze slagen erin om een ​​positieve ervaring te bieden, waarbij het maken van een puinhoop maar al te gemakkelijk zou zijn geweest. Er zijn in principe twee manieren om te gaan: touchscreen in draagbare modus of controller-versnellingsmeter.
Het touchscreen doet zijn best, maar is erg oncomfortabel. Het kan nog steeds prima zijn als het alleen gaat om het verzamelen van Star Bits, maar het is onbetaalbaar om het in meer dynamische situaties te gebruiken. Gelukkig komt de versnellingsmeter ons te hulp: door op R te drukken, wordt de aanwijzer in het midden van het scherm geactiveerd, die vervolgens kan worden verplaatst door de controller te kantelen. Het klinkt misschien ingewikkeld en niet intuïtief, maar iedereen die een beetje op Splatoon heeft gekauwd, weet dat het mechanisme geweldig werkt en went er snel aan. Als je in draagbare modus speelt, moet je de Joy-cons loskoppelen of rechtstreeks een andere afstandsbediening gebruiken om toegang te krijgen tot deze bedieningsmethode, anders wordt je gedwongen om het aanraakscherm te gebruiken.
Alle drie de Super Mario 3D All-Stars-games hebben een zeer hoge speelbaarheid en dat heeft niets te benijden bij de oorspronkelijke tegenhangers. Het herhalen van de daden van de besnorde loodgieter is natuurlijk een grote emotie en een enorm genoegen.
Op dit punt, omdat het een verzameling is, het zou tijd zijn om over de extra's te praten. Hier is dit het meest pijnlijke punt van allemaal: er zijn er geen, zo niet de soundtracks. Voor de rest nada, niente, niet, rien de rien. Er is niet eens een inleidende film of een rollende demo: slechts drie seconden animatie, één per game en dan het vaste titelscherm.
Dit is echt een onverklaarbaar aspect en een enorme gemiste kans. Super Mario 3D All-Stars komt uit om het verhaal van drie geweldige games te vieren: het zou een kans kunnen zijn om een ​​galerij met concept art, screenshots van bètaversies of weggegooide ideeën te laten zien, zelfs kleine video's van sommige achter de schermen en in plaats daarvan niets. Gezien de zeker niet economische kosten van de titel, was iets meer verwachten absoluut legitiem.
Super Mario 3D All-Stars
Aan de touwtjes trekken, is Super Mario 3D All-Stars te koop of niet? Degenen die deze titels nog nooit hebben gespeeld en hun hiaten willen opvullen, zullen niets te betreuren hebben. Als we verder gaan met degenen die maar een paar titels hebben gespeeld om bij degenen te komen die ze uit hun hoofd kennen, wordt de discussie veel subjectiever: de kosten zijn ongetwijfeld hoog voor de aangeboden inhoud. Het gemak van het hebben van de drie titels op één plek is echter groot. Voor degenen die verliefd zijn op deze saga, kan de economische inspanning gemakkelijk worden gedaan. U weet heel goed dat u, hoewel u naar redenen zoekt om het niet te kopen, het toch wilt.