Sinds de release van Cyberpunk 2077 lijkt het erop dat de realiteit steeds meer wil gaan lijken op de setting beschreven in de videogame van CD Projekt Red. Valve onthulde eerder dit jaar dat het werkte naar een virtuele realiteit die rechtstreeks is verbonden met het brein van de speler, en nu te doen een andere stap op weg naar de hightech dystopische toekomst is de VS. 

Vrijdag 5 februari deed gouverneur Steve Sisolak van Nevada het voorstel geef de grote technologiebedrijven die naar zijn staat verhuizen, provinciale bevoegdheden.

Deze nieuwe gebieden zullen worden genoemd Innovatiezones, en zal worden gewijd aan bedrijven die actief zijn in high-tech sectoren zoals kunstmatige intelligentie of hernieuwbare energie. Om een ​​Innovation Zone te krijgen, zou een bedrijf een onbewoond gebied van minimaal 200 vierkante kilometer moeten verwerven. Het zou ook minstens een miljard dollar moeten investeren in het grondgebied van Nevada.

Met deze eenvoudige voorwaarden zouden grote bedrijven dat echter wel kunnen privileges verwerven die typisch zijn voor een overheidsinstantie. Hoewel het graafschap slechts het derde niveau van territoriale verdeling in de Verenigde Staten is, omvat het onder meer het innen van belastingen, het financieren van openbare scholen en zelfs het regelen van rechtszaken.

Volgens het wetsontwerp voorgesteld door de gouverneur, de huidige staatsapparaten zijn niet flexibel genoeg om de nodige vrijheid te garanderen om deze bedrijven op hun best te laten werken.

Deze ervaring kan worden vergeleken met die van de arbeidersdorpen, kleine steden die werden geboren in opdracht van een bedrijf, rond een fabriek, heel gebruikelijk in de Angelsaksische wereld aan het begin van de negentiende en twintigste eeuw. Maar zelfs met deze historische vergelijking lijkt het toevertrouwen van overheidsmacht aan particuliere bedrijven veel op eerste stap om een ​​cyberpunkwereld te betreden.