Na het verhaal van Kazuma Kiryu realiseerde het team onder leiding van Toshiiro Nagoshi zich dat het misdaadverhaal in Sega een frisse wind nodig had. Dankzij Yakuza: Like a Dragon komt het JRPG-keerpunt van het merk. Een goede keuze of te moedig?

Yakuza: Like a Dragon: welkom, Ichiban

Verlaat de omvangrijke schoenen van Kazuma Kiryu en sluit het onderzoekende haakje van de spin-off Judgement, het is tijd om de nieuwe hoofdrolspeler van de sage te leren kennen. Ichiban Kasuga blijkt vanaf de eerste momenten van het spel totaal anders dan de Draak van Dojima. Als de laatste de Japanse held volledig vertegenwoordigde die vaak in de Japanse verbeelding aanwezig was, de nieuwste toevoeging aan het Sega-huis is een beslist meer uitgaande en naïeve jongen. Ichiban is net als Kazuma grootgebracht in het bruisende Kamurocho en is een held van het volk. Opgegroeid door de manager van een Soap Land en de plaatselijke "masseuses", wordt de kleine wees een Yakuza wanneer hij pas zestien is. Hij groeit op en vecht voor het laagste deel van de Japanse samenleving, degene die leeft in de eeuwige "grijze zone", en dit leidt hem vaak in onaangename situaties.

Yakuza: Like a Dragon
Voor fans van de saga zal Clan Tojo helemaal niet nieuw klinken

De plot van het spel begint vanaf een van deze afleveringen. De jonge hoofdrolspeler neemt ter bescherming van zijn patriarch de verantwoordelijkheid op zich voor een onuitgesproken moord en belandt 18 lange jaren in de gevangenis. Zodra de straf is uitgezeten, is het land niet meer wat het was, de Yakuza is niet meer wat het ooit was. Teruggekeerd naar zijn voormalige baas, schiet hij hem zonder al te veel beleefdheden in de borst. Maar Ichiban heeft een taaie huid en wordt verre van dood wakker in de vuilnisbak van Yokohama. Wat heeft dit allemaal voor zin? De speler heeft de taak om erachter te komen tijdens deze reis door de Japanse onderwereld en daarbuiten.

Als een draak (Quest)

Ichiban drukt al snel zijn diepe liefde voor de Dragon Quest-videogamesaga uit door te creëren een van de meest interessante gameplay-gimmicks van de afgelopen jaren. De dappere koerswijziging van actie naar turn-based RPG wordt gecontextualiseerd dankzij de obsessie van de protagonist met het belangrijkste JRPG-merk in Japan. Ichiban ziet elk gevecht als een turn-based ontmoeting, compleet met statistieken, buffs en debuffs, en dit leidt vaak tot hilarische scènes. Gevechten in Yakuza: Like a Dragon beginnen zodra je wordt opgemerkt, waardoor een soort "toevallige ontmoeting" -effect ontstaat. Elke sleutel is gewijd aan een actie en ondanks de geslachtsverandering spelen getimede acties nog steeds een zeer belangrijke rol. Tijdens de aanvallen is het namelijk mogelijk om extra schade toe te brengen door met de juiste timing op de op het scherm aangegeven knop te drukken, alsof je de Heat Actions van de vorige titels wilt citeren.

Yakuza: Like a Dragon
Dragon Quest zal keer op keer worden genoemd

De feestpersonages, zoals in elke zichzelf respecterende JRPG, stijgen in level en moeten goed uitgerust zijn, dus een goede dosis landbouw is noodzakelijk (zelfs als de moeilijkheidsgraad nooit moeilijk is). Dat is niet alles met de verwijzingen naar Dragon Quest: Ichiban en de andere hoofdrolspelers kunnen op een real rekenen Job systeem, in de letterlijke zin. In Yokohama is er zelfs een arbeidsbureau om te bezoeken om een ​​specifieke baan te kiezen die, volgens de rollenspeltraditie, de vaardigheden en esthetiek van de personages beïnvloedt. Dit systeem blijkt hilarisch in het contextualiseren van heel normale werken in een Jrpg-sleutel, en je zult merken dat je verschillende keren glimlacht voor gekke scènes.

Yakuza: Like a Dragon
De positionering van de personages is erg belangrijk tijdens de gevechten

Blauw licht Yokohama

De havenstad Yokohama heeft het iconische Kamurocho verlaten en is klaar om de voormalige Yakuza te verwelkomen. De eerder genoemde wijk Isezaki Ijincho is totaal anders dan de plezierwijk in Tokio. De wijk waar een groot deel van Yakuza: Like a Dragon woont, is minstens drie keer zo groot als de buurt van de hoofdstad, maar het is minder dichtbevolkt en minder helder. Het gevoel van het verkennen van Yohohama is dat van erin leven een industriestad ver weg van de franje en lichtjes van Tokio, waardoor spelers een glimp kunnen opvangen van het hedendaagse Japan dat voor de meesten waarschijnlijk onbekend is.

Yakuza: Like a Dragon
Let in de verte op de Cosmo Clock 21, het beroemde reuzenradsymbool van de stad

De Yakuza-serie heeft door de jaren heen verschillende Japanse locaties verkend. Van het veelbezochte Tokio tot de blauwe kusten van Okinawa, van het met sneeuw bedekte Hokkaido tot het zonnige Hiroshima, de saga heeft altijd een gedenkwaardige glimp geboden. Ook dit keer werd het doel volledig geraakt.

Isezaki Ijincho zit vol met activiteiten die het merk fortuin hebben gemaakt, zoals speelhallen en karaoke - maak je geen zorgen, Baka Mitai is er - maar het biedt ook nieuwe en succesvolle activiteiten. Tussen film, kweek van zaailingen, drinken met metgezellen, opfriscursussen en bedrijfsbeheer stromen de uren speelplezier snel, balancerend op het vaak melancholische ritme van het hoofdverhaal. Yakuza: Like a Dragon biedt echt een gigantische hoeveelheid inhoud, die zelfs verder gaat dan het enorme hoofdstuk 0.

Dame da ne, dame yo, dame na no yooo (ga zo door)

Deze contentzorg heeft echter een prijs: de technische sector loopt niet bepaald voorop, tenminste op PS4. Als de gezichten en gezichtsanimaties, evenals de algemene verlichting en richting traditioneel op een zeer hoog niveau staan, is het niet mogelijk hetzelfde te zeggen over de aanhoudende recycling van activa, low-definition veelhoekige modellen van kleding en objecten. achtergrond en niet-zo-onmiddellijke uploads. Dit zijn echter kleine tekortkomingen aangezien, ondanks de release ook op next gen consoles, dit zevende hoofdstuk nu een jaar in Japan beschikbaar is.

Transformeer van Koi naar Dragon

Tatoeages spelen een zeer belangrijke rol binnen het Japanse criminele ecosysteem, en elk hoofdpersonage van de sage die tot die wereld behoort, draagt ​​een symbool op de huid dat verband houdt met de karakterisering ervan. Als Kiryu een stijgende draak op zijn rug zou kunnen dragen, een symbool van zijn kracht en vastberadenheid, heeft Ichiban een Ryūgyo, de drakenkarperVolgens de legende wordt de Koi-karper die de waterval beklimt om de drakendeur over te steken door de goden beloond voor hun vasthoudendheid en vastberadenheid met een nieuwe vorm, die van de draak.

Dit is, net als alle andere tatoeages in de saga, het werk van de Japanse tattoo-artiest Horitomo die al jaren samenwerkt met Sega

Deze tatoeage is perfect voor de nieuwe hoofdrolspeler die, net als de drakenkarper, een rivier van moeilijkheid naar grootheid beklimt, maar zijn groeipad nog niet heeft voltooid. Een personage daarom opzettelijk onvolwassen en nog verre van een majestueuze Draak, maar met wie je je gemakkelijker kunt inleven.

Een nieuw begin

Als dit nieuwe hoofdstuk in Japan gewoon Yakuza 7 heette, probeerden we in het Westen een ander pad. De titel heeft geen nummering, maar geeft alleen de letterlijke vertaling van de Japanse titel weer. Ryū ga Gotoku, de oorspronkelijke titel van het merk, vertaalt naar "Like a dragon", zonder enige verwijzing naar de term Yakuza. Dankzij een nieuwe hoofdrolspeler en nieuwe gameplay is deze titel nu geschikter dan ooit om een ​​nieuw begin te markeren voor een merk dat pas onlangs ook in het Westen welverdiende bekendheid heeft verworven. Yakuza: Like a Dragon is de zoveelste test van moed door Toshihiro Nagoshi, een moed die beloningen brengt nieuw levensader voor een serie die het risico liep te fossiliseren rond een formule die te goed ingeburgerd was en karakters die nu te omvangrijk waren.

De held van morgen

Het Jrpg-keerpunt offert het epische karakter van beat 'em up-botsingen op ten gunste van een complexer en bestudeerd systeem, waardoor we de best geschreven plot binnen de saga krijgen, personages die nooit spookachtig zijn en een aantal niet-schaalbare inhoud.


Uiteindelijk is Yakuza: Like a Dragon een mooi hoofdstuk voor historische fans, maar het is vooral het perfecte toegang tot het merk voor al diegenen die om de een of andere reden er nooit in de buurt zijn gekomen. Nu, mede dankzij de aanwezigheid van de veelgevraagde Italiaanse ondertiteling, zijn er echt geen excuses meer.