VR-headsets zijn een van de meest buitengewone technologische innovaties op het gebied van randapparatuur. Ze zijn echter nog steeds niet precies zoals we ze hadden voorgesteld. Zelfs als de visuele onderdompeling totaal is, vormt het gebruik van controllers, hoe geschikt ook voor het doel, nog steeds een obstakel voor een "echte" virtual reality-ervaring.

Valve, dat al de meest geavanceerde headset op de markt produceert, lijkt echter van plan deze barrière te overwinnen. In een interview met 1 News Gabe Newell hij legde in detail de projecten uit waar Valve zijn hand op legt, projecten die rond draaien OpenBCI Galea.

BCI staat voor Brain Computer interface, hersenen-computerinterface. Galea is een open source-project dat tot doel heeft een apparaat dat de signalen van de hersenen direct interpreteert, waarbij het lichaam wordt omzeild om rechtstreeks bij de bron van de informatie te komen.

OpenBCI Galea
Illustratieve afbeelding van OpenBCI's Galea-project

Deze samenwerking moet ontwikkelaars in staat stellen signalen van het centrale zenuwstelsel te analyseren en interpreteren. Volgens Newell zou elke ontwikkelaar zich tegen 2022 moeten voorbereiden op een testkit van deze technologie. 

Het interview gaat verder met zeer extreme beweringen over de 'Lage kwaliteit' van 'randapparatuur' waardoor we de wereld om ons heen waarnemen (ogen en oren). De ervaring die deze nieuwe technologie zou kunnen bieden, zou de echte wereld grijs en plat maken.

Cyberpunk 2077 hij had net tijd om uit te gaan en de realiteit lijkt klaar om hem te overwinnen.