Maar we willen het hebben over hoe vervelend en invasief de wereld is eSports voor ons arme en mishandelde amateurspelers? Oh ja, want in een markt die het concept van Pro Player kan bedenken of assimileren, is het directe gevolg dat alle gebruikers die niet onder de laatste definitie vallen, zouden vallen in de categorie van niet-professionele spelers: precies dus amateurs. Als we ons zouden willen bezighouden met het Italiaanse vocabulaire, zouden we ontdekken dat een synoniem voor "amatore" ook "amateur" is. Hoe? Zou ik een amateurspeler zijn? Ik druk al meer dan twintig jaar krampachtig op knoppen voor een scherm; als er iets is waarin ik mezelf echt geen amateur kan noemen, zelfs als ik dat wil, dan is het beslist een videogame. Om deze reden vandaag is het controverse.

Een amateur-gamer

Ik heb persoonlijk de wereld van competitieve titels ongeveer 10 jaar geleden benaderd. Het was het jaar 2010, ik zat op de middelbare school en ik had veel vrije tijd te verspillen. Ik kwam op een dag thuis met een mooie gloednieuwe pc en besloot meteen de titel te installeren die op dat moment het meest werd gespeeld door mijn beste vrienden: S4 League; een TPS ontwikkeld in Korea en sterk gebaseerd op het gebruik van een systeem van microtransacties (veel beruchtder dan wat er tegenwoordig wordt opgediend) die een fundamentele rol kunnen spelen in termen van gameplay en spelersprestaties. Degenen die het meeste hebben uitgegeven, hadden de beste uitrusting om het kort te houden. In dat scenario dachten mijn vrienden aan niets anders dan de oorlogen tussen clans en posities in competitieve games, met als gevolg ontevredenheid en discussies, die ik eerlijk gezegd moeilijk te begrijpen vond. Ik speelde en genoot. Waarom zou ik mijn dag verpesten met een stom videospel? Nou, ik stelde mezelf deze vraag zelfs een paar jaar later, later 400 uur gameplay besteed aan Overwatch. Verdomde Blizzard.

Vandaag, in 2020, is het spelen van een eSport-titel niet alleen een teken dat je competitieve mensen bent. Pro-speler zijn is een echte status-quo. De beroemdste League of Legends-teams hebben sponsors, fans en geweldige inkomsten, net als de sportberoemdheden van de disciplines die ik "klassiek" durf te noemen. Cristiano Ronaldo beweegt zich en maakt plaats voor die mollige jongen die erin slaagde de meest verborgen en verboden fantasieën van zijn fans binnen te komen op het geluid van pentakill. De wraak van de koolnerds. In de jaar '90 we hadden zelfs nooit gedacht dat een duidelijke trend zou kunnen worden ondermijnd, zodat gamers werden bestempeld als outcasts van de goede samenleving om vervolgens als hackers te verschijnen in Amerikaanse films van twijfelachtige kwaliteit, uitgezonden op zondagmiddag op Italia Uno.

De controverse

Dus waarom zou je erover klagen?

Maar heb je ooit deelgenomen aan een competitieve wedstrijd?

Mensen die elkaar beledigen, mensen die elkaar kanker wensen, mensen die schreeuwen, kwaken, krassen of naar adem snakken! Maar waar hebben we het over?

In traditionele sporten trainen we en meestal worden we gevolgd door een instructeur die ons niet alleen op puur prestatieniveau, maar ook op mentaal niveau kan voorbereiden. Dan is het duidelijk dat we van beide gevallen geen algemeen discours kunnen maken, maar wat maakt het uit! Esports werpen kinderen in de competitie tussen andere boze gebruikers en een eeuwige dorst naar een hogere rang. En ik wil niet dat degenen die beweren dat kinderen door hun ouders moeten worden gevolgd, omdat het gewoon een toespraak is die niet klopt. Willen we praktisch zijn? Een kleine jongen kan niet 24 uur per dag onder het toeziend oog van zijn moeder worden geplaatst. Als hij Fortnite wil spelen zoals hij HEM VINDT met de middelen waartoe we tegenwoordig toegang hebben. 'Deze wedstrijd brak mijn ballen.

Leuk en leuk om jezelf in het gezicht te schieten (om zo te zeggen) of te concurreren in het laatste circuit dat door de ontwikkelaars is ingevoegd in het racespel dat het meeste trekt, maar de competitie IS NIET VOOR IEDEREEN. Sommige gamers hebben niet het juiste karakter om de wereld van eSports te betreden. Ze houden het niet vol. Het probleem is dat de wedstrijd tegenwoordig toegankelijk is voor iedereen die zijn frustraties in een videogame wil gooien.

Wat is de oplossing? Ik weet het niet; dit is slechts de controverse van een amateur-gamer.

Ik ga weer de pompoenen in mijn tuin water geven op Animal Crossing.