Bijna een jaar na de westerse release van Persona 5 Royale en vier van de oorspronkelijke titel, de Phantom Thieves keren terug naar onze consoles met Persona 5 aanvallers​ Wist de musou-drift van dit vervolg hoe hij ons hart moest stelen?

Tokyo vakantie

Persona 5 Strikers staat tijdelijk op de ranglijst een paar maanden na de finale van Persona 5, volledig negerend de gebeurtenissen van de Royale-versie aangezien de twee titels bijna gelijktijdig werden ontwikkeld. Joker bereidt zich voor op zijn zomervakantie door terug te keren naar Tokio, maar als hij zich weer bij de rest van de Phantom Thieves voegt, nemen de dingen een onverwachte wending. De plot van dit echte vervolg ziet opnieuw het cognitieve vlak als de hoofdrolspeler, maar op een andere manier dan in de originele titel. Als in de bekroonde Jrpg onze helden werden geroepen om de paleizen te voltooien om de harten van de goddelozen te stelen, moet Joker & Co. hier infiltreren Gevangenissen, manifestaties van het kwaad van de dienstdoende schurken - genoemd Vorsten - die hele Japanse steden beslaan.

De altijd aanwezige Shibuya-kruising in een gevangenisversie

In Strikers hoef je in feite niet alleen naar de hoofdstad te verhuizen, maar om de nieuwe dreiging uit te roeien, kunnen ze ook worden verkend andere beroemde Japanse steden zoals Kyoto, Osaka en Sapporo. Het avontuur op de weg om de Monarchs te vinden verloopt aangenaam, ook dankzij de twee nieuwe exclusieve karakters van de titel: Sophia en inspecteur Zenkichi​ Beide bieden verschillende standpunten in vergelijking met de Phantom Thieves: de eerste is een mysterieuze kunstmatige intelligentie die is geïnstalleerd in de smartphones van de protagonisten die zich fysiek in de gevangenissen kunnen manifesteren, terwijl de tweede een politieagent is die de groep helden zal benaderen. De politie is er in feite van overtuigd dat de Phantom Thieves achter de mysterieuze dreiging zitten en laat geen kans voorbijgaan om achter de groep te blijven.

Noem hem geen Musou

In tegenstelling tot wat het lijkt op de aankondigingstrailer, Strikers is geen musou​ Althans niet in de strikte zin van het woord. Vergeet de typische veroveringsmissies van het genre, evenals de dialogen voor hun eigen bestwil, in dit spel praten we - veel - en verkennen we. De structuur presenteert geen missies die onderling verbonden zijn door een zwak verhalend plot, maar de plot is constant aanwezig door middel van geanimeerde tussenfilmpjes en dialogen​ Juist de laatste zijn enorm aanwezig, zeker gezien het genre dat niet echt bekend staat om de verhalende diepgang. Presenteer, zoals in de originele titel, de meerdere antwoorden die kunnen leiden tot komische gordijnen die ons ertoe brengen om ons nog meer te verbinden met de personages waarvan we al hadden moeten leren houden.

Over verkenning gesproken, het is mogelijk om vrij rond te dwalen in de straten van Tokyo-districten (hetzelfde als Persona 5) en andere steden, heel kaal en zonder activiteit.

Yongenjaya lijkt meteen kaler

Vergeet de straten vol mensen en minigames, ze zijn hier niet aanwezig. Er is ook geen tijdplanning die wordt voorgeschreven door de kalender die, hoewel aanwezig, de speler niet aan tijdslimieten binden en de sociale links, vervangen door de Bond.

Paleizen 2.0

Ondanks het uitgangspunt dat in de vorige paragraaf is ingevoegd, zijn zelfs in dit werk van Omega Force de slagen helemaal niet verloren. Geen hordes vijanden om het hoofd te bieden zonder een duidelijk plan of schema hier de gevangenissen zijn echte kerkers met puzzels, stealth- en platformfasen, net als in Persona 5.

Deze kunnen worden voltooid zonder een vooraf gedefinieerd pad te volgen, en bevatten checkpoints waarmee de speler zich kan verplaatsen tussen de eerder onderzochte gebieden van de gevangenis, terug kan keren naar de echte wereld en het spel kan opslaan. De gebieden wemelen niet van volgelingen zoals gebeurt in de musou, maar er zijn enkele vijanden die, eenmaal aangevallen, een groot aantal tegenstanders zullen oproepen om te verslaan. Uitstekende mogelijkheid ontleend aan de oorspronkelijke titel om deze schildwachten te verrassen en de strijd met een extra voordeel te beginnen.

Maar dan slaan ze hun handen, of niet?

Wat het gevechtssysteem betreft, dit is moeilijk te begrijpen in vergelijking met de verschillende Dinasty Warriors en afgeleiden, omdat elk personage is uitgerust met een grote verscheidenheid aan aanvallen die zijn toevertrouwd aan een mapping van de controller die niet erg intuïtief is. We hebben daarom de melee-aanvallen, de aanvallen, de afvuurschoten met getelde munitie (maar die opladen na de botsingen) en vooral de vaardigheden van de personae.

Deze laatste zijn de hoeksteen tijdens de botsingen, omdat ze je in staat stellen te profiteren van de elementaire zwakheden van de vijanden en de personages steun te bieden dankzij buffs en genezingen. De keuze van Personae om uit te rusten zal daarom van fundamenteel belang zijn om elk gevecht te winnen, wat garant staat voor een diepere gameplay die unieker dan zeldzaam is binnen het genre van erbij horen. Soortgelijke spraak ook voor de apparatuur die, om nogmaals te herinneren aan het rollenspel van de titel van herkomst, altijd kan worden bijgewerkt en verbeterd dankzij de winkels die in de steden aanwezig zijn. De interactie met de omgeving is ook erg goed dankzij Ghost Flicker, een functie waarmee de speler de elementen van de kaart, zoals lichtmasten, auto's en bovengrondse punten, kan gebruiken om de aanwezige schaduwen te omzeilen of te beschadigen.

Echt een slimme toevoeging is het Clash-hacken, een functie die Futaba ziet als de hoofdrolspeler die worstelt met de sabotage van de beveiligingssystemen van de Dungeons. Het is de taak van de speler om het meisje te beschermen tegen de hordes vijanden tot het einde van de hackmanoeuvre. Toevoeging nodig? Absoluut niet, maar het geeft meer diepgang aan een personage dat niet echt een actieve rol speelde in Persona 5.

Nogmaals stijl om te verkopen

Onnodig om te draaien, neemt Persona 5 Strikers volledig de artistieke stijl over die leidde tot het succes van Persona 5. De visuele stijl is, ondanks dat het de vierde ATLUS-titel is die het presenteert, nog steeds fris en boeiend, evenals het karakterontwerp van de karakters.

Analoge spraak voor de soundtrack, gekenmerkt door grote herschikkingen liedjes geboren uit de briljante geest van de componist Shoji Meguro en vertolkt door de herkenbare Lyn Inaizumi. De Japanse en Engelse nasynchronisatie is ook uitstekend met de originele cast van stemmen die opnieuw worden opgeroepen om Phantom Theaves & Co. tot leven te brengen. Technisch gezien verandert de titel in 60 fps stabiel op PS4, terwijl het op Nintendo Switch 30 fps bereikt voor een resolutie van 900p in vaste modus. Niets opvallends, maar bij deze games gaat het vooral om de stabiliteit van de framesnelheid, en daar valt niets over te klagen.

De nieuwste effectieve kritiek op de Japanse samenleving

Persona 5 Strikers is niet alleen een erg goede hack en slash (het musou noemen is echt te simplistisch), maar het is ook nog een andere kritiek van Atlus op de Japanse samenleving​ Als je in het vijfde hoofdstuk met je vinger wees naar de rot die achter politiek, school en een systeem dat de neiging heeft om elk individu te standaardiseren, ligt, verhoogt dit vervolg de dosis in alle opzichten in de loop van de ongeveer veertig uur nodig om het te voltooien. Omdat ik geen spoilers wil, ga ik niet in op details, weet gewoon dat de eerste Monarch een duidelijke kritiek is op het Asian Star System en zijn idolen die als puur en perfect worden verkocht.

Noot van verdienste voor het personage van Zenkichi Hasegawa, die een volwassen en volwassen kijk op het hele verhaal biedt, wat resulteert in de beste toevoeging vanuit het narratieve oogpunt van dit hoofdstuk (en niet alleen).

Laatste verrassing

Ondanks enkele onmiskenbare tekortkomingen, zoals de vrijwel onbestaande kunstmatige intelligentie van de vijand, een niet uitstekende Italiaanse vertaling, veelhoekige modellen die nu worden beïnvloed door hun leeftijd en een volledig begrip dat alleen is voorbehouden aan degenen die de originele titel hebben gespeeld, Persona 5 Strikers is een buitengewoon plezierig werk​ Als ik hem als musou zou beoordelen - een extreem beperkende definitie zoals reeds vermeld - zou hij de beste in zijn soort zijn en ook de recente Hyrule Warriors: The Era of Calamity van het podium verdrijven. Maar P5S is veel meer. We staan ​​namelijk voor het succes van een uiterst risicovolle zet: een verhaal voortzetten dat al goed af was en dat geen vervolg nodig had.

Laten we duidelijk zijn, deze nieuwe iteratie voegt niets opvallends toe aan de geschiedenis van de saga, maar het stelt iedereen die van Persona 5 heeft gehouden in staat om een ​​nieuw - en vermoedelijk het laatste - avontuur te beleven in het gezelschap van de Phantom Thieves. Als je van Joker, Fox, Skull Morgana, Panther, Queen en Oracle hield, is dit de perfecte gelegenheid om je hart weer te laten stelen.