Het is drie jaar geleden dat de Switch werd gelanceerd, en het succes van de Nintendo-console was verwoestend. Om een ​​idee te geven, ondanks de tijd die verstreken is sinds het debuut, heeft het Kyoto-huis nog steeds moeite om de bestellingen bij te houden en genoeg consoles te produceren.

Met een omzetstijging van 95% in de eerste helft van dit jaar, Switch is verantwoordelijk voor 30% van de waardestijging van Nintendo-aandelen. Het vertrouwen van de aandelenmarkt in het Japanse bedrijf is dan ook gebaseerd op de console, en hoewel dit ongetwijfeld goed nieuws is voor Nintendo, vragen veel analisten zich af wat het bedrijf nu moet doen.

Een kruispunt is al ontmoet

Nintendo heeft deze situatie al meegemaakt. Een console die onverwacht veel verkoopt, niet direct concurreert met de concurrentie, maar buiten de gebaande paden denkt en een succes is om te repliceren. Op 7 juni 2011 nam Nintendo afscheid van de Wii om plaats te maken voor de meest sensationele flop van de afgelopen twintig jaar, Wii U. 

Met zo'n gevaarlijk precedent vragen velen zich af of Nintendo echt bereid is om nog een keer een gokje te wagen. Tussen deze Toan Tran, investment manager bij 10 West Advisors, die in een recent artikel sprak van Bloomberg met betrekking tot een suggestieve hypothese: Wat als Nintendo de Switch zijn iPhone zou maken?

De logica hierachter is eenvoudig. In plaats van uw klantenbestand opnieuw in te stellen met een geheel andere console, Nintendo zou van Switch een langetermijnproject kunnen maken. Dit zou leiden tot periodieke, niet-verstorende verbeteringen die het klantenbestand van Nintendo zouden vastzetten in een eiland van propriëtaire software en hardware. In een wereld waarin iedereen elke zes of zeven jaar helemaal opnieuw begint, zou Nintendo elk jaar opnieuw beginnen, maar dan vanaf 100 miljoen klanten. 

Hoeveel is de ziel van een bedrijf waard?

Logica lijkt onaantastbaar, de zekerheid van een vast kopersbestand is een reële en verleidelijke verleiding. Maar als dit de richting was die Nintendo wil inslaan, zou er een aanzienlijk obstakel moeten worden overwonnen. Zo'n keuze zou een ommekeer betekenen ten opzichte van de tradities van de samenleving. Nintendo onderscheidt zich al jaren in de hardware-sector als het meest innovatieve bedrijf. Terwijl de generaties consoles elkaar opvolgden en graphics en kracht verbeterden, dachten ze in Kyoto na over hoe ze hun niche konden revolutioneren en uitbreiden.

Door dit beleid te volgen, kwamen ze innovaties zoals het touchscreen van de DS, de 3D van de 3DS en de Wii-bewegingsbediening. Hoewel niet al deze innovaties succesvol zijn geweest, vormen ze de ziel van het bedrijf. De vraag is: hoeveel is de ziel van een bedrijf waard?

Een gedoemd lot?

Een enkel Nintendo-aandeel is nu 57.350 yen waard (ongeveer € 460), ver boven de symbolische drempel van 50.000 en op weg naar het absolute record van 73.200. Wat zou al deze waarde zijn als de opvolger van de Switch een andere Wii U blijkt te zijn? Die cijfers zijn niet alleen de inkomsten voor het bedrijf: het zijn banen, hele gezinnen die leven van het succes van Switch. 

Volgens een andere analist waar Bloomberg naar luisterde, Ryan O'Connor, Nintendo is veranderd. Het is niet meer het bedrijf dat het was voor 2017. De groei van de afgelopen jaren heeft het verder geduwd en het is klaar om zijn strategie te veranderen, afzien van het avontuurlijke hardwarebeleid van de afgelopen twintig jaar. 

Maar alleen de tijd kan ons informeren over de keuzes van Nintendo. De release van een verbeterde Switch, aangekondigd voor volgend jaar, is misschien een aanwijzing voor dit keerpunt, maar geen bewijs.