Neuralink, een neurotechnologiebedrijf dat in 2016 mede werd opgericht door Elon Musk, onthulde zijn nieuwste ontdekking: een aap die Pong speelt met zijn hersenen.

In de eerste helft van de video beweegt de aap, een mannelijke makaak genaamd Pager, objecten op een monitor met behulp van een joystick, gemotiveerd om verder te gaan door een bananensmoothie uit te geven. Dit maakt volgens de verteller eigenlijk deel uit van het kalibratieproces, dat hij wiskundig modelleert "De relatie tussen neurale activiteitspatronen en de verschillende joystickbewegingen die ze produceren".

Vervolgens wordt de joystick losgekoppeld, maar dit lijkt Pager niet te hinderen, die ononderbroken zijn spel voortzet. Hij schakelt dan over naar Pong, wat zijn favoriete videogame blijkt te zijn. Over Neuralink wordt al geruime tijd gesproken, en dit zijn nog maar de eerste experimenten. Met deze systemen zou een verlamd persoon bijvoorbeeld een computer of telefoon kunnen gebruiken met alleen hersenactiviteit, zoals vermeld in de video.

De langetermijndoelstellingen van het bedrijf zijn zeer ambitieus. Zoals getweet door Elon Musk, “Met Neuralink kunnen mensen met verlamming sneller een smartphone met hun hoofd gebruiken dan degenen die hun duimen gebruiken. Latere versies zullen signalen van Neuralinks in de hersenen kunnen omleiden naar Neuralinks in de sensorische / motorische neuronenclusters van het lichaam, waardoor bijvoorbeeld paraplegici weer kunnen lopen. Het apparaat wordt gelijk met de schedel geïmplanteerd en laadt draadloos op. "

Kortom, wat tot enige tijd geleden nog sciencefiction leek, komt nu met grote stappen dichterbij.

Musk staat bekend om zijn geweldige ideeën die vaak in een impasse vervallen en tot op heden is er geen garantie dat Neuralink echt zal werken, maar de vooruitgang is echt indrukwekkend.