Phil Spencer XboxAanstaande 10 november is de dag van de volgende generatie kentekenplaat Xbox, met Series X en Series S die eindelijk op de markt komen. Twee consoles riepen om het fortuin van het merk later nieuw leven in te blazen een tijdperk dat niet overeenkomt met die Xbox 360, maar dat ze niet het volledige gewicht van het project op hun schouders hoeven te dragen. Phil Spencer in feite legde hij het uit Fast Company wat is inmiddels de strategie geworden van de gaming-divisie van Microsoft. Een strategie die nieuwe wegen wil inslaan, met doelstellingen die wezenlijk verschillen van die van voorgaande jaren.

"We hebben onze strategie opgebouwd rond: Speel de games die je wilt, met de mensen die je wilt, met de apparaten die je wilt of al hebt' Spencer zei: "Waarom? Omdat we in 2020 zijn, kunnen tientallen mobiele apparaten van alle soorten en fabrikanten Fortnite zonder grote problemen draaien, een doos die je ongeveer elke acht jaar koopt om nieuwe games op je tv te spelen, is een verouderd idee. Daarom ontwierp Microsoft de nieuwe consoles, niet als de sterren van de show, maar als componenten van een groter Xbox-ecosysteem, dat een abonnement met de naam Game Pass omvat en de mogelijkheid om games naar Android-telefoons te streamen met xCloud. Bovendien zullen in een ongekende beweging veel van de games die naar het platform komen, op de Xbox van de laatste generatie, zoals de aanstaande Halo, worden uitgevoerd. En de nieuwe Xboxen kunnen de games spelen die mensen al hebben "

Achterwaartse compatibiliteit is een van de belangrijkste punten van het Xbox-aanbod en Spencer heeft duidelijk gemaakt wat zijn mening over het onderwerp is.

“Het is duidelijk dat als ik een spel koop, ik het zou moeten kunnen blijven spelen (op de volgende generatie). De wereld van gameconsoles is de enige plek waar u de toegang tot gekochte software verliest. Kun je je voorstellen dat zoiets gebeurde op pc of mobiel? Ons langetermijndoel is: "Kunnen we een platform bouwen waarop meer mensen vaker meer games willen spelen?"

Kortom, voor Microsoft hangt de toekomst van gaming niet langer af van de gekozen hardware, maar van de gemakkelijke toegang tot de software op het voorkeursplatform. Dit is de reden waarom het hele Xbox-project niet langer alleen op nieuwe consoles rust, maar op een groter ecosysteem dat ze bevat, met het betaalbare toegangsticket dat bestaat uit de Game Pass, het echte hart van het Redmond House-aanbod. Een dienst die volgens Phil Spencer is ontworpen om het centrum van de Xbox-strategie te zijn, ook al heeft het op dit moment niet de maximalisatie van zijn winstmogelijkheden bereikt.

"Microsoft zit in de game-industrie met een langetermijnplan. We willen het platform zijn waar honderden miljoenen of miljarden spelers een plek kunnen vinden om te spelen." Spencer concludeerde: "Muren rond de Xbox bouwen zodat de enige manier om van je favoriete ervaring te genieten, is door volgend najaar de console te kopen, is voor ons niet in overeenstemming met de waarden die we als team hebben."