Bravely Default II is niet zomaar een videogame, het is een dip in nostalgie​ De serie combineert de klassieke turn-based gameplay van het oude Final Fantasy met het klasse- en vaardigheidsmanagement van Tactics, waardoor een combinatie ontstaat die moeilijk te vervelen is als je een fan bent van JRPG's die die naam waardig zijn. Tot mijn spijt zijn de sagen die tot dit genre behoren de afgelopen jaren geleidelijk aan verdwenen. Telkens wanneer ik een speler hoor klagen over hoe saai turn-based vechten is, voel ik een steek in mijn hart: smaken zijn smaken, God verhoede, maar we hebben het over de meest klassieke gameplay en ik ben er meer dan van overtuigd dat iedereen zou het een kans moeten geven. Ervan overtuigd zijn dat een uitdaging tegen een monsterlijke vijand minder adrenalinepomp is omdat niet in realtime, is verkeerd. Je zo goed mogelijk voorbereiden op de beurt waarin we zullen worden aangevallen, geeft de juiste spanning en levert geen korting op, zelfs niet voor de meest ervaren.

Bravely Default II

Bravely Default II is klassiek maar met zwier

Het verhaal van Bravely Default II speelt zich af in hetzelfde universum als de twee titels die eraan voorafgaan in de saga, maar leidt ons naar volledig nieuwe gebieden. De wereld van Excillant doet sterk denken aan zijn antecedentenVooral wat betreft de exotische steden, vol kleurrijke winkels en imposante gebouwen. De personages die het bewonen, komen ook bekend voor, omdat ze alle rollen van klassieke fantasie spelen. De hoofdrolspeler van het verhaal is prinses Gloria en ze heeft de heilige taak gekregen om de kristallen te herstellen die ze bewaakte, die werden gestolen en momenteel in handen zijn van duistere figuren die verspreid zijn over de verschillende naties. De karakterisering van de jonge vrouw deed me een beetje perplex staan ​​en vertegenwoordigde in alle opzichten de nobele dienstmaagd die zich bewust was van haar verantwoordelijkheden en haar rol in de wereld. Seth, reisgenoot en bestemming, is ook een beetje saai, print en figuur van de held die uit de mensen is geboren, maar met een groot potentieel en verborgen. Elvis en Adelle zijn veel interessanter: de eerste is een goochelaar met een heerlijk Schots accent en een oneerbiedige persoonlijkheid, de tweede een huurling met een mysterieus verleden en enthousiasme om te verkopen. Het kwartet wordt omringd door een grote cast van personages die we tijdens het lopen doorkruisen, de een beter gekarakteriseerd dan de ander. Ondanks mezelf moet ik toegeven dat ik niet zo onder de indruk was van het verhaal, noch negatief, noch positief. Het is wat ik had verwacht van de canons van het genre, in navolging van de trend van de vorige titels en de overlevering van de fantasy RPG-games van de afgelopen decennia. De dialogen binnen de groep geven een snufje extra zwier en laten de grappige achtergrond zien van de avonturen die we beleven.

Bravely Default II

Het sterke punt van Bravely Default II is ongetwijfeld de gameplay. De turn-based gevechten beschikken over een systeem van accumulatie van actiepunten, die kunnen worden verzameld door te vermijden te handelen en jezelf te verdedigen. Dit systeem heet Default en stelt je in staat het tegoed later te beleggen door meerdere acties achter elkaar met de Brave te gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om de andere kant op te gaan en een voorraad schuld op te bouwen om in latere rondes te herstellen, wat soms handig is om krachtigere vaardigheden te gebruiken of om snel een vervelende of gevaarlijke vijand kwijt te raken. Begrijpen hoe je Brave / Default vakkundig kunt gebruiken, is een fundamenteel wapen bij het domineren van gevechten en vermijd gevaarlijke doodlopende wegen, waarin onze personages allemaal schulden hebben voor aandelen en meerdere beurten achter elkaar hulpeloos blijven. Dit systeem is zeker niet het enige element om in de gaten te houden om te winnen: lessen en vaardigheden zijn even fundamenteel. Naarmate je door het verhaal vordert, krijg je speciale taken voor de vier hoofdrolspelers, elk met unieke aanvallen, kenmerken en vaardigheden, die met elkaar kunnen worden gecombineerd. De passieve vaardigheden die je hebt geleerd, worden in feite behouden door van klasse te veranderen en dit stelt je in staat een puzzel van kenmerken te creëren om de perfecte krijger te creëren. De temmer leert bijvoorbeeld een vaardigheid die het verbruik van Mana-punten met 20% vermindert, een echte heilige hand voor een magiër, die ze in een hoog tempo verbruikt.

Het project van het nivelleren van de verschillende klassen is geen plan dat in korte tijd kan worden bereikt: het verkrijgen van klassepunten om onszelf te perfectioneren vereist een zekere toewijding en een aanzienlijk slijpen, zelfs als het mogelijk is om gevechten met vijanden te ketenen om bepaalde bonussen van groei. Sommige van de meer bruikbare klassen worden pas ver in het verhaal - of zelfs later - verkregen en dat bederft de poging om een ​​efficiënte vaardigheidsset te creëren in de eerste paar dozijn speeluren. Hoe dan ook, het nadenken over perfecte vaardigheden is een groot deel van het plezier dat de titel biedt en meer de kleding die bij de verschillende banen hoort, is fantastisch en heerlijk kitscherig.

Bravely Default II

Het valt niet te ontkennen dat grinding een essentiële rol speelt in de titel, een beetje zoals de twee vorige Bravelys. Het gebeurt zo vaak dat we uren en uren moeten vechten, dat het mogelijk is om de strijd te versnellen of automatische aanvallen in een lus te laten herhalen, om ons de moeite te besparen. Hoewel de vijanden op het scherm aanwezig zijn en daarom vermijdbaar zijn met een beetje inzet of met bepaalde objecten die ze op afstand houden, is het nodig om ze onder ogen te zien om Experience Points en Class Points te verdienen voor de groei van onze groep. Bravely Default II is geen gemakkelijk spel en zelfs een goede strategie is vaak niet genoeg om een ​​partij op laag niveau te compenseren, die in sommige baasgevechten hard wordt bestraft. Ik waardeer uitdagingen, dus ik heb de neiging om zo snel mogelijk met vijanden om te gaan, maar ik ben vaak gedwongen mijn plan te herzien en terug te keren naar het slagveld met een paar extra niveaus op mijn schouders. Het is geen groot probleem en het vechten tegen vijanden kan andere voordelen met zich meebrengen, zoals het vinden van zeldzame objecten of ze proberen te vangen met de temmer, maar soms is het een beetje vervelend dankzij een verkennend onderdeel dat niet helemaal bovenaan staat. De kerkers worden in de toekomst beslist complexer, maar ze hebben me nooit laten huilen om een ​​wonder en ik vond het vrij eenvoudig en repetitief om ze te verkennen, hoewel het een beetje uitdagender is om alle kisten te vinden, waarvan het totale aantal nog steeds wordt aangegeven op het scherm als je de vaardigheid bezit die het toelaat. Het is soms vermoeiend om talloze gevechten achter elkaar te moeten ondergaan om alle kamers te bezoeken, vooral wanneer er zeer grote groepen vijanden voor ons verschijnen die ons misschien verrassen en zo de eerste actie krijgen. Dergelijke gevechten, hoewel routine, kunnen moeilijker zijn dan verwacht. Er moet ook rekening mee worden gehouden dat genezing niet in elk punt van de doolhoven mogelijk is: we kunnen overal genezende spreuken en drankjes gebruiken, maar het herstellen van de manapunten is een ander verhaal. De hulpmiddelen om ze te vergroten zijn in feite vrij zeldzaam, met uitzondering van hun miniversie die onmiddellijk te koop is, en de enige andere manier om ze te herstellen is door in een tent te slapen, wat alleen mogelijk is in bepaalde specifieke gebieden. We merken daarom dat we in sommige veldslagen mana moeten rantsoeneren, maar het is een gemeenschappelijk element in veel games van het genre en het vinden van manieren om de situatie goed te beheren maakt deel uit van de gameplay.

Bravely Default II

La grote verscheidenheid aan zijmissies en optionele bazen het lag misschien voor de hand gezien de grootte van de titel, maar het bevredigde me nog steeds volledig. Bijmissies zijn vaak simpele ophaalacties, maar soms onthullen ze verrassingen, dus het is altijd de moeite waard om ze aan te pakken, al was het maar om ervaring op te doen. In Bravely Default II is er ook een leuke modus waarmee je schepen kunt sturen om te verkennen terwijl de console in rustmodus is: hoe meer uren we weg zijn van het spel, hoe verder de boot gaat en ons schatten terugbrengt. Gezien hoeveel ik heb gespeeld, is mijn schip bijna alleen 's nachts aan het rondzwerven, maar het heeft me nog steeds nuttige items opgeleverd, waaronder orbs die ervaringspunten of stat-bonussen opleveren. Het is ook mogelijk om online samen te werken met vrienden, maar ik kon deze modus niet testen in de review-fase voor de release van de titel.

Bravely Default II

De artistieke component van de Bravely-serie is altijd van het hoogste niveau geweest. De achtergronden en steden zien eruit alsof ze uit schilderijen zijn voortgekomen en erin verdwalen is een plezier, dat is niet veranderd van de Nintendo 3DS naar de Switch. Aan de andere kant, wat heel anders lijkt, is het uiterlijk van de personages, waarvan de modellen driedimensionaal zijn weergegeven en overgaan van een getekende stijl naar een plastic popachtige stijl. Ik waardeerde het niet, maar het zijn meer persoonlijke smaken dan een echte kritiek. Al het andere is echt ontzagwekkend, inclusief het ontwerp van vijanden en bazen, die altijd interessant en soms griezelig zijn. Ik heb af en toe een afname van de framesnelheid opgemerkt, en het spel pauzeert enkele ogenblikken voor de tussenfilmpjes of wanneer we op de knop drukken om te communiceren met enkele NPC's die ons speurtochten geven: niets ernstigs, maar een beetje spannend. De muziek van Bravely Default II is geen uitzondering: ik waardeerde vooral de strijdthema's van de menselijke bazen, die de juiste lading geven zonder al te repetitief te zijn. Een leuke bijkomstigheid is de nasynchronisatie van de personages, wat zowel in het Engels als in het Japans prettig is. Er zijn echt uitstekende en zeer expressieve acteurs, terwijl anderen platter zijn, maar over het algemeen is het resultaat erg mooi: ik genoot van elke filmpje en hield van de commentaren van de hoofdrolspelers tijdens en aan het einde van de gevechten.

Bravely Default II is een uitstekende JRPG​ De serie behoeft geen introductie en ik geloof dat alle fans van het genre het kennen, aangezien het een van de meest recente en kwalitatief goede franchises vertegenwoordigt. De titel is ongetwijfeld een must voor iedereen die een Nintendo Switch bezit en niet terughoudend is in de ervaring van turn-based gevechten, waardoor mijn afkeuring niet oploopt. Per saldo moet ik echter toegeven dat het spel minder in mijn hart bleef dan de twee hoofdstukken die eraan voorafgingen, waarin ik wellicht meer verbond met het verhaal en met de hoofdrolspelers. Desalniettemin heeft de derde titel in de saga de kleine gameplay-fouten goed gladgestreken, en hier en daar weinig elementen verbeterd zonder het niveau van de uitdaging of de fundamentele elementen van het genre te verstoren, waardoor het een uitdagende game is die grote voldoening geeft. .