In de laatste dagen de waarde van de aandelen van GameStop is enorm gestegen. Nieuws dat velen zal verrassen. In de afgelopen jaren hebben we inderdaad gezien verdwijnen uit de steden veel van de winkelketens, in crisis door de toename van online verkopen.

Helaas komt het hernieuwde succes van de titel niet overeen met de gezondheid van het bedrijf, die erg slecht blijft. Het heeft nog iets anders te doen, in het bijzonder een sub-Reddit die tot de meest eigenaardige op het sociale vlak behoort: r / Wallstreetbets. 

Een korte geschiedenis van r / Wallstreetbets

r / Wallstreetbets is een nogal ... vreemde plek op internet. Wallstreetbets, geboren in 2012 door een gebruiker die vanwege zijn te extreme houding van de belangrijkste financiële fora is verbannen, kent zijn eerste succes in 2016, parallel met de verspreiding van apps waarmee u gemakkelijk en zonder commissies op de aandelenmarkt kunt handelen, zoals Robin Hood. 

Het klimaat tussen de forumberichten niet wat je zou verwachten van competente high finance-operators. Het is meer een tornado van memes, beledigingen, astronomische winsten en rampzalige verliezen, vaak met de hilariteit van veel externe waarnemers.

Veel verhalen over rampzalige investeringen hebben r / Wallstreetbets een eersteklas podium gevonden, maar de site is vorig jaar in de VS in de krantenkoppen gesprongen.

De Covid 19-epidemie vernietigde de wereldeconomie en alle aandelen van Wall Street waren in vrije val. Zo r / Wallstreetbets-gebruikers besluiten om een ​​bepaald financieel instrument te gebruiken, namelijk short selling, om wat geld te verdienen aan de tegenslagen van anderen.

Kortom, short selling is een gok. Wed dat een titel fout gaat, en als het gebeurt, verdien je geld. Houd dit concept in gedachten, we hebben het binnenkort nodig. Alles leek perfect, astronomische inkomsten wachtten op gebruikers, je moest gewoon de moed hebben om door te gaan met wedden.

Maar het ging natuurlijk niet allemaal zoals gepland. In april besluit de Amerikaanse regering de markt te overspoelen met een ongekende hoeveelheid geld. Als je ooit de meme "Money printer go brr" hebt gezien, is dit de oorsprong. Liquiditeit tilt de markten op, die ondanks de economische recessie weer aan het aantrekken zijn. En Reddit-gokkers staan ​​met lege handen, voor de gek gehouden door de rest van het internet. 

GameStonk. Revenge of r / Wallstreetbets

Maar zoals in alle geweldige verhalen, geven onze helden niet op. Speel het spel mee u / DeepFuckingValue, gebruiker van r / Wallstreetbets klaar om het fortuin van zijn kameraden nieuw leven in te blazen. In een YouTube-video, Deep identificeert in GameStop een titel waarop short sellers overdrijven. Het bedrijf is slecht, maar niet zo slecht. 

Als iemand hem vertrouwde, zouden de aandelen stijgen, en dit zou een fenomeen veroorzaken genaamd korte squeez. Alle gokkers die hun geld inzetten op de totale ineenstorting van Game Stop, zouden bij het eerste teken van herstel van de titel de aandelen hebben teruggekocht, waardoor hun waarde omhoogschoot.

Deze theorie bestaat al meer dan een jaar, maar begint pas op 11 januari 2021 werkelijkheid te worden. Ryan Cohen, een grote investeerder, koopt 10% van de GameStop-aandelen en treedt toe tot de raad van bestuur. Voor Reddit is dit het signaal.

Gebruikers haasten zich naar de acties van GameStop, een enorm bedrag kopen. Sommigen nemen ook hun toevlucht tot opties, een tool die vergelijkbaar is met maar tegengesteld is aan short selling, die wedt op de stijging van een aandeel.

Dus in de afgelopen week gebeurt het ondenkbare. 
De aandelen van GameStop, rommel tot een paar weken geleden, slingeren tegen ongekende waarden, waardoor de titel veelvuldig wordt opgeschort wegens te hoge stijging. De short squeeze gebeurde, iedereen haastte zich om de aandelen in de keten terug te kopen. Het is Gamestonk. 

Elon Musk stapt ook op de wagen, altijd de meest prominente vertolker van het vreemde deel van internet. Ondertussen verliezen de short sellers hun weddenschappen, en daarmee veel geld. Een schatting van S3Partners spreekt van 3,3 miljard dollar, met de meest blootgestelde beleggingsfondsen die tot 30% van hun waarde hebben verloren.

En nu?

Hoe lang deze speculatie kan duren, is niet zeker. De meest optimistische gebruikers hopen dat het zal aankomenoneindig knijpen, een zeer zeldzame gebeurtenis waarbij short sellers aandelen terugkopen totdat ze uitverkocht waren, wat in het verleden bij Volkswagen gebeurde. Maar de zeepbel zal waarschijnlijk eerder leeglopen en de voorraad normaliseren. 

Dit is zeker de meest succesvolle operatie ooit uitgevoerd door r / Wallstreetbets, die zijn wraak nam voor alle mislukkingen uit het verleden. Een rematch die sommige experts beangstigt. Misschien zal de financiële sector in de toekomst te maken krijgen met een massa irrationele en onervaren investeerders, wier enige logica 'Yolo' is.

 

AGGIORNAMENTO 28/01/2021 8:30

De chaos veroorzaakt door de GameStop-titelspeculatie veroorzaakte de reacties die werden verwacht. Tijdens de Italiaanse nacht, dan 's avonds in de VS, veel financiële experts hebben hun bezorgdheid geuit over wat er is gebeurd, de overheid te vragen om met name maatregelen te nemen tegen handelsapps die een gemakkelijke toegang tot de aandelenmarkt mogelijk maken.

De CEO van Nasdaq, de beursindex waaronder GameStop valt, heeft verzocht om opschorting van het aandeel zodat grote investeerders hun positie kunnen bijstellen. In feite zouden veel fondsen worden blootgesteld aan speculatie en zouden ze enorme verliezen riskeren. 

Ondertussen heeft de aandacht die Wallstreetbets naar zich heeft getrokken ook vervelende gevolgen gehad. De Reddit-sub is nu privé, zodat beheerders toegangsverzoeken beter kunnen analyseren. Ondertussen heeft Discord de dedicated server afgesloten, wat de woede van de beheerders heeft veroorzaakt.

AGGIORNAMENTO 28/01/2021 11:50


De reddit sub r / wallstreetbets is nu weer openbaar en je kunt daar nu een link vinden die naar een nieuwe Discord-server leidt.