Level 5, ontwikkelaar van Ni Nee Kuni en Yo-Kai Watch, lijkt de activiteiten van haar Amerikaanse kantoren te hebben beëindigd. Verschillende bronnen melden het, volgens welke het is Level-5 International America dan Level-5 Abby, de studies die op het Amerikaanse continent werden gepost, liepen nu al een jaar naar een totale afsluiting.

Juist omdat de herstructureringsoperatie van het bedrijf over meerdere maanden is gespreid, is het moeilijk te zeggen hoeveel mensen verloren zijn gegaan of het risico lopen binnenkort hun baan te verliezen. In augustus vorig jaar was er sprake van een dozijn ontslagen voor zowel Abby als International America. 

Volgens dezelfde bronnen die dit nieuws rapporteerden, zouden de ontslagen zonder goede reden zijn gekomen. Anderen spreken van een beslissing die allesbehalve plotseling was en meldden dat werknemers nieuws hadden ontvangen over het lot van het bedrijf in Amerika. Tot op heden bleven er echter maar een paar werknemers in de kantoren om de laatste fundamentele praktijken uit te voeren vóór de totale sluiting.

De situatie wordt nog minder duidelijk als je het mysterie van Abby's chief operating officer toevoegt, Yukari Hayakawa. De afgelopen maanden deden geruchten de ronde over zijn ontslag via verschillende bronnen. Tot op heden zijn LinkedIn-pagina e Bloomberg nog steeds aangeven dat u een Level-5-medewerker bent en elke poging van de pers om contact met haar op te nemen is mislukt.

Als de eerste tekenen van deze sluiting kunnen worden gezocht in de Juli 2019, met de sluiting van de game-ontwerpafdeling van Level-5 in Amerika, blijft wat er in de toekomst van de internationale operaties van het softwarehuis zal zijn een mysterie.

Het bedrijf heeft geen openbare verklaringen afgelegd over toekomstige releases buiten Japan. De lokalisatie van Yo-Kai Watch 4, aangekondigd in 2019, is momenteel ook opgeschort. De sociale netwerken van Level-5 zwijgen over het onderwerp, maar de signalen lijken niet de meest bemoedigende.