El Cid is een nieuwe Spaanse serie geproduceerd en gedistribueerd door Amazon Prime, komt naar Prime Video op 18 december. De show vertelt het gefictionaliseerde verhaal van Rodrigo Diaz de Vivar, een bekende Spaanse strijder en leider (technisch Castiliaans), een bijna mythologische figuur en toegewijd aan de geschiedenis met het beroemde epitheton van El Cid Campeador, omdat hij behalve ridder en graaf ook zeer sterk leidde. Het titelteken wordt gespeeld door Jaime Lorente Lopez, al beroemd om zijn rol in Het papieren huis.

Het begin van de serie is een beetje chaotisch, met een flits vooruit van een van Rodrigo's eerste veldslagen gevolgd door een flashback waarin we de XNUMX-jarige Rodrigo zien rouwen om zijn pas overleden vader, voordat hij door zijn grootvader (Juan Fernández) wordt meegenomen naar Leon, om te dienen in het hof van koningen Ferdinand I (José Luis García-Pérez). Opgegroeid vinden we hem ernaast Sancho (Francisco Ortiz), de oudste zoon van de koning en een ander met een groot verlangen om zijn handen te leiden, in het bijzonder maar niet uitsluitend met de Moren. Rodrigo's leven, Ruy voor vrienden, het lijkt eentonig: trainingen, jaarlijkse baden en rivaliteit met Orduño (Pablo Álvarez), onbekwame page zoon van de graaf van Leon (Carlos Bardem). De andere vier zonen van de koning (twee mannen en twee vrouwen), de koninginpartner, worden ook geïntroduceerd Sancha ik (Elia Galera), evenals verschillende vrienden en "collega's" van Ruy. De karrenvracht aan personages die aanwezig is sinds de eerste aflevering het is slechts een van de vele manieren waarop deze serie op Game of Thrones probeert te lijken, onder andere is er ook een vrij expliciete flirt van de kant van de schrijvers met seksueel geweld en incest, maar dat lijkt nooit tot een volledige conclusie te komen.

In korte tijd verandert Ruy's eentonige leven als hij ondanks zichzelf in de problemen raakt in een complot om Ferdinand te onttronen. Rordigo is loyaal aan de koning, maar aarzelt om de samenzwering aan de kaak te stellen omdat zijn grootvader zich ook in zijn gelederen verstopt, uit angst voor het leven van zijn familielid. Zelfs Ruy's plan om de koning een fooi te geven om hem te waarschuwen zonder namen te noemen, wordt terecht bespot door de vriend aan wie hij het toevertrouwde, die hem wijst op de snelheid waarmee de koning kon. huid het levend om te horen wie de samenzweerders zijn. Ondertussen komt hij op bezoek Ramiro, Koning van Aragon en de halfbroer van Ferdinand. De twee hebben een haat-liefdeverhouding, in de zin dat ze elkaar graag haten. Ferdinando heeft tenslotte al een broedermoordoorlog gevoerd met zijn andere oudere broer Garcia, die eindigde met de dood van Garcia op het veld, toevallig door toedoen van Rodrigo's vader.

Kortom, de algemene perceptie die naar El Cid kijkt, is een beetje die van opnieuw middeleeuwse geschiedenis bestuderen op de middelbare school, met de verschillende heersers die hun respectievelijke onderdanen naar het slachthuis sturen om stukken land te winnen. De historische context blijft charmant en het is heel tastbaar in de serie, ook omdat het grotendeels in de betreffende gebieden is opgenomen. De kostuums zijn ook merkbaar, en hoewel ik geen mening kan geven over trouw aan de historische context, moet ik zeggen dat ze nog steeds overtuigend en geloofwaardig zijn, zonder ooit de zeer onaangename amateur cosplay sensatie (koffie TheWitcher coff).

Het script heeft het voordeel van verwijzen naar territoriale en dynastieke dynamiek echt gebeurd, heel complex en in staat om schoenen te maken voor de eerder genoemde GoT, met de focus die deels op Ruy en de meer mythologische aspecten van zijn personage ligt. Voor het grootste gedeelte het is een koorwerk en waarin bijna alle deelnemers hun eigen ruimte hebben, ook al lijken de respectievelijke plots niet altijd op een logische of narratief samenhangende manier met elkaar te verstrengelen, een defect dat helaas verschillende middeleeuwse producties lijkt te verenigen. De technische aspecten zijn van een goed niveau, regie en fotografie doen hun werk, maar vallen bij verschillende gelegenheden net iets te veel op, en audiomixing in de meest opgewonden scènes het kan beter worden afgehandeld. De voice-acting in sommige veldslagen lijkt ook niet bepaald ideaal, maar ik kan niet met zekerheid zeggen dat ik de serie in het Spaans heb gezien met ondertitels in het Engels.

Een van de sterke punten van de serie is ongetwijfeld de kwaliteit van de cast, de acteurs zijn echt overtuigend, zelfs op de momenten die zich zouden lenen voor de krimp, blijven ze altijd uitstekend en hun uitvoeringen boeiend. En hier is er niet eens Kit Harington om het gemiddelde te verlagen. helaas het zijn niet allemaal rozen, en het actiegedeelte van de show blijkt in plaats daarvan nogal ingetogen. De choreografie is niet erg geïnspireerd, niet slecht maar ook niet spannend, en de bewerking probeert onhandig de voor de hand liggende budgetbeperkingen te maskeren. Desondanks heeft de belangrijkste strijd van de show een aantal aangename hoogtepunten, of dat zouden ze tenminste zijn als er geen misbruik van slow motion - verdomme Snyder - en enkele onnodige cgi-stunts die in neem de geloofwaardigheid van het geheel weg.

Kortom, niet zo erg als enkele recente voorbeelden - waar The Witcher? - maar ook niet spannend. De extra's zijn niet gering en ze zijn niet bang om in de modder te rollen. En hoewel er tijdens gevechten geen erg lang veld is om ervoor te betalen, voelt het niet eens als het kijken naar een live-actie-opname van een RPG-sessie.

Het schrijven van El Cid het is niet slecht, neemt vrijheden met het bronmateriaal maar zonder hem volledig van streek te maken, en de dialogen zijn meestal aangenaam. De personages handelen logisch en rationeel, in plaats van als gekke pionnen op een bord te bewegen waarvan het enige doel is om de plot vooruit te schoppen. Het eerste seizoen bestaat uit slechts 5 afleveringen van ongeveer een uur, best vlot en dat doet niets anders dan introduceer het skelet van de serie die de beste jaren van de Cid documenteert. Hoewel Rodrigo de bijnaam 'campeador' al heeft verdiend, van de Latijnse campi-dokter: professor in het gezicht slaan. Ten slotte een plezierige incipit e een valide alternatief voor de typische fantasie van Amerikaanse of Engelstalige producties, Met een acteren van het hoogste profiel e mogelijke interessante ideeën voor de toekomst.