Slechts een dag na de opening van pre-orders voor Xbox-serie S e Xbox-serie X, als een echte donder uit het niets, Microsoft heeft aangekondigd Zenimax Media te hebben gekocht, feitelijk in bezit gekomen van acht studies, waaronder Bethesda Games Studios, Arkane e id Software en daarmee het verplaatsen van 15 naar 23 eerste partijen in zijn stal, een ongekende aanwinst. Jason Schreier, een bekende journalist en insider die het verrassende nieuws al een paar minuten verwachtte, laat ons dat weten de deal was 7,5 miljard dollar waard, een cijfer dat alle records binnen de media verslaat, voor een van de belangrijkste gebeurtenissen in de hele geschiedenis van de game-industrie. Na de eerste schok en het ongeloof zijn er veel vragen over ontstaan ​​en niet alle antwoorden kunnen de legitieme twijfels wegnemen die het publiek en de critici zich op dit moment stellen. Wat vandaag zeker is, is het feit dat we worden geconfronteerd met een ongekende gebeurtenis die onvermijdelijk een aanzienlijke impact zal hebben, vooral op lange termijn, op de balans van de volgende generatie consoles en daarna. Er zijn echter verschillende aspecten waarmee rekening moet worden gehouden, waarvan sommige niet onmiddellijk zichtbaar zijn en niet allemaal nauw verband houden met het “loutere” discours van de console-oorlog, hoewel het in feite de onmiddellijk zichtbare is en zonder twijfel degene die de meeste aandacht trekt. Wat gisteren gebeurde, onderstreept verder de mentaliteit en filosofie van de gaming-divisie van het Redmond-huis en toont tegelijkertijd aan hoe de reus plotseling van een slappe en wankele situatie naar een diametraal tegenovergestelde positie wist te bewegen.

"Luik?"

Het lijkt vandaag absurd om terug te denken aan Microsoft twee of drie jaar geleden in de gamingsector, in zo'n precaire positie die werd gecreëerd na de rampzalige lancering van Xbox One, en aan de constante communicatie op middelhoog niveau, heel dicht bij sluiting. Hoezeer Phil Spencer meer dan vastbesloten leek om het Xbox-merk weer in het stof te gooien, de kansen op een echt duidelijke verandering leken inderdaad erg bleek. Er begon iets te bewegen met de presentatie van de Game Pass en met de opname van veel titels die exclusief op hun podia werden gepresenteerd, wat de intentie formaliseerde om absoluut niet te willen breken met de videogamemarkt. Maar ondanks de goede stijging van de afgelopen jaren na de daverende dreun van het begin van de generatie, was het ondenkbaar om een ​​dergelijke aankondiging te verwachten. Allereerst, na opvallend te hebben geïnvesteerd in de Game Pass, het echte werkpaard van Xbox dat in de volgende generatie zal worden ondersteund door steeds meer titels van derden sinds de eerste dag, was het redelijk om te verwachten dat de portemonnee van Microsoft al een enorme plak had gemaakt. van de beschikbare middelen voor de desbetreffende divisie. Bovendien was het, na de zomerperiode te hebben benut om het aanbod van de Series S en Series X in detail te presenteren en steeds dichter bij de lancering, al moeilijk om verrassingen op zich te verwachten. minder dan ooit van dit kaliber.

Microsoft heeft ZeniMax Media (DOOM, Elder Scrolls, Fallout) voor Xbox | Windows Central

Dit is niet zomaar een overname, en niet alleen vanwege de voor de hand liggende ongeëvenaarde economische uitgaven, maar ook vanwege een stap die een transversale impact heeft op het marktecosysteem. De volledige Bethesda-stal tot je beschikking hebben en er je eigen van maken, betekent niet alleen eersteklas titels en merken zoals The Elder Scrolls e DOOM maar ook, en vooral, om uitzonderlijk gevarieerde teams te hebben, met titels die potentieel elk genre kunnen bestrijken en, niet te vergeten, de hoge waardering voor gamers, van het meest informele tot hardcore publiek. Het is ook een kwestie van de artistieke flair van enkele van de belangrijkste persoonlijkheden in de branche in uw midden hebben, van Shinji Mikami tot Todd Howard, een aspect dat niet op de achtergrond kan en mag komen te staan. Last but not least, het aspect dat opnieuw de service biedt die wordt geboden door de Game Pass, die elke titel van de gisteren verworven studies, al aanwezig vanaf de eerste dag, zonder extra kosten zal opleveren. Series S komt ongelooflijk versterkt uit door deze aankondiging, veel meer dan zijn grote zus, en de combinatie van de kleine next-gen console en de Game Pass wordt een aankoop steeds smakelijker, zo niet essentieel, voor een gigantische groep spelers.

Vragen over Xbox Game Pass: gebruikers vragen wij antwoorden | DevilsGames.it

Verander de regels

Zonder te vervallen in triviale tiener-ruzies, de concurrentie richting PlayStation 5 het kan niet onomstreden blijven of niet worden gezien als een van de centrale punten van deze overeenkomst. Na de plotselinge koerswijziging van Sony die werd getoond tijdens zijn laatste media-evenement, dat zich heeft verplaatst van een standpunt waarvan het zegt dat het erg overtuigd is van het behoud van de generaties consoles en het potentieel van titels die ad hoc exclusief voor nieuwe machines zijn ontworpen, naar een duidelijk realiteit meer "transgenerationeel", de kloof tussen deze twee zwaargewichten in de industrie lijkt niet langer zo onoverkomelijk, integendeel. In deze gevallen, vooral in deze toeval, in feite kan de discussie niet worden gereduceerd tot louter termen van productexclusiviteit. Als tot op heden de woorden van Microsoft, die specificeren dat toekomstige Bethesda-games zeker op de pc en op de Xbox-familie zullen verschijnen, maar "geval per geval" de landing op andere consoles zullen evalueren, kunnen ze worden geïnterpreteerd, zelfs volgens de fundamentele, moeilijke marktwetten. te negeren, met het feit dat de beroemdste en "belangrijkste" merken multi-platform zullen blijven, maar in dit opzicht moeten nog enkele noodzakelijke verduidelijkingen worden aangebracht. Allereerst zou Microsoft op elk moment kunnen besluiten om een ​​blockbuster-productie in petto te houden om te worden uitgebuit als een echte killer-applicatie die als exclusief voor zijn services moet worden gehouden en tegelijkertijd een periode van exclusiviteit tijdelijk op een bijzonder smakelijke titel. Zoals hierboven gespecificeerd, blijven de tijden en manieren waarop de spellen worden gedistribueerd in feite gehuld in mysterie en tot op heden kunnen we alleen maar aannemen. Ten tweede moet worden opgemerkt dat het hebben van zo'n groot aantal games van primair belang onder uw vlag sinds hun release ook impliciet betekent dat u een spaak in het wiel moet steken voor Sony, uiteraard gedwongen om op te laden de volledige prijs voor dezelfde producten. Aangezien de prijsstijging van de afzonderlijke titels, even voorspelbaar als slecht geaccepteerd, de drempel van 80 euro heeft bereikt, blijkt de strategie van Microsoft nog briljanter te zijn vergeleken met de jaarlijkse kosten van de Game Pass.

Microsoft en de overname van ZeniMax: het internet 'wordt gek' voor Bethesda in de Xbox-familie • Eurogamer.it

Dit alles heeft een grote "maar", die voorlopig als een schaduw zo bewolkt als bleek zweeft, maar die in de toekomst zelfs tot ongewenste gevolgen voor de sector zou kunnen leiden, althans vanuit het oogpunt van ons spelers. De mogelijkheid van een totaal asymmetrisch evenwicht ten gunste van een van de hoofdrolspelers van de industrie is het minste waar we op kunnen hopen, de concurrentie, de gezonde en inspirerende, kan en mag niet ophouden te bestaan ​​als je wilt blijven genieten van een rijke, gevarieerde en kwalitatief aantrekkelijke markt. Bovendien is het risico dat het publiek na verloop van tijd, zelfs op zeer lange termijn, zal wennen aan het hebben van alles wat beschikbaar is in een abonnement tegen oneerlijke kosten, vergeleken met de totale waarde van het aanbod, beslist hoog. In tegenstelling tot services zoals Netflix of Amazon Prime, kan de speler de waarde van het enkele product uit het oog verliezen en de passie voor de media benaderen met een boulimische benadering en bijgevolg uiterst schadelijk. Het lijkt misschien te ongerust als een standpunt, maar kijkend naar wat er met de mobiele markt is gebeurd, is het niet zo ondenkbaar. De hoop is om een ​​zekere harmonie in leven te houden, zij het niet zonder schokken en onzekere momenten, tussen wat louter marketing is en het meer "romantische" en puur speelse deel van wat vandaag de dag de term "videogame" vertegenwoordigt.

Waarom Microsoft de perfecte oplossing is

Nieuwe horizonten

Ongeacht min of meer legitieme twijfels, de voorkeuren of antipathieën die we hebben jegens de betrokken partijen en alles wat zou kunnen gebeuren in een (misschien niet zo) verre toekomst, vandaag kunnen we ons alleen maar verheugen van de overname van ZeniMax Media door Microsoft. De mogelijkheid om te genieten van titels van uitzonderlijk kaliber op de Game Pass zonder dat je je hand verder in je portemonnee hoeft te steken en wat de combinatie van twee vergelijkbare krachten zou kunnen opleveren, is opwindend. En als deze zet veel druk zou uitoefenen op de Japanse rivaal, zoals het waarschijnlijk zal zijn, des te beter: elke "reactie" van Sony kan alleen op hetzelfde veld worden geregeld, en hoe zwak het ook mag blijken, wij spelers zouden opnieuw degenen zijn die erbij winnen. . Kortom, er wordt een zeer interessante generatie verwacht in het licht van deze feiten en nog steeds zijn we verre van de feitelijke resultaten van deze unie te zien, die vandaag de dag nog steeds meer het resultaat is van een naïeve droom, maar die, zoals het beste van onroerend goed zou zeggen, een solide realiteit is.