Hoewel door de jaren heen Supergiant Games we raakten gewend aan indies van onbetwiste kwaliteit, zoals Bolwerk e Transistormet Hades dit keer wilde de kleine Californische studio een genre uitproberen waarin de onafhankelijke markt vaak verzadigd is, de roguelike. Alsof dat nog niet genoeg is, bevat dit type spel een aantal echte reuzen zoals Dode cellen, Crypte van de Necrodancer e Spelunky, die in de loop van de tijd de lat enorm hebben verhoogd voor hoe een roguelike met strikken moet worden verpakt, waardoor een echte grens wordt getrokken tussen de talloze titels die verloren gaan in de massa en de weinige edelstenen die erin slagen. opvallen.

In deze onderneming een held van Olympus daarom staat Hades, die de ziel van Supergiant volledig weerspiegelt, vakkundig een unieke en magnetische vertelling en stijl combineert met een gameplay hardcore maar tegelijkertijd buitengewoon leuk, in staat om steeds meer de speler rennen na rennen vast te leggen, in een wervelwind van bijna verslaving.

Hades Nintendo Switch SuperGiant-spellen

Een plot om ontdekt te worden

De verstrengeling van Hades, hoewel het in het begin misschien wat simplistisch en erg direct lijkt, wordt tijdens de runs een echt goed geschreven en doordacht plot onthuld, met alle facetten van de zaak. Onze hoofdpersoon is Zagreus, prins van de onderwereld en zoon van Hades in persoon, die, moe van het leven in het koninkrijk van de doden, besluit het huis van zijn vader te ontvluchten en het hiernamaals over te steken om zijn familieleden op de berg Olympus te bereiken. Aldus gezegd lijkt het verhaal eigenlijk een eenvoudig voorwendsel te zijn om de kerker waarmee Zagreus te maken krijgt tijdens zijn opkomst uit de ade, maar dialoog na dialoog zullen we beseffen hoe het verhaal het is niet zo simpel zoals het op het eerste gezicht lijkt. In feite kent de prins niet de hele waarheid, net als de speler zelf, en elke stap die we samen met Zagreus naar de oppervlakte zetten, zal nieuwe en onverwachte details onthullen over het leven en het verleden van laatstgenoemde, waardoor geleidelijk een puzzel steeds complexer en gearticuleerd.

Elk personage na elke ontsnappingspoging zal altijd verschillende en unieke dialogen hebben, en de houding van de ade-bewoners ten opzichte van de prins zal continu veranderen naarmate het verhaal vordert, waardoor de speler er een waarneemt. spessore van de laatste werd zelfs in de beroemdste Triple A. De aandacht voor detail is obsessief, en als je hieraan toevoegt dat alle lijnen van de dialoog nagesynchroniseerd zijn (in het Engels), ben je bijna verbaasd over hoe Hades erin slaagt onderdompeling volledig de speler te midden van deze personages uit de Griekse mythologie, elk geschetst door een sterke en buitengewoon veelzijdige persoonlijkheid.

Een nooit banale gameplay

Als de plot en het schrijven van de personages dus een uitstekend niveau bereiken, kan hetzelfde gezegd worden gameplay door Hades, dat fungeert als een solide lijm voor het hele project. Wat de plot betreft, presenteert de gameplay-structuur op het eerste gezicht ook zeer basiselementen. Aan het begin van de run kies je er een uit zes wapens waarmee het mogelijk is om een ​​basisaanval en een speciale aanval uit te voeren, terwijl de rest van de commando's beperkt zijn tot een vleugje Zagreus en een afstandsaanval. Elk wapen verandert echter radicaal de manier waarop de prins de strijd benadert - bijvoorbeeld de Coronacht-boog vereist dat je enige afstand houdt, het Aegis-schild in plaats daarvan zorgt het voor een doorbraakaanval, enzovoort - er is een ben beschikbaar drie verschillende configuraties, die het instrument zowel visueel als qua gameplay transformeren, waardoor de botsingen veranderlijk en diepgaander worden.

De variabiliteit is echter net begonnen, zoals in volledige roguelike-stijl, bij het voltooien van elke kamer plaatst het spel ons voor sommigen kruispunt kiezen, wat zal leiden tot het verkrijgen van de voorstander van van deze of gene god van Olympus, die naast het verstrekken van bonussen aan de statistieken, ook secundaire effecten toevoegt aan de aanvallen in kwestie. Bijvoorbeeld i dons van de godin Atena bufferingseffecten toevoegen aan bewegingen, zodat u kogels kunt afweren in plaats van ze te ontwijken, Afrodite aan de andere kant kan het vijanden charmeren en de schade die ze toebrengen verzwakken, Dionysus schade aanrichten via Hangover, Zeus de aanvallen elektrificeren, enzovoort. Als je door de kamers gaat, ontstaat er een echte bouw, mengen en experimenteren met altijd verschillende en vrijwel oneindige combinaties, die nog meer aandringen om nieuwe runs te starten om misschien die nooit eerder vertoonde combo te vinden die in staat is om de manier waarop een bepaald wapen wordt gebruikt radicaal om te keren.

Last but not least, zonder iets te willen bederven over waarom, weet je gewoon dat als je eenmaal op de bodem van de eerste ontsnapping bent gekomen, de zogenaamde Strafpact, die gebruikmaakt van de geest van de meest doorgewinterde en geharde spelers, extra beperkingen zal toevoegen aan volgende runs, uiteraard in ruil voor meer heerlijke beloningen, afhankelijk van het aantal gekozen straffen voor vertrek.

Stijl en persoonlijkheid

Hoewel het een isometrische actie is met getekende afbeeldingen, en daarom worden we niet geconfronteerd met de technische sector van de modernste blockbuster, de artistieke leiding van Jen Zee en de boeiende muziek van Darren Korb ze slagen erin om Hades te maken ook een genot voor de ogen en oren, evenals voor de pad. De scenario's zijn kleurrijk en gedetailleerd, met een atmosfeer die radicaal verschilt van de hete vulkanen van deAsphodel tot de gemoedsrust die wordt geboden door Champs-Élysees, duidelijk door de ijzige gevangenis die de Tandsteen. Alle achtergronden zijn volledig met de hand gemaakt, waardoor de zorg en liefde die Supergiant in dit project heeft gestoken nog verbazingwekkender is. De animazioni, evenals vijandelijke aanvallen, zijn altijd duidelijk en netjes over Hitbox en bereik, waardoor je zelfs in de meest chaotische en toevallige situaties met chirurgische precisie kunt bewegen, waarbij het lot van Zagreus volledig aan het vermogen van de speler wordt overgelaten.

Naast alle kenmerken en facetten waaruit dit bestaat piccolo juweel dat HadesTot slot wil ik aan het einde van deze recensie nog een nog persoonlijkere opmerking toevoegen. Deze titel deed me in feite denken aan een van de belangrijkste columns van dit medium, dat vaak ook wordt verwaarloosd in wat de indrukken zijn van de pers of online discussies en niet over de producten van deze markt. Het was eigenlijk een hele tijd dat ik dat niet heb gedaan ik vond het leuk dus echt een videogame spelen omwille ervan.

Het pure plezier dat het veroorzaakt om de verschillende uitdagingen die erin worden voorgesteld te overwinnen Hades - nooit banaal, nooit voorspelbaar en nooit frustrerend - het lukt bijna om iets aan de speler toe te voegen, en om deze reden kan ik het gevoel hebben dat ik alle bezitters van pc of Nintendo Switch echt sterk kan aanbevelen om dit project, dat werd geboren, een kans te geven als een kleine indie, maar die (en de metafoor is er allemaal) ongetwijfeld voorbestemd is om deOlympus absoluut van het genre, en wordt een mijlpaal en een cultus absoluut om in de toekomst met bewondering en respect naar uit te kijken.