Hier zijn we eindelijk. Slechts acht jaar na de eerste aankondiging, uitstel van de releasedatum, crunch controverse e op zijn zachtst gezegd een obscene communicatie, Cyberpunk 2077 is aangekomen op alle consoles, pc's en Stadia. Vanaf de eerste trailer, gepubliceerd op 10 januari 2013, is er veel water onder de brug gepasseerd. Ik had nog nooit het papieren rollenspel gespeeld, gemaakt door Mike Pondsmith in 1988. In de loop van de tijd is dit gebrek ook teruggekeerd. Een paar spelletjes, maar vooral het lezen van de verschillende handleidingen die in de loop der jaren zijn gepubliceerd, heeft me in een dystopische, zieke, futuristische wereld gebracht waarvan het gebruikelijke einde altijd één is: de dood, maar op de meest spectaculaire manier mogelijk. Maar zelfs dit doel is helemaal niet gemakkelijk te bereiken: je zou ook doorzeefd kunnen worden met een booster als je een stap te ver gaat. Het maakt niet uit, het belangrijkste is om te leven op een koord en zorg ervoor dat uw naam wordt onthouden na overlijden.

De oorspronkelijke auteur van het papieren spel werkte ook mee aan de realisatie van Cyberpunk 2077 en zijn invloed is volledig voelbaar. Het lijkt misschien stom om te zeggen, maar het is beter om een ​​aantal punten meteen duidelijk te maken: als je op zoek bent naar een transpositie van het papier op het scherm, heb je het helemaal mis. Als u aan de andere kant bereid bent omarm de Cyberpunk-filosofie, verken de prachtige Night City e echt de mentaliteit waarnemen die rollenspellen over de hele wereld beroemd heeft gemaakt, met zijn uitspraken en alles stijl boven inhoud, dan zijn uw wensen vervuld. Choomba, Night City staat klaar om je te verwelkomen, maar denk niet dat ze een aardige moeder is. Ze is een meedogenloze dictator die elk mens dat binnen haar grenzen leeft, bloedt, klaar om het te gebruiken en bij de eerste gelegenheid weg te gooien. En dat is precies wat er met V gebeurt na een paar uur spelen!

De recensie wordt geschreven door gelijktijdig de versies voor te analyseren Xbox-serie X en PC. Deze laatste is uitgerust met een 2080, 16GB aan ram en een i7-9700K, allemaal verbonden met een 21: 9-scherm. Ik wijs er meteen op dat er juist wat problemen zijn met betrekking tot de beeldverhouding van het scherm. Door bijvoorbeeld toegang te krijgen tot de inventaris of de selectie van cybernetische grafts, keert het scherm tijdens de fasen van de tutorial terug naar 16: 9 en lijken sommige verklaringen weggesneden. Bovendien werden mijn eerste paar speeluren ontsierd door een reeks constante crashes. Vrijwel elk half uur werd de wedstrijd zonder duidelijke reden gesloten. Ik heb alle oplossingen geprobeerd die op de site zijn vermeld zonder een remedie te vinden, en kwam toen gelukkig aan hotfix 1.04: vanaf dat moment verdwenen deze willekeurige crashes. Op het nieuwe vlaggenschip van Microsoft was de situatie veel rustiger. Het spel werd onmiddellijk in de "Kwaliteit" -modus gezet en had maar een paar keer vastgelopen en een paar foutjes, wat erg klein was en nooit mijn ervaring in gevaar bracht. Nogmaals, met patch 1.04 kwam ik een netto verbetering van de prestaties en ik kon doorgaan met spelen zonder het minste probleem, afgezien van de gebruikelijke verspreide bugs en glitches die mijn spel toch niet hebben beïnvloed.

Het verhaal van V, je digitale alter ego, kan op drie verschillende manieren beginnen, afhankelijk van de achtergrond die is geselecteerd, en vervolgens aan het einde van de tutorial samenkomen in een vast punt dat de hoeksteen is die de hele Cyberpunk 2077-campagne. Als u de ene achtergrond boven de andere selecteert, worden er ook verschillende dialoogopties geopend bruikbaar met de verschillende personages die ik tegenkwam, in wat een van de best geschreven en meest bewerkte RPG's blijkt te zijn die ik ooit heb gespeeld. Je keuzes hebben een echt effect op de personages om je heen en elke zin die in de dialogen wordt geselecteerd, kan leiden tot verschillende eindes, zelfs wat betreft de zijmissies, die in detail worden behandeld. Een ding dat me aangenaam heeft getroffen, is dat meestal in games van het genre enkele zinnen worden ingevoegd om uit te kiezen die als enig doel hebben het gesprek te verbreden, zonder dat deze de keuzes beïnvloeden die nodig zijn om door te gaan. In dit geval besefte ik, via een secundaire missie, dat praktisch alle voorstellen van de dialogen die worden gegeven, kunnen het eindresultaat wijzigen. Mijn uren aan gameplay werden meer besteed aan het voltooien van zijmissies en politieopdrachten dan aan het volgen van het hoofdverhaal, dat nog steeds een hoog tempo heeft en vaak nogal rauwe thema's behandelt. Dit pad opent onmiddellijk na de proloog, waarvan het einde een draai heeft die papieren spelers of kenners van de gamewereld gemakkelijk kunnen omschrijven als 'epochaal', met een reeks missies om te volgen en wat ongeveer twintig uur aan gameplay in beslag neemt. CD Projekt RED had maanden geleden al aangekondigd dat de campagne van de game korter zou zijn dan die van The Witcher 3, maar ik beschouw het niet als een defect gezien het veel strakkere en boeiendere tempo van het verhaal dat, in combinatie met de secundaire, je goed wegneemt meer dan twintig uur.

Ook in dit geval is er geen echte lineariteit van het werk, met opdrachten die eerder kunnen worden voltooid dan anderen en waardoor we in het bezit kunnen komen van bepaalde informatie die nuttig kan zijn in een andere missie, waardoor het op deze manier verder gaat. op een bepaalde manier. Kortom, de grotere aandacht van de ontwikkelaars richt zich terecht op de narratieve sector van het werk en daar valt weinig op aan te merken. Wees voorzichtig, Maak niet de fout om het te vergelijken met een GTA of te zeggen dat het gekopieerd is van Deus EX (als er iets is, is het precies het tegenovergestelde). In het eerste geval delen ze alleen de open wereld, de kern van Cyberpunk 2077 is totaal anders. In het tweede geval ... nou, als er geen auteurs waren zoals Aldous Huxley, Philip K. Dick en William Gibson of, meer nog, mensen zoals Mike Pondsmith, de maker van het papieren rollenspel zelf, zou Deus Ex niet eens bestaan. Andere uren bracht ik door in plaats van door de stad te dwalen, vaak te voet, zoveel mogelijk foto's te maken van Night City, prachtig gemaakt en wat een perfect idee geeft van hoe meeslepend deze Cyberpunk 2077 ook is. Op zowel pc als serie X, altijd na update 1.04, Ik heb geen bijzondere technische problemen opgemerkt verder dan de gebruikelijke bugs en sporadische storingen. Op de Microsoft-console is het nooit gecrasht, op de pc gebeurt het maar op een zeer sporadische manier. In het eerste geval is de framesnelheid altijd stabiel gebleven, zelfs in de meest opgewonden fasen, op pc bereik ik en overschrijd ik 60 fps zonder problemen met enkele minimale aanpassingen.

De game, zoals al aangekondigd door de ontwikkelaars, kan zelfs worden beëindigd zonder een enkel schot te schieten, dit symboliseert de verschillende benaderingen die kunnen worden gebruikt in de verschillende missies. Ik zal je een voorbeeld geven: een van de eerste verzoeken die je wordt gedaan, is om een ​​chip met malware naar een groep boosters te brengen (straattaal voor de leden van een straatbende), waardoor ze denken dat het een onschadelijke credit-chip is. Je kunt de instructies letterlijk opvolgen en, wanneer ze het bedrog ontdekken, doen alsof je er niet van op de hoogte bent en de andere partij de schuld geven. Door dit te doen, zul je de bendeleider later in het spel vinden als een cyberpsychopaat. Je kunt de chip hacken om de malware te verwijderen, het geld houden en alle boosters doden, inclusief de baas. Je kunt een bondgenootschap sluiten met de laatste om degene aan te vallen die je de aanstootgevende chip heeft gegeven. In een ander geval, spelend op zowel pc als Series X, heb ik twee verschillende keuzes gemaakt in een volgende missie, waardoor ik in het ene geval een eenvoudig telefoontje en pakket ontving, in het andere geval openden ze een missie met dialogen, onderzoeken en een dieper begrip van sommige karakters. Afhankelijk van wat je kiest, hoe je spreekt, hoe je handelt, verandert alles. Persoonlijk, als ik de kans krijg om het ijzer eruit te halen en wat lood te schieten, zal ik zeker niet terugdeinzen.

Del close combat je hebt er zeker van gehoord: ja, niet echt de beste. Met de vuisten lijkt het liefkozingen te geven, je voelt de impact van de klap helemaal niet. Al met handwapens zoals katana's of hamers verbetert de situatie, zelfs als ze totaal uit balans zijn, gezien de enorme schade die ze hebben. De vuurgevechten van de verschillende soorten wapens in plaats daarvan is erg goed gedaan, met zware schoten, goed gedifferentieerde wapens en spectaculaire schietpartijen. Vijandelijke AI is minder dom dan ik had verwacht - ze zoeken dekking, proberen je op te sporen met granaten en hacken heel vaak. Zelfs als je de "normale" moeilijkheidsgraad kiest, hoeft een vuurgevecht niet een lichte beslissing te zijn, want doodgaan is gemakkelijker dan je je misschien kunt voorstellen. Als je wilt proeven van het zeer hoge sterftecijfer dat kenmerkend is voor de originele RPG, probeer dan Cyberpunk 2077 in te stellen op maximale moeilijkheidsgraad. De evolutie van het personage volgt wat het concept is van de Elder Scrolls-serie: hoe meer je een type wapen of een bepaalde vaardigheid gebruikt, hoe meer je groeit in die specifieke tak. Dit gaat vergezeld van een echte niveauverhoging van het karakter dat ons een kenmerkend punt geeft, alleen op deze manier verkrijgbaar, e een vaardigheidspunt. De game bevat een vloeiend klassensysteem dat perfect past bij de speelstijl van elke persoon. De mogelijkheden van evolutie zijn werkelijk enorm: besteed veel punten aan reflexen en kilheid om een ​​meedogenloze ninja te worden; zet alles in op intelligentie om het pad van de netrunner te proberen; ga met kracht en reflexen om alles te vernietigen in volledige Solitaire-stijl.

Hieraan toegevoegd zijn de extra mogelijkheden weggegeven door cybernetische systemen, die kan worden geïnstalleerd op de scalpels verspreid over Night City. Helaas zijn niet alle mechanismen met betrekking tot de mensheid en cyberpsychose geïmplementeerdwaarschijnlijk voor speldoeleinden. Het verandert ook niets om bepaalde implantaten van verschillende scalpels te installeren, hoewel de game je vaak vertelt dat dit erg gevaarlijk is. Door de verschillende systemen kunnen we de V die we beheersen verder verfijnen. Wees bereid om veel Eurodollars uit te geven als u perfectie wilt bereiken. Gelukkig zijn die laatste niet zo moeilijk te verzamelen.

Een van de dingen die ik het leukst vond aan de game, is de extreme dichtheid van de kaart, vol met zijmissies en evenementen bij elke beurt en te voet, met de auto of motor te verkennen. Zoals gezegd heb ik er bijna altijd de voorkeur aan gegeven om rond te lopen, zelfs zonder de snelle beweging te gebruiken. Elke hoek en rijstrook van Night City is verzorgd en zit vol met kleine details die de stad geloofwaardig en vuil maken, met uitzichten die je spijt geven van het ontbreken van de gratis camera in fotomodus. Rijden is een beetje wankel, met een fysica die te wensen overlaat en een onaangenaam zeepeffect. Gelukkig went je er na een tijdje aan. Zodra je wat kleingeld hebt verdiend, ben je klaar om het uit te geven bij de verschillende retailers die verspreid zijn. Voor het geval je geen tijd wilt verspillen met handelen, is er altijd de mogelijkheid om aaseters te zijn, de leden van de verschillende bendes te doden en zo al het mogelijke materiaal te stelen. De buit is verdeeld volgens de klassieke kleuren, van wit voor de alledaagse dingen tot paars / oranje voor epische / unieke items.

Persoonlijk Ik beschouw de game als een van de meest interessante en boeiende ervaringen van het jaar, zo niet van het hele WRPG-panorama. Het is duidelijk dat ik niet naar de oude consoleversies heb gekeken, aangezien ik ze niet meer bezit, maar inmiddels denk ik echt dat je het weet onder welke voorwaarden Cyberpunk 2077 zeven jaar geleden op hardware werd uitgebracht. Als je niets anders hebt, wacht dan of koop het voor Stadia als je een goede verbinding hebt. In dit opzicht heeft CD Projekt RED de release beloofd van twee grote patches, in januari en februari, die de problemen zouden moeten oplossen. Het enige dat overblijft is om te zien wat er gebeurt, maar het spel, ondanks het feit dat het uiteindelijk een werkelijk uitstekend product is en dat het heel goed slaagt in zijn belangrijkste doelstellingen, het gaf me de indruk "uit de hand te lopen". CD Projekt RED had zeker veel andere mechanica in gedachten om in te voegen, maar helaas, om ons onbekende redenen, moet er tijdens de ontwikkeling iets mis zijn gegaan tijdens de ontwikkeling, wat heeft geleid tot het herzien van de plannen terwijl ze nu in de race waren en daarmee ook onverbiddelijk naar de technische problemen die we vandaag zien.

Met The Witcher 3 bewezen ze één ding, duidelijk: Ik ben in staat om uitbreidingen van de titels te maken met alle attributen en ik hoop van harte dat het ontwikkelingsplan voor Cyberpunk 2077 geen verdere tegenslagen zal lijden en dat ze dan verder kunnen gaan sereen om te werken, het spel te verbeteren en het steeds meer uit te breiden. Wat mij betreft kan ik alleen maar tevreden zijn met wat ik in handen had: ik wilde eindelijk Night City binnengaan en het beleven. Het was alsof ik een campagne speelde met Pondsmith zelf als de meester. En in dit opzicht, als je jezelf nog meer wilt onderdompelen in Night City en als je de game voor een willekeurig platform hebt gekocht, kun je de digitale handleiding Cyberpunk 2020 downloaden van GOG. Log gewoon in op GOG.com, ga naar de lijst van games, selecteer Cyberpunk en selecteer in de lijst die aan de rechterkant verschijnt Cyberpunk 2077 Bronnenboek. Ik raad het ten zeerste aan om het te lezen, aangezien er, naast de verschillende spelmechanismen, ook een groot deel van de abnormale kennis is die Pondsmith voor zijn wereld heeft gecreëerd en dat zich blijft uitbreiden naar alle andere bestaande handleidingen. Helaas kunnen ze tot op heden niet meer worden hersteld vanwege het ontbreken van herdrukken. Alle schermen die u in de onderstaande galerij ziet, zijn op een pc gemaakt.