Uitgangspunt: wie je schrijft, is, of je het nu leuk vindt of niet, al 7 jaar een gewone FIFA-speler. Elk jaar beloof ik dat ik deze sporttitel niet meer in handen zal krijgen, vloekend op de vernietigde joysticks en op mijn psychofysische toestand. Op tijd crash ik elk jaar weer. Er is geen manier. Voor FIFA 21 en FIFA 20 heb ik echter terecht: Ik moet de recensie voor de site doen. Eindelijk heb ik in ieder geval een min of meer waardig excuus om me te vertellen mijn ziel nogmaals te vergiftigen. "De ziel vergiftigen, zelfs ?!". Natuurlijk mijn vriend. Ik wilde dit uitgangspunt maken om iedereen die FIFA speelt duidelijk te maken dat ik het ook speel. En weet jij wat de beste manier is om duidelijk te maken dat je FIFA speelt? Toegegeven dat dit geen spel is, maar de grootste bron van frustratie ter wereld. Juist om deze reden zal de vraag waarmee ik de recensie zal openen en sluiten zijn: "FIFA 21 slaagde hij erin om minder frustrerend te zijn? ”.

FIFA 21

Gameplay

Laten we beginnen met het belangrijkste aspect van FIFA 21 en, in het algemeen, van elke game, vooral als deze simulatief is: de gameplay. Gelukkig zijn er enkele wijzigingen. De meest substantiële veranderingen in het spel zijn onder meer: ​​handmatige headers, het directionele geven en gaan, de mogelijkheid om handmatig te kiezen of je wilt profiteren van een voordeel, het nieuwe botsingssysteem. Laten we verder gaan.
Handmatige headers: Zoals beschreven, worden aanvalskoppen niet langer automatisch doorgestuurd. Deze wijziging maakt niet alleen alles realistischer, maar corrigeert ook de headshots die, juist vanwege de automatische adressering, in de vorige hoofdstukken erg moeilijk te plaatsen waren (zo erg zelfs dat het beter is om te schieten gericht op het midden van het doel, in de hoop op de juiste draai).

Het directionele geven en gaan is natuurlijk de dynamiek die mogelijk grotere tactische en strategische implicaties kan introduceren in een FIFA 21-wedstrijd. Simpel gezegd, na een normale pas kun je de afzender van de pas besturen met de analoge stick en de run sturen om te proberen een driehoek te sluiten. Een geven en gaan waar de speler niet alleen rechtdoor gaat, maar waar jij beslist. Eerder schreef ik "potentieel" omdat het als een dynamiek niet erg gemakkelijk te beheersen is, aangezien het in het begin in ieder geval meer lege ruimtes creëert dan al het andere. Ten slotte is de keuze om al dan niet te profiteren van een voordeel een keuze van beleefdheid en respect voor fundamentele mensenrechten. Door nu na een fout op L2 + R2 te drukken, kunnen we eindelijk beslissen of we het spel willen stoppen of niet. Dag scheidsrechter die doet wat hij wil.

Laten we tot slot praten over het nieuwe botsingssysteem. Verkocht als een van de geweldige nieuwtjes in deze FIFA 21, is deze nieuwe 'fysica' enerzijds merkbaar, anderzijds nutteloos. Het is merkbaar omdat het alles zeker realistischer maakt: de spelers zijn zich bewust van een beweging die 'springen' wordt genoemd en vallen niet meer als perecotte zonder poten (vooral in de meest onrustige situaties zoals die in het strafschopgebied); tijdens schouder-aan-schouder races is het niet langer voldoende om met de verdediger op O te drukken om de vleugelspeler te maken en de bal gemakkelijk te verwijderen. Tenzij de verdediger extreem sneller is dan de aanvaller, zal het bijna altijd nodig zijn om een ​​precieze tackel uit te voeren (met het risico een fout te maken en uit balans te blijven) om de bal van de tegenstander te halen.

Stop, voordat je de overwinning zingt. Zoals ik al zei, de nieuwe "botsingen" zijn in ieder geval nutteloos, aangezien ze ons van het ene uiterste naar het andere doen gaan. Voordat we als bladeren vielen, worden we nu geconfronteerd met onwrikbare halfgoden die de gescoorde contrasten enorm benadelen. Dus hier worden we geconfronteerd met tientallen rebounds op de grenzen van de fysica, en correct gescoorde contrasten zijn echter niet effectief, met de bal die aan de voeten van de aanvaller van de tegenstander blijft kleven. Zien is geloven.

Afgezien van de 'mooie' dingen blijven dezelfde oude problemen echter bestaan, zelfs in FIFA 21. OP-schoten, tegels waarvan je al zeker weet dat je scoort, doelverdediger die para van hand buiten het gebied verlaat, niet-bestaande rode kaarten, vervalste hersteltijden... alle dynamiek waaraan een nieuwe, erg leuke feature is toegevoegd: de verdedigers werpen zich nu in de richting van de door de aanvaller gegooide bal. Maak je klaar om getuige te zijn van tientallen van je schoten, vooral die van buiten het gebied, letterlijk gepareerd door de verdediger van dienst.

FIFA 21

FUT

Ik kon niet anders dan een alinea wijden aan de manier waarop FIFA het gevecht met PES kan domineren en, laten we het niet ontkennen, onze ziel verscheuren. Laten we teruggaan naar de oorspronkelijke vraag: "Is FIFA 21 erin geslaagd om minder frustrerend te zijn?". Laten we hier zeggen dat hij het met FUT probeert, met enkele kleine maar doorslaggevende voorzorgsmaatregelen: als je een doel lijdt, beslissen we of we het opnieuw zien of niet, het wegnemen van de mogelijkheid voor de tegenstander om ons zeventig keer terug te zien zijn motherfucking doelpunt van stront. Bovendien is de uitgelatenheid die de buurman het zwijgen oplegt niet meer mogelijk, waardoor de frustratie die door hen wordt gegeven aanzienlijk wordt verminderd slechte elementen die twintig minuten het veld rondging. De laadtijden en in het algemeen alle dode tijden zijn sterk afgenomen, zoals die voor een hoekschop of een doeltrap, waardoor alles veel vloeiender en minder zenuwslopend wordt. Een opmerking van verdienste gaat dan naar de mogelijkheid om je stadion te veranderen met koren, kleuren en meer. Het maatwerk in FIFA 21 is iets verbeterd en, hoewel het aanvankelijk als een nutteloze zaak werd beschouwd, is het uiteindelijk niet zo erg. Last but not least is de fysieke vorm volledig afwezig, waardoor we geen tijd en geld verspillen aan het zoeken naar verbruiksartikelen.

Helaas is dit alles echter niet voldoende. Snel: de spelers die tijdens de WL worden uitgeleend blijven bruikbaar, de waarden van sommige spelers blijven gewoon onzin, de prestaties van sommige spelers blijven betekenisloos op basis van hun in-game waarden en, tot slot, momenteel niet swaps lijken te worden verwacht, net als de andere jaren, de enige manier zonder te betalen om een ​​legende te pakken.

FIFA 21 blijft daarom in wezen pay-to-win: vind jezelf drie dagen nadat je het spel hebt verlaten met tegenstanders die dat wel hebben Mbappe, Varane, Ronaldo en verschillende legendes, blijft een frustrerende en werkelijk onaanvaardbare dynamiek. Het zou niet lang duren om het in-game transactiesysteem te herzien: niet noodzakelijkerwijs ze elimineren, maar ze bijvoorbeeld simpelweg beperken tot "n pakketten" per week. Maar we weten dat winst voor alles gaat.

VERSCHILLEND EN MOGELIJK

Als het de "flab" van de verbeteringen betreft, op FIFA 21 is de schets volledig verwaarloosd. De grafische sector bleef hetzelfde, met de verzwarende omstandigheid dat sommige spelers, zelfs na jaren, nog steeds onherkenbaar zijn. Het commentaar is, uiteraard, ALTIJD HETZELFDE, IDENTIEK als dat van voorgaande jaren. Wat is er in godsnaam nodig om 10 verschillende zinnen op te nemen? De soundtrack, en mijn hart huilt echt om het te zeggen, is absoluut onvoldoende. Ik betreur de tijden van Gorillaz, Nine Inch Nails, Linkin Park. Voor de goede orde, er waren enkele kleine voorzorgsmaatregelen: het gras dat meebeweegt met de slippen, het zweet dat toeneemt met het verstrijken van de minuten, het water dat stijgt als je op het natte gras stapt ...nieuwigheden zo onzichtbaar dat ze onbeduidend zijn.

BESLUIT

FIFA 21 slaagt het erin om minder frustrerend te zijn? Het antwoord op de eerste vraag is een smal "ja". Een ja dat is niet genoeg om het spel volledig te promoten. Aan de andere kant verwachtte niemand iets van deze FIFA: deze videogame-generatie is aan het einde en het tegenovergestelde zou vreemd zijn, dat is om te zien wie weet wat revolutionair verandert. Het probleem is in feite niet zozeer het werk van deze FIFA 21, die discreet zijn rol speelt als overgangstitel (of "de passo", om iemand te citeren), maar het werk dat is gedaan met alle voorgaande hoofdstukken. Het zou nutteloos zijn geweest om de patches nu te plaatsen en denk in ieder geval niet dat het zal gebeuren voor de volgende generatie versies. Niet dit jaar. Het gevecht tussen PES en FIFA, de nieuwe grens van gesimuleerd voetbal ligt voor volgend jaar, of tenminste wanneer beide titels EXCLUSIEF voor de volgende generatie worden ontwikkeld. Daar zal echt een nieuw hoofdstuk openen, waarmee de FIFA te maken zal krijgen door serieus de vraag te stellen "hoeveel kan men verdienen?".