Doug Bowser werd onlangs geïnterviewd door de site Veelhoek. Binnen dit lange gesprek, de opvolger van de legendarische Reggie Fils-Aime en de huidige president van Nintendo of America gaf zijn mening over enkele van de laatste geruchten en roddels die daarmee verband hielden Nintendo. Voordat ik verder ga, anticipeer ik: er zijn geen onderwerpen zoals de recente zaak aangestipt #FreeMelee.

Al contrario, de Bowserone voornamelijk gericht op de mogelijkheid van een Nintendo Switch Pro, op het vervolg op The Legend of Zelda, de controverse met betrekking tot de tijdelijke release van Super Mario 3D All-Stars en natuurlijk de toekomst van Nintendo voor 2021:

Veelhoek: Ik wil het hebben over de strategie die Nintendo gebruikt met de Switch. Wat betreft de spellen die na 31 maart 2021 niet meer beschikbaar zullen zijn. Wat is de logica erachter? Waarom is dit een goede zaak voor consumenten?

Doug Bowser: Ja, ik denk dat ik een simpel woord gebruik: feest. Dit is het 35-jarig jubileum van Super Mario. En we wilden het op unieke en verschillende manieren vieren, en we hebben het gedaan met games als Super Mario 3D All-Stars en zullen dat blijven doen met volgende releases. Bij sommige van deze titels hebben we erover nagedacht ze voor een beperkte tijd uit te brengen. […] Het is geen strategie die we zullen uitbreiden, maar we dachten dat het een unieke manier was voor dit jubileum.

P: Het is duidelijk dat geruchten over een "Switch Pro" al een aantal jaren de ronde doen. Sommige kwamen samen met Switch Lite maar zijn nooit uitgekomen. Tegenwoordig is de hardwarekracht enorm. Nintendo heeft nooit hardware gepusht - sinds de dagen van de Wii (kleine oplossing) - maar op dit moment begint een draagbaar 720p-scherm duidelijk krap te worden. Hoe kan dit kruisen met de traditionele strategie van Nintendo om hun hardware na bijvoorbeeld drie of vier jaar te upgraden?

DB: Hier zijn een paar vragen. Maar laat me ze verdelen. Allereerst kijken we altijd naar technologische vooruitgang. En zoals u weet, verandert en evolueert technologie voortdurend. En we kijken altijd naar het laatste nieuws om te bepalen: wat kan de gameplay-ervaring verbeteren? En of het nu op huidige of toekomstige platforms is, we zijn altijd op zoek.

Het momentum van de Nintendo Switch en Nintendo Switch Lite in hun vierde jaar is echter sterk. En we geloven dat we het traject van een typische levenscyclus voor een console veranderen. En we zullen voor de toekomst blijven steunen op deze platforms en hun inhoud. En daarom is Nintendo Switch zo anders. [...] En zoals uitgelegd door Furukawa, denken we dat we pas halverwege de levenscyclus van dit platform zijn.

P: Ik begrijp dat je ons heel weinig over deze titels kunt vertellen, maar er zijn enkele titels die in radiostilte zijn geraakt. Ik zou graag willen weten of er iets is dat je kunt vertellen over hun status. Specifiek: Bayonetta 3, Metroid Prime 4 en The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2.
 
DB: Je volgt Nintendo al zo lang dat je weet dat we bij het ontwikkelen van deze titels, wanneer de tijd daar is, onze vorderingen met de community gaan delen. Op dit moment heb ik niets anders toe te voegen over deze titels.
P: Ik wil het hebben over Hyrule Warriors: Age of Calamity. Zoals je weet, is de Zelda-canon een beetje verwarrend. Maar deze tie-in voor een game van jou, behandeld als een opzet van een reeds aangekondigde game, is een vrij unieke strategie. Zou dit een operatie kunnen zijn die wordt voortgezet met andere franchises?

DB: Ik zorg ervoor dat ik nooit namens onze ontwikkelaars spreek. Ik wou dat ze voor zichzelf zouden spreken als het gaat om de spellen die ze ontwikkelen. Maar wat ik wel kan zeggen, is dat elke ontwikkelaar het recht heeft om te kiezen hoe ze hun IP beheren, hoe ze sequels kunnen introduceren en hoe ze deze willen ontwikkelen. En dus kan ik niet zeggen dat er een patroon is, omdat elke ontwikkelaar anders naar zijn IP en zijn games kijkt.

P: Ik zou willen afsluiten met de vraag: wat kunnen we in 2021 van Nintendo verwachten?

DB: Allereerst zullen we op onze hardware blijven vertrouwen om steeds meer consumenten naar de videogame te halen. Natuurlijk worden videogames tijdens een pandemie een erg populaire vorm van entertainment - of het nu met gezinnen op de bank is, of het nu vrienden zijn die online spelen. Steeds meer mensen hebben kennis gemaakt met videogames en hebben dit gedaan dankzij bijvoorbeeld Nintendo Switch. We zullen die consumenten blijven ondersteunen met onze hardware, software en services. Dit zal onze focus zijn in 2021.