Australië staat al jaren bekend om zijn eigen land zeer strikte regels voor de inhoud van videogames. Spellen die PEGI geschikt acht voor volwassenen, voldoen niet aan de Australische normen en krijgen geen toestemming voor verkoop.

Dit zijn meestal vreemde keuzes, die we als oneerlijk kunnen beschouwen, maar niet absurd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze onder deze klachten kunnen vallen titels met een zeer hoog gehalte, zoals Mortal Kombat of Saints Row. 

Deze keer heeft de Australische censuur echter een spel geraakt dat niet alleen succesvol is, maar ook meermaals wordt toegekend. Op 25 maart 2021 wees de Australische classificatie het classificatieverzoek van Elysium Final Cut-schijf, die de verkoop ervan verbiedt.

Het spel van ZA / UM, winnaar van vier Game Awards in 2019 en drie British Academy Games Awards in 2020, was klaar om te debuteren op console maar er werd overwogen:

"In strijd met de normen van moraliteit, fatsoen en decorum die algemeen worden aanvaard door redelijke volwassenen"

Hij haalde uit tegen deze beslissing Ron Curry, hoofd van IGEA, een vereniging die producenten en distributeurs van videogames in Australië vertegenwoordigt. In een verklaring vrijgegeven naar Guardian Australia, verdedigde Disco Elysium onder vermelding van:

"Videogames worden anders behandeld [door andere media] en de classificatierichtlijnen bevestigen dit alleen […]. De trieste realiteit is dat het systeem veel strengere regels toepast op videogames dan op enige andere inhoud. "

Deze wetten worden nu door de hele industrie als achterhaald beschouwd, en zelfs de regering leek het daarmee eens te zijn. In januari vorig jaar deed de regering een voorstel om de richtlijnen voor de classificatie van videogames te wijzigen.

Maar sindsdien is er niets meer bewogen. En niet alleen dat, een nieuwe wet voor online veiligheid, die in de komende maanden van kracht zou kunnen worden, zou dezelfde classificatie willen opleggen aan alle sites en sociale netwerken die in Australië zijn gevestigd.