Nog maar een jaar geleden Blizzard heeft een uitgebreide exclusieve overeenkomst getekend met YouTube om al zijn esports-evenementen op het Google-platform uit te zenden. Het hoofdgerecht van de deal was natuurlijk de Overwatch League, maar die eindigde ook in het midden concurrerende Hearthstone-scène.

Een slechte start

Al tijdens het eerste seizoen van de Grandmasters, het regionale toernooi waar de beste Hearthstone-spelers ter wereld strijden, leek de verhuizing naar YouTube het publiek van het toernooi te hebben geschaad. Een verlies van 90% vergeleken met het voorgaande jaar, toen uitzendingen werden gehouden op Twitch.

De negatieve trend zette zich het hele jaar door, ondanks de veranderingen in het format tijdens het toernooi en het stillen van de controverse rond een grootmeester, Blitzchung. Maar zelfs gezien deze crisis, niemand kon voorspellen wat er met de wereldkampioenschappen zou gebeuren. 

Een ramp aangekondigd

Zoals opgemerkt door veel spelers, specifiek op Reddit, was de marketing van de Hearthstone World Finals zo ingetogen dat vrijwel niemand merkte dat ze plaatsvonden. 

Het resultaat was een kijkersverlies vergeleken met het voorgaande jaar van 95%, een gemiddelde van 14.000 kijkers tegen 264.000 geregistreerde op Twitch in 2019. Nummers die meer geschikt zijn voor een van de dagelijkse liveshows van de beste streamers van de game dan voor een jaarlijks wereldwijd evenement.

De redenen voor de ramp

Het begrijpen van de redenen voor deze ramp is in werkelijkheid niet eenvoudig, omdat veel troepen hebben bijgedragen aan het mislukken van dit wereldkampioenschap. Allereerst de marketingkant ontbrak volledig van Blizzard. Zelfs de meest toegewijde en toegewijde gamers in de community werden vanmorgen wakker met verbazing dat hun favoriete game een nieuwe wereldkampioen had.

Een totaal gebrek aan communicatie zonder excuses en zelfs geen duidelijke motivatie. Het is natuurlijk geen gemakkelijke tijd voor Activision Blizzard, in de storm verschillende redenen. Maar een beetje marketing voor het evenement dat een jaar vol competitieve toernooien bekroont, lijkt niet zo'n groot probleem om te bereiken.

YouTube hielp niet. Het platform staat niet hoog aangeschreven als het gaat om live-uitzendingen, en het publiek van Twitch heeft zich nooit helemaal aangepast aan het gebrek aan functies en emotes die ze gewend zijn.

Om aan dit alles toe te voegen is er ook een poging tot boycot door de gemeenschap zelf. Gamers vechten nu al weken tegen Blizzard, sinds het bedrijf het beloningssysteem van Hearthstone radicaal heeft veranderd door de introductie van de Tavern Pass. Deze stap, die beloofde te helpen gratis te spelen, bleek een onhandige operatie om inkomsten te genereren die praktisch niemand leuk vond.

Gewoon om te weten…

De som van deze drie factoren heeft daarom geleid tot wat in feite het laagste moment in de geschiedenis van Hearthstone competitief is. Gewoon om te weten, de Japanners wonnen het kampioenschap Kenta "Glory" Sato, die Jaromír "Jarla" Vyskočil versloeg in de finale.

Sato's overwinning bracht de regio Azië-Pacific voor de tweede keer naar de top van de wereld, na de overwinning van Tom2017 in 60229.