In de afgelopen jaren hebben gamers over de hele wereld te maken gehad met bittere teleurstellingen. Hoewel de technologie vooruitgaat en daarmee ook de voorgestelde titels verbeteren, gebeurt het dat videogames die al voor de release werden gevierd, komen hun beloften niet na. Het meest recente geval is zeker dat van Cyberpunk 2077, maar daarvoor was er No Man Sky.

Het is frustrerend voor een speler om geld te verspillen aan gebroken beloften of regelrechte leugens. Maar een soortgelijk gevoel kan ook worden ervaren door sommige ontwikkelaars van videogames. De kleinere misschien, die zich met passie aan hun projecten wijden en opvallen door de kwaliteit van hun producten.

De uitbarsting

Het kan ook zo aanvoelen Thomas Mahler, directeur van Ori en het Blinde Woud, dat in een lange post op Resetera (belangrijk forum van de videogame-industrie) heeft uitgehaald tegen een aantal van zijn collega's en hen gedefinieerd "Snake oil salesman", rookverkopers, oplichters.

Afbeeldingsresultaat voor thomas mahler 1920x1080
Thomas Mahler

Samenvattend is de redenering van Mahler dit. Al meer dan een decennium is er een hypecultuur in de game-industrie die videogames verkoopt voordat ze zijn afgelopen. Ontwikkelaars misleiden gamers met trailers en interviews die een product beschrijven dat er niet is.

Het gebeurt allemaal met stilzwijgende toestemming op zijn best, of vaker met de actieve deelname van de vakpers, klaar om naar deze logica te buigen om nog twee klikken te maken. En de klanten zelf, regelmatig opgelicht, deinzen niet terug.

Namen en achternamen

Sean Murray, de maker van No Man's SkyMahler blijft niet algemeen, maar hij maakt namen en achternamen, uitgaande van wat volgens hem de vader van deze techniek is: Peter Molyneux. De maker van de Fable-serie hij wordt ervan beschuldigd alleen maar de praktijk van hype te beginnen, maar de echte meester die het perfectioneerde zou dat zijn Sean Murray.

Afbeeldingsresultaat voor sean murray no man's sky
Sean Murray, maker van No Man's Sky

De maker van No Man Sky niet alleen zou hij een heel ander spel hebben gemaakt dan hij beschreef, een paar dagen voor publicatie arriveren om de lof te zingen "Van een multiplayer die niet eens bestond". Maar in tegenstelling tot Molyneux, die op de lange termijn wat van zijn geloofwaardigheid heeft verloren, is het Murray gelukt met updates om mensen de leugens te laten vergeten waarmee hij zijn titel verkocht.

Maar ook CD Projekt Red belandt onder het willekeurige vuur van Mahler, uiteraard vanwege de meest besproken game van de afgelopen maanden: Cyberpunk 2077. Het Poolse softwarehuis wordt ervan beschuldigd dezelfde methode te gebruiken als Murray, veelbelovend "Sci-Fi GTA in eerste persoon"en dan een buggereden en heel ander spel uitbrengen.

Afbeeldingsresultaat voor thomas mahler 1920x1080
Het verschil tussen pc en console, een van de vele problemen van Cyberpunk 2077

Gebakken lucht

Mahlers redenering, zeker ingegeven door frustratie, raakt ongetwijfeld een van de problemen van de industrie. Het identificeert ook een gemeenschappelijk kenmerk van deze heteluchtgames, namelijk dat ze worden geadverteerd als "You Can Do It All" -titels.

Deze praktijk, deze cultuur van hype, is misschien grenzend aan zwendel en het beïnvloedt ongetwijfeld de relatie tussen spelers en ontwikkelaars, zelfs in een geval als dat van CD Projekt Red, waarin het softwarehuis erg populair is. Kortom, om het in de vrij directe woorden van Mahler te zeggen:

'Het kan me niet schelen of de gebakken lucht echt goed is. Verkoop me geen functies die er niet zijn. Schilder me geen beeld dat niet overeenkomt met de werkelijkheid. Geen bullshit me "