Dit artikel begint met een uitgangspunt dat bijna geen zin heeft, behalve voor de schrijver, je kunt het direct overslaan of het als een kleinigheid beschouwen autoritaire gril, in de hoop dat er in het midden van het woordenregister iets nuttigs is, maar het is niet gegarandeerd​ Mijn relatie met Tarsier Studios en Little Nightmares werd ongeveer vier jaar geleden geboren, toen Bandai Namco besloot om het spel aan de pers te laten zien tijdens Gamescom 2016. Er is altijd nieuwsgierigheid naar nieuwe projecten, zeker als ze worden gepresenteerd door zulke onthullende uitgevers, zelfs als dat zo was - en is - een "klein" project, dat nauwelijks veel aandacht trekt te midden van dit soort evenementen, altijd rijk aan langverwachte triple A, tussen nieuwe en historische IP's.

Toch bleek de beschikbaar gestelde Little Nightmares-demo een uitstekend visitekaartje voor het project en voor het team erachter, en ik herinner me nog duidelijk dat we na de kleine gamesessie en het gesprek met de ontwikkelaars allemaal erg onder de indruk waren van de kamer gewijd aan de kleine nachtmerries van Talajic e Mervik​ Toch zit mijn relatie met Six en zijn groteske odyssee daar jarenlang vast, nog steeds en sluimerend door de val van 'ik kom later wel', mechanisch geformuleerd toen, een paar maanden later, het recensie-exemplaar naar een andere collega ging. Omdat ik buiten het eerste hoofdstuk was gebleven, volgde ik afwezig de productie van het "vervolg", tot een paar weken geleden, toen ik een bibliotheek bestelde, ik een kleine sleutelhanger van Zes vond, aanwezig in het persmapje dat er nu bij wordt geleverd verre Gamescom. Triviaal, ik herken het, maar het was de stimulans om in de kaken van de waanvoorstellingen Little Nightmares-onderzeeër te duiken en uiteindelijk Six grondig te leren kennen.

Als het spel me in de allereerste bars niet volledig kon betrekken, terwijl ik de donkere en groteske stijl van een duister sprookje bewonderde, was ik na een uur volledig in de ban van de beproeving van de gele jas. Met de groeiende spanning en honger van de hoofdrolspeler is mijn genegenheid voor die kleine video-speelse parel, die al zo lang in het doolhof van mijn achterstand sluimerde, ook gegroeid, om redenen die ik eerlijk gezegd niet goed kan verklaren, vooral gezien hoeveel hou je van producties van dit genre (Inside staat in mijn Top 10 van deze generatie). Een fout die ik eindelijk heb verholpen en waardoor ik mezelf meteen - en meteen op mijn gemak - in de rol van Mono, de hoofdpersoon van Little Nightmares 2​ Kortom, ik schrijf deze paragraaf gedeeltelijk om het goed te maken, maar ook omdat ik me afvraag hoeveel er het slachtoffer zijn geworden van mijn eigen fout en hoe gemakkelijk het is om sommige soorten producties te onderschatten, in staat om veel meer te bieden dan op het eerste gezicht lijkt.

bos

Dit is wat het meest opvalt aan Little Nightmares: het vermogen om beelden op te roepen, situaties te schetsen en het publiek te grijpen door ze aan het scherm geplakt te houden, als een burger van Pale City onder het juk van de snode Signal Tower. In dit tweede hoofdstuk worden enkele van de behandelde onderwerpen op een manier naar voren gebracht delicaat en brutaal, van zijn voorganger, maar breidt ons standpunt uit en biedt ons nieuwe vragen, maar ook "veel" antwoorden op de verwrongen wereld gecreëerd door Tarsier. Als het team al in het solo-avontuur van Six zit, heeft het laten zien dat ze het onder de knie moeten krijgen uitzonderlijke verhalende vaardigheden, dit alles zonder zijn personages ooit een woord te laten zeggen, toont hier aan dat hij een absoluut onverwachte kwalitatieve sprong heeft gemaakt. In een tijdperk waarin woordenstroom een ​​must lijkt als je het verlangen hebt om te vertellen, en ons vaak auteurs laat zien die, zoals hij vertelde Frankie Hallo-Nrg: "Om te schrijven zijn ze uitgebreid, om te synthetisch te denken"gaat de Zweedse studie in de diametraal tegenovergestelde richting, ondersteund door een van de beste verhalenvertellers van de afgelopen jaren​ Het belichaamt perfect wat de "show, don't tell" wordt genoemd, het creëert een verhaal vol spanning, in staat om de speler altijd alert, nieuwsgierig, aan de touwtjes te houden en tegelijkertijd een hele wereld op te bouwen met een rijke achtergrond en gelaagd, vaak ongrijpbaar, cryptisch, maar ongelooflijk charmant. Toch is Little Nightmares 2 niet uitsluitend gericht op het creëren van suggestieve scenario's en situaties alleen vanuit een artistiek oogpunt, maar bevat in elk van hen stof tot nadenken.

Afbeeldingsresultaat voor kleine nachtmerries 2

drijvend

Little Nightmares 2 gooit ons midden in de wereld die daarbuiten bestaat De muil, onszelf in de schoenen van de kleine plaatsen Mono, verdwaald midden in een bos bezaaid met vallen en levenloze lichamen, zoals verlaten televisies. Als het kleine koninkrijk van een gekke taxidermistische jager en de gevangenis van Six, komt Mono de laatste tegen en van daaruit begint het avontuur van ons alter ego met zijn bedekte gezicht. Het is een opeenvolging van angstaanjagende, angstige en waanvoorstellingen, afgewisseld met een paar kleine momenten van rust die onze visie op de wereld van Little Nightmares verruimen en die ons verschillende 'foto's' biedt van een corrupte en wanhopige realiteit, maar op de een of andere manier ook melancholie, gewond en mens, ondanks alles. Ed het is echt onmogelijk om gameplay te scheiden van verhalen vertellen aangezien, net als in het vorige hoofdstuk, de twee dynamieken onlosmakelijk met elkaar versmolten zijn. Het is nutteloos om de puzzels te evalueren op hun complexiteit of de platformsessies op de precisie die nodig is bij de uitvoering van de commando's.Als je ze in een exclusief analytisch perspectief zou bekijken, zouden er weinig briljante momenten zijn, maar het zou ook de slechtste manier om het speelse aspect van de 'ervaring.

Het filter van Tarsier Studios zorgt ervoor dat elke spelsessie, of deze nu eenvoudig of complex is, in een moment vol betekenis, altijd omhullend en magnetisch, daaruit volgt dat de rijkdom van de ervaring ongelooflijk versterkt naar voren komt en dat het echte plezier dat eruit voortvloeit altijd op het hoogste niveau is. Wanhopig in het gras rennen om de explosies van een geweer te vermijden, gehurkt tussen de tafels van een klaslokaal om de groteske leraar met waanideeën van sadisme te ontwijken of de verborgen valkuilen te vermijden in de schaduw van een schijnbaar verlaten ziekenhuis, breng niets meer in het genre zelf in termen van speelbaarheid, maar de manier waarop ze worden voorgesteld en gepresenteerd, zorgen ervoor dat elk moment uniek en origineel lijkt. Hoewel sommige soorten situaties bijvoorbeeld constant terugkomen de prachtige sessies gewijd aan ontsnapping van de verschrikkingen die overal in de stad op de loer liggen, is er nooit een gevoel van herhaling of hergebruik. Dit komt onder meer door de beperkte productieduur maar vooral door de capaciteit van elk deel van het avontuur op een nieuwe manier interpreteren.

Afbeeldingsresultaat voor kleine nachtmerries 2

waarschijnlijk, de lichtheid van de speelse formule zal niet aan ieders smaak voldoen maar het zou niet correct zijn om het als een defect te zien, evenals de subtiele, maar beslissende toename van de algemene moeilijkheidsgraad van de ervaring in vergelijking met de eerste Little Nightmares, hier werd meer gestemd voor de trial & error die het lukt echter nooit frustrerend te zijn en dwingt je om meer op te letten en je bewegingen beter te kalibreren. Bovendien zijn de veel bekritiseerde delen gewijd aan de "strijd", mede dankzij de wijsheid waarmee ze worden verdund, ze kunnen moeilijk en omslachtig zijn - goede timing en precisie zijn vereist, in het licht van niet altijd even schone bedieningselementen - maar nogmaals, ze belichamen een ontwikkelingskeuze die de juiste spanning van die momenten maakt, evenals het benadrukken van de verlegenheid van de hoofdpersoon bij het opnemen van een wapen zo groot als hij is. Het is waar, herhaal hetzelfde gevecht twee of drie keer het zou onverteerbaar kunnen zijn voor iemand maar nadat je de overhand hebt gekregen zodra je de dynamiek en het ritme ervan begrijpt, biedt het spel de tijd om jezelf op de best mogelijke manier te positioneren, vaak nodig gezien het feit dat in sommige situaties het bepalen van de afstand tot de vijand niet zo onmiddellijk is, en komt ook een genereuze pijnbox te hulp, klaar om ons wat marge te geven voor fouten.

Enkele vegen zijn nog aanwezig, een moeilijkheidsgraad die niet altijd gekalibreerd is, de reeds genoemde onnauwkeurigheid van de bedieningselementen - hoe minimaal en gemakkelijk controleerbaar ook - maar niets dat de kwaliteit van het product echt kan ondermijnen of krassen​ Een paar woorden over Six in de context van het spel, met zijn AI voorbereid en nauwkeurig in bijna elke situatie struikelt of verdwaalt het meisje niet en is ze altijd erg reactief in het helpen van Mono bij het oplossen van puzzels of platformsessies. Natuurlijk is het werk dat op zijn schouders drukt niet zo veelzijdig of complex, maar voor een spel van dit kaliber is het zeker briljant en verdient het om genoemd te worden.

Afbeeldingsresultaat voor kleine nachtmerries 2

Vraatzuchtige kosmogonie

Het onberispelijke artistieke werk van Tarsier Studios en, zoals eerder vermeld, zijn meesterschap om het constant te kunnen combineren met de gameplay, zijn de vlaggenschip van de productie. Op een nog meer geaccentueerde manier dan in het vergeet (de) avontuur, slaagt het team erin om in een paar uur tijd een rijke en diepgaande context op te bouwen, die de speler bombardeert met vragen en schilderijen componeert van zeldzame schoonheid, perfect in balans in de context in waarop ze vallen. Het is heel gemakkelijk, ik spreek uit ervaring, om het slachtoffer te worden van deze visuele valkuilen en je hersens pijn te doen op zoek naar een sleutel om elk afzonderlijk voorgesteld element te lezen. Maar we praten over nachtmerries en dromen en niet alles hoeft per se logisch te zijn, toch lijkt Little Nightmares 2 nooit beelden en situaties te belichamen voor hun eigen bestwil en kan men zien dat er achter elk detail "iets meer" schuilt.

Zonder een woord te zeggen, spreekt de game over veel dingen, die op het werk gefragmenteerd en verdeeld zijn in een oneindig aantal verschillende interpretaties en een web vormen van theorieën en reflecties die het werk dat we proberen te kaderen nog meer verrijken. Het is een verhaal van onverzadigbare obsessies, van monsters die andere monsters creëren, van een wanhopige strijd tegen het verstrijken van de tijd en vooral van eenzaamheid en zijn vraatzuchtige tentakels die klaarstaan ​​om iedereen naar waanzin en wanhoop te leiden. De stilistische code is gewoonweg briljant. Als het eerste hoofdstuk wat meer afgeleid en 'ondersteund' zou kunnen lijken door sommige kunstenaars van animatiefilms, met verwijzingen naar Miyazaki en zijn betoverde stad of naar Selick en zijn visie op het verhaal van Coraline (Neil Gaiman), maar ook meer in het algemeen die visuele snit die er sterk aan herinnert de claymation van de LAIKA studio, in deze titel bereikt het team een ​​extreem sterke en persoonlijke artistieke volwassenheid die vanaf nu een eigen school zal maken. Tarsier verzacht de meer groteske tonen iets en plaatst ons voor minder personages met een afwijkend en walgelijk aspect - zonder ze in de steek te laten - en creëert meer subtiele en neurotische horrorscènes, die meer neigen naar Edgar Allan Poe o Lovecraft maar die ze tijdens het presenteren en herinterpreteren van verschillende clichés uit de horrorfilm weten in te pakken een unieke en onweerstaanbare stijl.

Little Nightmares 2 gedijt op deze constant zwevende beelden tussen het zwakke en het overvolle, tussen de stilte en het gebrul, het zoete en het bittere. Het krediet is ook van een perfecte soundtrack ter ondersteuning van het verhaal, met melodieën die nu zoeter en boeiender zijn, nu los, zeurderend en beklemmend. De gebruikte instrumenten schommelen tussen soepele melodieën en kakofonische schurende composities, en communiceren perfect met een onberispelijk geluidsontwerp, dat elke situatie op beslissende wijze verrijkt en de 'esthetiek' van elk geluid perfect herstelt, van de ruwste, slepende en ingetogen tot barstende. En verontrustend.

Het enige pijnlijke punt van het product, op technisch niveau, is de Nintendo Switch-versie, geplaagd door consistente aliasing en, in het algemeen, door een zeer gemengd en gecomprimeerd beeld, wat de sfeer niet vernietigt maar zeker de algemene prestatie sterk bestraft. Op pc en consoles daarentegen, toont de productie zichzelf altijd in goede staat, zelfs zonder wat vuil als gevolg van af en toe scheuren en wat struikelen bij botsingen. Er zijn kleine problemen met de animaties of met sommige details en elementen die niet echt "in focus" zijn, maar ook in dit geval het artistieke werk vult deze hiaten sterk in, ja zichtbaar, maar nooit ongeldig. Voor de rest is het spel vloeiend en soepel en hindert het geen enkele situatie, zelfs niet de meest opgewonden.

Afbeeldingsresultaat voor kleine nachtmerries 2

Niet zo kleine nachtmerries

Het is moeilijk zo willekeurig te zeggen of Little Nightmares 2 een meesterwerk is of niet. Allereerst omdat het meestal tijd kost om zo'n bezwarende term te kunnen opscheppen, maar ook omdat het - fantasierijke en anderszins - vertoog persoonlijk en subjectief is, zij het objectief op meesterlijke wijze behandeld. Verder heb ik de indruk dat we op dit gebied te gemakkelijk proberen deze term te verbinden, die langzaam zijn betekenis verliest en de schoonheid van een productie niet effectief definieert.

Maar het werk van Tarsier Studio heeft een uitzonderlijk product opgeleverd en het is een product dat niet onopgemerkt kan en mag blijven. En het grootste gevaar is dit, zoals we aan het begin van het artikel zeiden. Het feit dat Little Nightmares 2 op productieniveau een zeer content game is, riskeert, afgezien van de goede reacties van critici en de hoge cijfers onderaan de recensies (die zo begeerd zijn maar die weinig zeggen), dat de titel zal slagen als een goed product ja, maar nog minder en niet waardig voor de pieken - of het belang - overwonnen door triple A en producten van ander kaliber, en hier is de mogelijke fout.

Little Nightmares 2 is een prachtig en krachtig werk, en het is misschien wel de eerste echte uitmuntendheid van deze 2021 dat lijkt zo vol grandioze games aan de horizon. Hard, scherp, briljant, melancholisch, beangstigend: het verhaal van Mono en Six is ​​in elk opzicht een triomf en, in tegenstelling tot dromen, vervaagt het na afloop niet haastig, maar blijft het in het lef, als een nachtmerrie waar we dol op zijn geworden van..