Vandaag heeft AMD officieel drie nieuwe GPU's in de serie gepresenteerd RX 6000: RX 6800, RX 6800 XT en RX6900 XT. Samen met deze borden zijn nieuwe technologieën geïmplementeerd, hun prijzen en releasedatums zijn aangekondigd. Maar laten we in orde gaan.

Laten we beginnen met de kleinste, deRX 6800. Het komt op 18 november op de markt voor een prijs van 579 $. Uitgerust met 3840 rekeneenheden voor 13.9 TF aan vermogen, 16 GB GDDR6-geheugen, alles in 250 W TBP, worstelt het met de nieuwe RTX 3070, volgens de grafieken van AMD.

'SRX 6800 XT verhoogt de rekenkracht naar 18.6 TF en het opgenomen vermogen naar 300W, om de RTX 3080 te verslaan en te verslaan. 649 $. Ook zij komt op 18 november aan.

De RX 6900 XT het zal later, op 8 december, aankomen en wedijveren met de RTX 3090, voor $ 500 minder. De kaart kost "slechts" 999 $.

Beste RX 6000

RDNA 2-architectuur voldoet aan DX12 Ultimate specificaties door Microsoft, ter ondersteuning van de functies die centraal zullen staan ​​in de nieuwe generatie die wordt ingehuldigd door Playstation 5 en Xbox One. Technologieën die Nvidia al heeft geïmplementeerd uit zijn vorige serie, de RTX 2000. We hebben het dus over Ray Tracing Hardware met volledige ondersteuning voor de DXR-standaard, Variable Rate Shading, Feedback Sampler enzovoort. Maar het exclusieve nieuws van AMD zijn anderen.

deOneindige cache is de eerste stap naar succes. Elk van deze drie kaarten heeft 128 MB extra geheugen aan boord, die op zeer hoge snelheid als een extra buffer fungeren. Het is geen absolute nieuwigheid: de consoles werkten met dit concept, onthoud de 32 MB eSRAM op Xbox One, en zelfs Intel op de geïntegreerde grafische kaart van Broadwell-processors gebruikte het, met uitstekende resultaten. Met dit geheugen kunt u profiteren van zeer hoge gegevensoverdrachtsnelheden om de werkelijke prestaties te verbeteren, zonder dat u over een hoofdgeheugensysteem beschikt dat zo wordt gepusht als de concurrenten, die gebruikmaken van GDDR6X. Een alternatief voor HBM2? De tijd zal leren hoe goed het zal zijn.

De tweede exclusieve functie is deAMD Smart Access-geheugen. Alleen en exclusief beschikbaar samen met de Ryzen-processors van de RX 5000-serie, stelt deze technologie de processor in staat om de indexbeperkingen die typisch zijn voor de pci-express-standaard te overwinnen en daardoor betere prestaties te leveren. Er is ook sprake van 10% meer prestatie.

De derde technologie, de Rage-modus, het is pure marketing. Dit is een eenvoudige knop om het overklokken gemakkelijker te maken voor gebruikers die minder gewend zijn om meer dan één commando tegelijk te gebruiken.

RX 6000 resultaten met boost
Niet slecht.

Spannend om te zien hoe AMD opnieuw op alle fronten op gelijke voet vecht. Altijd goed wachten op de officiële benchmarks en niet alles van het moederbedrijf drinken, maar de beloften zijn helemaal niet slecht, zelfs als u het formaat wijzigt.