'Hij is een vrolijke aap.' Zo zou de ondernemer Elon Musk hebben gereageerd met een korte update over de voortgang die door is geboekt Neuralink Corp. Het bedrijf is sinds 2017 betrokken bij de ontwikkeling van een herseninterface waarmee elektronische apparaten kunnen worden aangestuurd met gedachte. 

Het gesprek vond plaats Clubhuis, een nieuw sociaal netwerk dat op uitnodiging toegankelijk is en dat alleen bestaat uit spraakchats, zonder de mogelijkheid om te schrijven. In deze context zouden sommige gebruikers het Elon Musk hebben gevraagd hoe de ontwikkeling van Neuralink vorderde, en de miljardair zou hebben geantwoord met deze woorden:

“We hebben een aap met een implantaat dat bestaat uit kleine kabels die zijn schedel binnendringen. Dankzij dit kan hij videogames spelen. Het implantaat is draadloos en onzichtbaar, en het is een vrolijke aap. We hebben de beste apenomgeving ter wereld opgezet. We willen ervoor zorgen dat ze met hun verstand pong met elkaar kunnen spelen. "

Het echte doel van Neuralink gaat veel verder dan deze speelse experimenten. De implantaten moeten mensen met ernstige hersen- of ruggengraatbeschadiging mogelijk maken om hun levensstijl te verbeteren en de problemen van hun toestand te overwinnen.