In het begin was er Emiglio, de robot die elk kind geboren in de jaren 90 wilde, heel anders dan de mechs die Japanse anime had en waaraan ze gewend waren. Geen raketraket of duizendkleppencircuit: a klein en grappig om mechanisch te zijn, met een gesynthetiseerde stem en zeer beperkte gezichtsuitdrukkingen.

Wat als die aardige, ongemakkelijke en schattige kleine robot eigenlijk veel meer verbergt? Dit is waarschijnlijk niet het geval met Emiglio, maar dit komt allemaal perfect overeen Horace, de hoofdrolspeler van de gelijknamige titel kwam vorig jaar al op Steam en is nu beland Nintendo Switch.

Horace-Review-Switch-PDV (3)
Horace een van ons

Het spel geboren uit de briljante geest van Paul Helman e Sean Scaplehorn, met uitgever 505 Games erachter, is een platform metroidvania wat knipoogt naar het 8 en 16 bit tijdperk, maar niet alleen wat betreft de grafische sector. Horace is een ware hymne aan de jaren 90, een spel dat met liefde is gemaakt voor liefhebbers van videogames en erin slaagt om, met een automatische traan die valt, een eenvoudige sprite of quote te associëren met een beroemd werk.

Maar Arnaut is duidelijk niet alleen citaat, en buiten de schijn is er echter meer in eerste instantie lijkt het spel misschien erg lineair en eenvoudig. Het verhaal is allemaal verteld (met Engelse nasynchronisatie maar Italiaanse ondertitels, met enkele typefouten) door Horace zelf met een apparaat dat even eenvoudig als effectief is: sprekend in de eerste persoon van de gebeurtenissen die in het verleden plaatsvonden, slaagt de gele robot erin om een echte empathie met de speler, zo lijkt het kijker van dit verhaal, bijna alsof hij luistert naar een oudere man die zijn eigen leven vertelt. En zoals alle ervaringsverhalen, is er geen gebrek aan gelach, glimlachen, maar ook zeer ontroerende momenten.

We kijken echter terug op zijn hele leven, in ongeveer 12 uur, van montage tot volledige volwassenheid. Het is vreemd om op deze manier te spreken van een wezen dat uiteindelijk onmenselijk is, dat niet 'groeit' en geen volwassene wordt, maar als je één oor sluit (dat zeg je toch?) Over de robotstem en zijn extreem naïeve wezen, Horace zou heel goed een van ons kunnen zijn.

Horace-Review-Switch-PDV (5)
Laten we de eerste stappen in de tutorial zetten

Het verhaal viel me echt op: we worden niet geconfronteerd met een plot wie weet hoe diep, maar toen ik een platform zag met zoveel verhaal gedreven, stond ik versteld; L 'bijna perfecte balans tussen filmpje en gameplay (misschien een paar films minder die ik graag had gezien) leiden altijd tot meer willen, je wordt nooit moe, zelfs niet nadat je hebt gefaald, gefaald en nog steeds hebt gefaald in een levelfase.

Horace combineert in feite de platform en metroidvania-genre met vallen en opstaan, waardoor je de spelsessies waarin je sterft zonder enige onderbreking kunt herhalen dankzij de praktisch onmiddellijke respawn. Dit leidt tot het tientallen keren herhalen van sessies waarin je net zo vaak sterft, maar de frustratie, ondanks een moeilijkheidsgraad die vrij hoge toppen bereikt, het zal het nooit overnemen.

Na een tutorial die onze kleine robot leert bewegen, begeleiden de eerste hoofdstukken de speler in mechanica die je snel moet leren beheersen: alles, afzonderlijk genomen, lijkt eenvoudig. Maar wanneer de levels het gebruik van alles wat we hebben geleerd beginnen te vereisen, wordt de uitdaging veel verhoogd, waardoor Horace, zowel het spel als de protagonist, de kans krijgt om te laten zien wat het werkelijk is.

Horace-Review-Switch-PDV (1)
Ik heb dat stekelvarken al ergens gezien ...

Il levelontwerp is gek, met veel hoogtepunten en weinig dieptepunten. Vergeet de lineariteit van een wereld die van links naar rechts gaat en vice versa: dankzij speciale laarzen kan Horace over de muren lopen en zo de camera draaien, wat in bepaalde situaties desoriënterend kan zijn in de meest geavanceerde delen. Als je na ongeveer tien hoofdstukken tot de kern van het verhaal komt, zijn ze vereist snelle reflexen, precisie in bewegingen e intuïtie om te begrijpen hoe het doel te bereiken vanuit geheel verschillende perspectieven naar het niveau kijken.

Ik zei dat het misschien moeilijk te beheren lijkt, maar in werkelijkheid begint het zodra je de mechanica begrijpt "Denk anders, bijna alsof de hersenen automatisch 360 ° naar de dingen gingen kijken. De onderneming wordt ook gefaciliteerd door de uitstekende grafische sector die met de 16bit pixel-art alles op het eerste gezicht gemakkelijk herkenbaar weet te maken, van nuttige objecten tot schaalbare muren, van vijanden tot elektrische elementen waarvan het beter is breed.

Niet bepaald een prettige situatie

Dezelfde aandacht voor detail is ook zichtbaar in de tussenfilmpjes die de "hoge resolutie" van 16-bits met 8-bits combineren: de personages worden, wanneer ze op de voorgrond staan, echt clusters van pixellas die echter expressief en maximaal gekarakteriseerd kunnen worden. En laten we niet vergeten dat geen van hen rechtstreeks wordt nagesynchroniseerd, maar dat ze een stem krijgen dankzij het verhaal van Horace.

De geluidssector is van hetzelfde niveau en combineert gemiddelde effecten met eenUitstekende OST, samengesteld uit enkele originele nummers en enkele remixen van klassieke muziek die iedereen minstens één keer in zijn leven heeft gehoord. Een meesterlijk werk.

Dan zijn er de upgrade om de hoofdrolspeler te verbeteren en het een beetje gemakkelijker maken: sommige winkels verkopen upgrades die je kunt kopen met geld dat je met kleine klussen hebt verdiend, in de vorm van minigames of door rommel te verkopen die we tijdens het spel tegenkomen. Een ander doel, het primaire doel en waar alles feitelijk uit voortkwam, is in feite dat van ruim een ​​miljoen stukjes afval op het continent: een missie die Horace ter harte neemt, zo erg zelfs dat het geen gewicht lijkt te geven aan veel belangrijkere gebeurtenissen waarin hij zich bevindt.

De op een na beroemdste bank ter wereld

Een ware hymne aan de jaren 90, zoals aanvankelijk gezegd, maar niet alleen qua graphics. Het verhaal en de instellingen zijn vol verwijzingen naar popcultuur tussen films, videogames, muziek, literatuur, bioscoop en tv-series. Onze Horace is ook een liefhebber van videogames en de game doet er alles aan om hem te plezieren: in elke stad die we vinden kamers met arcade-kasten waarin we iconische titels kunnen spelen met namen en afbeeldingen die op de juiste manier zijn aangepast, maar perfect herkenbaar in de mechanica. We spelen dan klonen van Pac-Man, Guitar Hero, Pong, Space Invaders en vele anderen die ik niet noem om de aangename verrassing niet te bederven.

Horace is een indiegame en een relatief klein project, maar het laat zien hoe briljante ideeën, goed doordacht schrijven en hoge kwaliteit een verschil kunnen maken, zelfs zonder enorme budgetten. Een titel die ik ten zeerste aanbeveel, vooral op Nintendo Switch, waar het draagbare karakter snelle en korte spelsessies mogelijk maakt. Altijd als je kunt stoppen.