Un Artikel van XNUMX december verscheen in de Wall Street Journal legt uit hoe schaaksites en online toernooien met valsspelers omgingen. Het probleem werd plotseling ernstig na de piek in gebruikers als gevolg van de pandemie en de Netflix-serie De schaakkoningin. 

Schaken is een bordspel met een geschiedenis van duizend jaar. Ze zijn door de eeuwen heen gegaan en hebben in de tweede helft van de vorige eeuw ongekende bekendheid genoten, tijdens de koude oorlog. De komst van het nieuwe millennium leek zijn achteruitgang te hebben gemarkeerd, maar een recente combinatie van gebeurtenissen heeft het lot van de hele schaakbeweging veranderd.

Het nieuwe leven van schaken

In eerste instantie was het streaming, wat begon de transformatie van het bordspel tot een echte esport. Toen kwam de pandemie, die talloze mensen de tijd gaf om te beginnen of opnieuw te spelen dankzij sites zoals Chess.com. En tot slot heeft Netflix ook bijgedragen, met de serie The Queen Of Chess, die heeft hernieuwde interesse in schaken wereldwijd.

Deze combinatie van gebeurtenissen heeft de beweging echter geconfronteerd een nieuw probleem voor schaken, maar heel gebruikelijk bij videogames: de valsspelers. Vreemdgaan voor een "echt" schaakbord is moeilijk. Er was in het verleden wat verdacht gedrag vertoond, zelfs op hoge niveaus, maar nooit iets systematisch.

De vloed van valsspelers

Met de overgang van het fysieke naar het digitale schaakbord is er echter een wereld van software opengegaan voor spelers die klaar zijn om de berekeningen voor hen uit te voeren.. Sinds het ontstaan ​​van computers hebben programmeurs systemen ontwikkeld die zelfs de beste schakers ter wereld kunnen verslaan, en nu zijn die codes voor iedereen op internet beschikbaar.

Sinds dit najaar is daarom een ​​ongekende stroom gebruikers de schaaksites binnengedrongen, en elk van hen was slechts een paar klikken verwijderd van de mogelijkheid om software te gebruiken die zelfs de wereldkampioen kon verslaan. Het voor de hand liggende gevolg was een toename van het aantal accounts dat van Chess.com is verbannen en andere sites. Het meest merkwaardige is dat deze stijging niet in lijn is met die van de spelers, zeker als je kijkt naar de afgelopen maanden. Het is het valsspelerspercentage dat is toegenomen. 

schaakspel
Percentage geblokkeerde accounts op basis van het aantal gebruikers op Chess.com tot augustus 2020

Tegenmaatregelen

Om dit probleem aan te pakken heeft Chess.com besloten om vuur met vuur te bestrijden. Een team van twee dozijn mensen heeft er meerdere ontwikkeld software die alle games bestuurt die op de site worden gespeeld. De programma's voeren zowel eenvoudige controles uit om te zien welke spelers de zetten kopiëren die de meest voorkomende software hen dicteert, als complexe analyse van het gedrag van de meest geavanceerde spelers om verdachte variaties te vinden. 

De resultaten waren verbluffend: Alleen al in november zijn 18.000 accounts van de site verbannen, en zeer belangrijke spelers, zelfs in de wereldtop 100, die bekend hebben onregelmatige software te gebruiken.

De inspanningen van Chess.com en andere sites hebben het FIDE (Fédération Internationale des Échecs) mogelijk gemaakt veilige toernooien organiseren, met geweldige kampioenen die nooit eerder hadden ingestemd om deel te nemen vanwege het hoge risico op valsspelen.