Ze beginnen te verschijnen de eerste details van de ByteDance-overeenkomst met Oracle voor het beheer van TikTok. ondanks de Chinese ontkenningen in feite lijkt het erop dat het lot van het sociale netwerk van dit moment steeds meer in Amerikaanse handen ligt, ook al is het minder dan aan het begin van het verhaal werd voorgesteld.

De overeenkomst

Verschillende gezaghebbende Amerikaanse bronnen, uit Financial Times aan Reuters melden ze dat Oracle een minderheidsbelang in het Chinese bedrijf krijgt. De makers van Java beheren alle gegevens van de meer dan honderd miljoen Amerikaanse gebruikers, nu verwerkt door TikTok. Wat ze niet krijgen, is het algoritme dat gebruikers adviseert welke video ze moeten bekijken. 

Deze nieuwe implicatie is het gevolg van een wetgevend tegenoffensief door de regering van Peking. In feite verbiedt een nieuwe wet Chinese bedrijven om software met betrekking tot kunstmatige intelligentie naar het buitenland te exporteren. ByteDance, dat al terughoudend was om afstand te doen van de technologie in kwestie, is daarom nu wettelijk verplicht om dit niet te doen.

De overeenkomst met Oracle, zoals gerapporteerd in de Amerikaanse kranten, zou echter alle nationale veiligheidsproblemen oplossen die door de regering-Trump zijn opgeworpen en die de causus belli van de hele zaak vertegenwoordigen. Om de deal te bezegelen, zou ByteDance ook bereid zijn verplaats het internationale hoofdkantoor van TikTok naar de VS., waardoor 20.000 banen worden gecreëerd.

Amerikaans wantrouwen

De eerste kritische stemmen binnen de regering-Trump over deze overeenkomst klinken echter al. Met name de minister van Financiën Steve Mnuchin en senator Josh Hawley uit Missouri zijn van mening dat het algoritme van TikTok ook een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. Als de president naar deze meningen zou luisteren, zou het sociale loopt nog steeds het risico om uit de hele Verenigde Staten te worden verbannen. 

In reactie op deze zorgen zei een TikTok-woordvoerder:

“We bevestigen dat we bij het ministerie van Financiën een voorstel hebben ingediend waarvan we denken dat het de zorgen van de regering over de nationale veiligheid wegneemt. Met deze overeenkomst zouden we onze gemeenschap van meer dan 100 miljoen gebruikers kunnen blijven ondersteunen, die houden van het entertainment en de connectiviteit die TikTok biedt, evenals de honderdduizenden makers en kleine bedrijven die hun bedrijfsmodel en geweldige carrières op TikTok baseren. "