eFootball PES 2021Hoe vaak is het in de loop der jaren niet overkomen dat spelers van voetbalsimulators zeggen "Het is hetzelfde spel als vorig jaar"? Met een frequentie van releases op jaarbasis, is het onvermijdelijk dat de twee belangrijkste concurrenten van het genre vaak min of meer hetzelfde product voorstellen als in voorgaande jaren, met hier en daar enkele kleine verbeteringen en wijzigingen. Maar tegen de volle prijs. Dit jaar, dankzij een nogal bijzondere situatie waarin de komst van de next-gen en een onverwachte pandemie de kaarten op tafel hebben verknoeid, eFootball PES 2021 besluit een verrassende zet te doen en zichzelf officieel te presenteren met een eenvoudige seizoensupdate. Een verstandige keuze?

eFootball PES 2021Vals en namaak

Bij het landen in het hoofdmenu van PES 2021, wordt de speler ongetwijfeld omhuld door een gevoel van al gezien. Dit komt omdat het letterlijk hetzelfde menu is als de vorige editie: de beroemdste modi zoals de Master League, Word a Myth of MyClub om online te spelen zijn er nog steeds, ongewijzigd, zowel in de opstelling van de pictogrammen als in hun werking. In feite, op structureel niveau, biedt de editie van dit jaar geen nieuws en brengt bijgevolg alle sterke en zwakke punten van PES 2020 met zich mee vanuit het oogpunt van het echte spelaanbod.

La Hoofdklasse, dat altijd de hoeksteen is geweest van Pro Evolution Soccer, blijft een eeuwig jonge modus en biedt een altijd moeilijke en interessante uitdaging, maar lijdt een beetje onder een transfermarktfase die absoluut moet worden herzien en een algemene vlakheid in de pauzefasen die worden weergegeven door vergelijkingen met de pers en leiderschap. De MijnClub, een directe concurrent van de beroemdste Fifa FUT, probeert de speler de klassieke ervaring van "Uitpakken van stickers om in het veld te gebruiken", met ups en downs. Hoewel het vanuit economisch oogpunt veel genereuzer en goedkoper is dan de tegenhanger van de competitie, blijft het in wezen een onevenwichtige modus, die tijdens de eerste games zijn kant laat zien en vervolgens zijn tekortkomingen verzacht naarmate het seizoen vordert. Enigszins dezelfde tekortkomingen als de modus "Word een mythe" waar je in de schoenen van een enkele speler moet stappen om op te groeien is altijd fascinerend, maar dat vanaf het begin het probleem met zich meebrengt van een iets te frustrerende aanpak in de allereerste stadia van het spel, wanneer ons alter ego op het veld onvermijdelijk een eikel is met twee ijzers in plaats van voeten en gaat na het tweede schot in zuurstofgebrek.

Het aanbod wordt gecompleteerd door de canonieke methoden van kampioenschappen en bekers, al dan niet onder licentie, en door eFootball, een nieuwe maatstaf voor Konami's competitieve gaming. Wat betreft de eerste, zoals altijd zijn alle hoofdcompetities aanwezig, zij het met het gebruikelijke gebrek aan licenties en de afwezigheid van de Bundesliga. Hoewel de bijna volledige verwerving van de rechten van CONMEBOL-competities Zuid-Amerikaanse voetbalfans blij maakt, is de uitnodiging voor alle anderen altijd om hun toevlucht te nemen tot patches die door fans zijn gemaakt. Een uitnodiging die nu door Konami zelf wordt verstrekt, compleet met een zeer eenvoudige gids voor het importeren van teams en echte namen waar deze niet aanwezig zijn. Ongetwijfeld een nogal slimme maar nog steeds geldige manier om een ​​historisch gebrek aan de franchise goed te maken, hoewel het nog steeds een operatie is die in een ideaal scenario niet van de speler zou moeten worden geëist. Als we verder gaan met eFootball, gaat het langetermijnproject van een beter gestructureerde competitieve scène precies verder op het pad dat vorig jaar begon met veel naamswijzigingen voor het hele merk. Voor spelers die meer geïnteresseerd zijn in de eSport-scène van het spel, is dit ongetwijfeld de ideale gateway, zonder een structuur die redelijk gebalanceerd en functioneel is voor het doel, maar toch kunnen sommige elementen nog worden verbeterd.

Laten we dus naar de kern van de zaak gaan: de gameplay. Pad in hand, eFootball PES 2021, volgt volledig de voetsporen van zijn voorganger, maar juist hier toont hij zijn (weinige) innovaties. In feite blijft het algemene gevoel min of meer hetzelfde als in 2020, met enkele kleine tweaks verspreid en vooral geconcentreerd op een aanzienlijk verbeterde vloeibaarheid van het spel. De bewegingen van de spelers, de fysica van de bal, de opstelling van de teams op het veld, alles is gewijd aan het zoeken naar een zo realistisch mogelijke simulatie. Een doelstelling die al in de vorige editie absoluut gecentreerd was en die hier opnieuw wordt opgevangen, gewoon wat onnauwkeurigheden gaan indienen. Helaas blijven er te veel onzekerheden over de manier waarop de wedstrijd wordt gestuurd door de scheidsrechters en over de buitensporig tolerante mechanica die vrije trappen regelen, maar het gevoel van realisme dat wordt waargenomen door het spelen van de Konami-simulatie moet zeker worden beloond. De Fox Engine geërfd van Kojima wordt praktisch optimaal benut en neemt eervol afscheid dankzij een laatste absoluut niveautest: vanaf 2022, PES zal in feite naar Unreal Engine 5 gaan, de belangrijkste reden waarom de editie van dit jaar alleen wordt voorgesteld als een herziene en gecorrigeerde versie van de vorige. Op het substantiële next-gen nieuws moeten we dan wachten, in de hoop dat het wachten de moeite waard is.

eFootball PES 2021Konami is dubbel

eFootball PES 2021 is het uiteindelijk een product zeer vergelijkbaar met zijn voorganger, van waaruit het de hele structuur in zijn geheel overneemt, met slechts enkele kleine wijzigingen. Een misschien bijzondere keuze, maar die functioneel blijft voor een grotere concentratie van zorg en middelen in de richting van de 2022-editie, die de echte intrede in de volgende generatie door de Konami-franchise zal markeren. Een keuze die het softwarehuis voorstelt met de absolute eerlijkheid om zonder mysterie te verklaren, aangezien het in feite een eenvoudige update is van het vorig jaar gepresenteerde product, verkocht tegen een budgetprijs. Ondanks de minpunten die de puinhoop gaf met betrekking tot de samenstelling van teams en competities (die op de eerste dag nog grotendeels achteruit zijn gegaan ten opzichte van vorig seizoen, met een grote update-patch gepland voor 22 oktober), eFootball PES 2021 blijft een zeer aan te bevelen aankoop voor alle fans die op zoek zijn naar een simulatie die meer gewijd is aan het realisme van het gespeelde voetbal dan aan het pure spektakel van de rivaliserende serie, ondanks het besef van een product dat de getrouwheid en diepgang van de gameplay van vorig jaar herhaalt, maar ook dezelfde gebreken en dezelfde tekortkomingen. Voor alle anderen is de game echter nog steeds een goede gelegenheid om een ​​bijgewerkte voetbaltitel te bemachtigen voor een heel betaalbare prijs, in afwachting van een revolutie die gepland staat voor 2022, waarin wordt gehoopt dat Konami de goede feiten kan behouden. in recente edities tijdens de verhuizing naar zijn nieuwe "huis".