Het genereren van competitief waardige Pokémon is altijd complex geweest. Meerdere factoren zijn van invloed op de kansen om te verkrijgen een "perfect" exemplaar, en vaak duurt dit proces behoorlijk lang.

Om deze reden bezwijken sommige spelers voor de verleiding om snelkoppelingen te nemen die de tijd verkorten door spelgegevens te wijzigen. Het bedrijf Pokémon gaf onlangs toe dat de aanwezigheid van valsspelers een probleem aan het worden is beide op nieuwe titels Zwaard en schild die van Pokémon Thuis. 

De toename van wangedrag zou niet alleen een slechtere ervaring voor online gamers creëren, het zou ook actief blijven interfereren met de werking van sommige applicaties. 

Om het probleem een ​​halt toe te roepen, heeft Pokémon Company een nieuwe aanscherping aangekondigd, die voorziet in schorsingen van verschillende duur, tot het permanente verbod, voor iedereen die ervan wordt verdacht onjuiste methoden te gebruiken.

Spelers die betrapt worden op vals spelen, worden uitgesloten van online spelen en Pokémon Home-functies. De maatregelen worden genomen naar volledige discretie van het bedrijf en zal niet worden gevolgd door enige vorm van terugbetaling voor de betrokken speler.

Al in augustus bevond Pokémon Company zich in een vergelijkbare situatie, en hadden veel gewijzigde Pokémon uit hun databases verwijderd. Deze voorziening lijkt echter onvoldoende te zijn gebleken, en nu is het bedrijf klaar om de spelers rechtstreeks te raken.