Nintendo heeft enkele wijzigingen aangebracht in zijn Klantenservice openen van de website gewijd aan Nintendo Switch-conciërge, een online videochatservice speciaal voor gebruikers die behoefte hebben aan real-time antwoorden en hulp met betrekking tot de hybride console van het Kyoto-huis.

Microsoft-ondersteuning voor Nintendo Concierge

De service is ontstaan ​​in samenwerking met Microsoft en zijn platform Teams en helemaal gratis… Maar met beperkingen. Allereerst moet je een afspraak maken voor een bepaalde categorie (inclusief Nintendo-account, aanpassingsopties, privacy en console-instellingen) en bovenal moet je een nieuwe Nintendo Switch-koper zijn en je aankoopbewijs via een online formulier. En als online videochatservice, beschikbare plaatsen zullen beperkt zijn volgens de regel van "Wie als eerste arriveert, blijft beter".

Conciërgeservice is beschikbaar als loodsdienst in Amerika, maar een mogelijk succes van het initiatief zou Nintendo kunnen overtuigen om het ook hier in Italië te brengen.